Za področje

  Koliko stane hiša po sklopih?

  Članek je koristil že 26368+ uporabnikom
  O tem, koliko stane hiša, smo že pisali. Tokrat pa smo preverili, koliko pri hiši srednje kvalitete stanejo posamezni sklopi, kot so okna, parketi, stropovi, predelne stene. Če se lotevate gradnje hiše, so vam ti podatki lahko izhodišče, da ocenite stroške gradnje.
  Strokovni članek 26368
  Cena gradnje hiše na ključ se giblje blizu 1000 EUR/m2.
  Imamo kar 834 izvajalcev za področje Novogradnja:

  Povprečna cena hiše na ključ se giblje okrog 1000 EUR/m2

  Za izhodišče smo tokrat vzeli hišo velikosti 150 m2, katere cena na ključ je znašala 148.000 EUR, torej je bil strošek gradnje nekaj manj kot 1000 EUR na kvadratni meter.
   
  Povprečna hiša je grajena iz materialov srednje kvalitete, konstrukcija je zidana iz opečnih votlih zidakov, pokrita pa je z opečno kritino. Fasada je klasična kontaktna sistemska fasada iz 15 cm stiropora. Ogrevanje je na toplotno črpalko. Zaključni materiali so srednje ali višje kvalitete.

  Cena hiše po sklopih

  Temelji
  Cena temeljev, ki so običajno temeljna plošča, vas pri gradnji hiše stane 10% investicije, kar v našem primeru znaša 15.000 EUR.
   
  Zunanje stene
  Zidanje zunanjih sten, skupaj s potresniki - vogalniki ali armirano betonskimi vezmi vas bo stalo 16 % investicije. Za primer vzorčne hiše je cena zunanjih opečnih ali plinobetonskih zidov 24.000 EUR.
   
  Stopnice
  Strošek notranjih stopnic, vlitih iz betona, ojačanih z armaturo znaša 1 % investicije. Cena povprečnih betonskih stopnic v hiši je torej 1.500 EUR.
   
  Streha
  Opečna ali betonska streha vas bo stala nekje okrog 11% vaše investicije. Cena ostrešja s klasično izvedbo prezračevane stene skupaj z 25 cm mehke izolacije je okrog 16.500 EUR
   
  Fasada
  Izdelava klasične kontaktne fasade povprečnih lastnosti vas stane 8% investicije. Cena 15 cm debele fasade na hiši se giblje okrog 12.000 EUR.
   
  Okna in zunanja vrata
  Če izberete troslojna PVC okna ali dvoslojna lesena okna ter vhodna vrata srednje kakovosti, vas bo investicija stala okrog 9%. Cena oken in zunanjih vrat pri hiši je 13.000 EUR.
   
  Dimnik
  V primeru, da se odločate za zidani dimnik ali montažni inox dimnik, je investicija podobna ter vas stane 2% celotnih stroškov. Cena dimnika skupaj z montažo in vsemi elementi pri hiši je 3.000 EUR.
   
  Estrihi
  Izdelava cementnih estrihov povprečne debeline, skupaj s 3 cm izolacije vas pridejo 2,5% investicije. Pri povprečni hiši je cena estrihov z izolacijo 3.800 EUR. Cena estriha na m2 skupaj z izolacijo in delom je največ 25 EUR/m2.
   
  Notranje predelne stene
  Strošek „knauf“, plinobetonskih ali opečnih predelnih sten znaša 2,7% investicije. Cena predelnih sten pri povprečni hiši torej znaša 4.100 EUR, torej je cena na kvadratni meter 27 EUR/m2.
   
  Električne inštalacije
  Strošek električarskih storitev v hiši znaša 5% investicije. Cena električnih inštalacij v hiši je torej 7.500 EUR. Cena elektrike na kvadratni meter znaša nekje 50EUR/m2.
   
  Ogrevanje
  Strošek ogrevanja pri hiši je okrog 3,5%, če smo izbrali toplotno črpalko povprečne kvalitete pa 5% . Cena ogrevanja v hiši v našem primeru znaša nekje 6.000 EUR, toplotna črpalka srednje kvalitete pa stane 8.000 EUR.
   
  Topla sanitarna voda
  Priprava tople sanitarne vode vas bo stala vsega skupaj 1,6% investicije. Cena instalacij za toplo sanitarno vodo je torej okrog 2400 EUR, če smo izbrali toplotno črpalko, pa je ta cena zajeta v strošku črpalke.
   
  Kanalizacija
  Strošek polaganja in dobave kanalizacije v primerjavi s ceno hiše je 1%. Cena kanalizacije v hiši je 1.500 EUR.
   
  Kopalnica
  Strošek kopalnice in stranišča glede na celo investicijo je 5%. To pomeni, da bo cena kopalnice in ločenega wc v hiši znašala nekje okrog 7.500 EUR.
   
  Kuhinja
  Povprečna kuhinja vas bo stala 7% investicije. Cena kuhinje v hiši, skupaj z aparati in montažo znaša nekje 10.500 EUR.
   
  Vgradne omare
  Strošek vgradnih omar predstavlja 3,6% celotnega stroška. Cena vgradnih omar v hiši v sobah in predsobi je 5.000 EUR.
   
  Stropovi
  Za finalizacijo stropov z ometom in pleskanjem boste odšteli 3% cene hiše. Cena stropov v hiši je 5.000 EUR.
   
  Parketi
  Polaganje in dobava parketa srednje kakovosti predstavlja 4,5% celotnih stroškov hiše. Cena parketov v hiši tako v našem primeru znaša 6.800 EUR.
   
  Notranja vrata
  Strošek dobave in vgradnje povprečnih furniranih notranjih vrat znaša 2,8%. Cena za notranja vrata v hiši se giblje nekje okrog 4.200 EUR.

  Kako prihraniti pri hiši

  Gradnja hiše je velik zalogaj, zato svetujemo, da poskušate pri kar se da največ sklopih čim bolj optimizirati. Veliko lahko pri ceni gradnje hiše prihranite že pri zasnovi. Fasada je draga, prav tako poceni niso zunanji zidovi. Zato je najboljše, da je vaša hiša po obliki čim bolj enostavna. Garaža v sklopu hiše je zelo draga in neracionalna rešitev, zato si raje omislite nadstrešek. Če izberete preprosto streho, bodo detajli enostavnejši, veliko cenejši pa bodo žlebovi in ostala kleparska dela.
  Veliko prihranite, če imate odprto, moderno zasnovo hiše. S tem odpade veliko notranjih vrat in predelnih sten, enostavnejša in cenejša je tudi izvedba električnih inštalacij in vodovoda.
   
  Veliko lahko za stroške inštalacij naredite, če sanitarije v nadstropju postavite tik nad sanitarije v pritličju. Če združite stikala v en stikalni tablo namesto v mnoga stikala in vtičnice po prostorih, boste prav tako prihranili.Največji strošek predstavljajo sanitarije. Več manjših kopalnic je veliko dražja rešitev kot ena večja kopalnica z ločenim wc-jem. Svetujemo, da razmislite, kje prihraniti pri manj pomembnih delih vaše hiše, kot so spalnice ali spremljevalni prostori in največ investirate v dnevne prostore in velika okna, ki bodo ustvarila resnično kakovostno bivanje.
   
  V kolikor boste za gradnjo najeli hipotekarni kredit lahko kar precej prihranite tudi s tem, da ga najamete pri banki, ki za vaš konkreten primer ponuja najbolj ugodno stopnjo obresti. Več infomracij o pametnem najemu kredita lahko najdete v našem vodiču za stanovanjski kredit.
   
  Če pa vas zanima točen strošek vašega projekta, svetujemo, da izdelate popis del, mi pa vam poiščemo izvajalce, ki bodo ocenili ceno gradnje vaše hiše.
   
  Pa uspešno!
  Ekipa MojMojster
   
  Najdražje so inštalacije in sanitarije.
  Najdražje so inštalacije in sanitarije.


  Strokovni članek 26368
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 834 izvajalcev za področje Novogradnja:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 834 izvajalcev za področje Novogradnja:

  Brezplačno povpraševanje
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  Brez provizij
  Imamo kar 834 izvajalcev za področje Novogradnja
  9.1
  0

  EMUNIO GRADBENI INŽENIRING, D.O.O.


  8.3
  2

  SABIGRADNJE, gradbeništvo, vzdrževanje in čiščenje objektov, d.o.o.


  8.6
  0

  Muslioski d.o.o.


  10
  2

  GRADNJE NIKOLIĆ d.o.o.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje NOVOGRADNJA?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane