Za področje

    Pleskanje sten, katero barvo izbrati?

    Članek je koristil že 19945+ uporabnikom
    Če se boste pleskanja notranjih sten svojega stanovanja lotili sami, se morate najprej seznaniti z nekaj ključnimi značilnostmi različnih vrst stenskih barv. V nadaljevanju razkrivamo, kdaj je boljše uporabiti pralne barve od navadnih in katere vrste stenskih barv lahko kupite na tržišču.
    Strokovni članek 19945
    stenske barve
    Imamo kar 2837 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    1. Pleskanje z notranjimi barvami

    Ko se odločimo za pleskanje stanovanja ali drugih notranjih prostorov, se srečamo z različnimi površinami sten in njihovo zaključno obdelavo. Ker v Sloveniji še zmeraj največkrat prisegamo na zidano gradnjo, je površina zidana stena, zaključena z grobim ali finim ometom. Za novo steno je primerna večina barv za pleskanje notranjih sten.
    V primeru prenove in pleskanja starih zidov bomo naleteli tudi na različne premaze. To so lahko apnene zidne barve, slikatne, silikonske ali oljne barve. Zato je izbira barve in ustrezna priprava površine stene pred pleskanjem pomembna. Ker more barva za pleskanje zidov biti prekrivna, kar pomeni dovolj dober zaščitni in dekorativni učinek, zato pri prenovi sten cenejše barve odsvetujemo. 
    V glavnem ločimo dve veliki skupini barv, in sicer pralne in nepralne barve. V nadaljevanju smo povzeli nekaj ključnih lastnosti.
    stenske barve
    Pomembno je, kako paroprepustna je stenska barva. 

    2. Nepralne zidne barve prepuščajo vlago

    2.1 Nepralne barve so paroprepustne

    Nepralne zidne barve, kakor že ime pove, niso primerne za intenzivno spiranje. Ker ne vsebujejo veziv, ki bi jih trajno zlepila s podlago, nepralnih barv ne smemo čistiti z vodo. Nepralne barve zato lahko čistimo samo s suho krpo, saj niso odporne proti mokremu drgnjenju površine. Njihova prednost je v odprtosti barvnega filma. To pomeni, da skozi nanos nepralne barve lahko prehaja vlaga. Zaradi tega se na steni ne bo nabiral kondenz, saj bo vlago omet takoj absorbiral. Paroprepustnost je vse bolj zaželena, zato se uporablja v hišah, kjer bi radi dosegli učinek dihanja sten.
    Nepralne barve so najcenejša izbira za pleskanje stanovanja.

    2.2 Kje uporabiti nepralne barve?

    Nepralne barve so najprimernejše za uporabo na stenah z manjšimi obremenitvami. Z njimi lahko brez težav prekrijete stropove in spalnice, pa tudi kabinete, jedilnico, skratka vse tiste prostore in ploskve, kjer se sten le redko ali nikoli ne dotikamo. Manj primerne so za otroške sobe, garaže in hodnike, kjer je kontakta s steno več. Večinoma so pralne barve izdelane iz disperzije na vodni osnovi, zato jih imenujemo tudi pralne disperzijske barve, kar boste lahko prebrali tudi v postavkah popisa del, ki jih izvaja slikopleskarstvo
     
    vrste stenske barve
    Nepralne stenske barve se upoabljajo predvsem v dnevnih prostorih.

    3. Pralne zidne barve

    3.1 Kaj so pralne barve?

    Pralne zidne barve so odpornejše na spiranje. Pigmentna pasta vsebuje veliko več veziva, kar pomeni, da se plast pralne barve dobro oprime podlage. Nanos barve je zato odporen na drgnjenje z vodo, nekatere različice pa so primerne tudi za čiščenje z detergenti. Zaradi tega te vrste stenske barve imenuje pralna barva - steno, pobarvano s takšno barvo, je mogoče očistiti. Ker pralne barve vsebujejo odporna veziva, je njihov nanos trši in zato odporen proti udarcem.
    Nanos pralne barve se lažje razlije in je zato tudi gladek. Zaradi tega se umazanija nanj težje prime. 

    3.2 Pralne barve in kondenzacija

    Pralne barve so sicer difuzijsko bolj ali čisto zaprte, zato take stene manj dihajo in se na njih ob nižjih temperaturah nabira kondenz v obliki vodnih kapelj, kar pa nanosu ne škoduje. Uporabjamo jih predvsem v prostorih, ki so bolj obremenjeni z mehanskimi vplivi in umazanijo. Pleskanje s pralnimi barvami svetujemo na hodnikih, kjer se veliko gibljemo z nečistimi oblaičili in predmeti. Nanos pralne barve je priporočljiv tudi v kuhinji in jedilnici ali otroških sobah, saj stene lahko lažje počistimo.

    3.3 Pralne barve za kopalnico

    Če v kopalnici na nekaterih stenah ne želimo imeti keramike, ker ni potrebna in ker želimo prihraniti nekaj denarja, se lahko odločimo za pralno barvo. Te barve so bolj odporne proti vlagi in vodi, zato barva ne bo začela odpadati s površine. Takšna rešitev je danes vse bolj priljubljena.
     
    barve za steno
    Pralne barve za steno so na voljo v istih odtenkih kot navadne barve.

    4. Vrste stenske barve glede na vezivo

    4.1 Klejne barve

    Klejne barve so nepralne barve. Ker vsebujejo klej, so popolnoma naravne in primerne za prostore, kjer želimo doseči nizko stopnjo alergenov ali splošno neoporečno in naravno klimo.

    4.2 Disperzijske barve

    Disperzijske barve so največkrat uporabljene barve. Vezivo disperzijskih barv so smole, ki so lahko naravne ali umetne. Njihova kakovost je v tem, da prepuščajo vodno paro in so odporne na čiščenje z vodo.

    4.3 Silikatne barve

    Silikatne barve imajo za vezivo kalijev ali natrijev silikar. Na filmu barve se zato ustvari plast trdih silikatnih kristalov, zato so zelo primerne za zunanje površine. Pri delu s silikatnimi barvami moramo uporabljati zaščitne rokavice, saj je barva jedka.
     

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Slikopleskarstvo Sandi Ferlan s.p.

    Če se stranka odloči prepleskati stanovanje sama, na katere stvari mora biti pozorna?

    Pred začetkom pleskanja mora stranka najprej zaščititi tla, okna in vrata ter po možnosti odmakniti pohištvo oz. ga vsaj zaščititi s folijo. Nato mora pripraviti podlago. Z zidu mora odstraniti prah, madeže oz. morebitno plesen. Nadaljnje je zaželeno, da zid premaže z impregnacijo, da ima podlaga boljši oprijem in je enakomerno vpojna. Stranka mora podlago po potrebi tudi zgladiti s kiti. Ko se kit posuši, ga obrusi. Nato se loti pleskanja.

    Od česa je odvisna cena pleskanja stanovanja?

    Cena pleskanja je odvisna od velikosti stanovanja ter zapletenosti barvane površine, dodatno ceno lahko dvigne uporaba več barv ali slikanje posebnih okrasnih poudarkov. Na ceno vpliva tudi potrebna stopnja obdelave površine pred začetkom pleskanja in tip barve.

    g. Sandi, Slikopleskarstvo Sandi Ferlan s.p.

     
    Strokovni članek 19945
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskar, Slikopleskarstvo?

    Imamo kar 2837 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 2837 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo
    8.9
    1

    BELFAS fasaderstvo d.o.o.


    8.3
    1

    ZAKLJUČNA GRADBENA DELA IVAN KRUMPAK s.p.


    9.6
    17

    MF, montaža, Munir Hasanović s.p.


    8.9
    0

    SLIKOPLESKARSTVO BERDNIK FRANC S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane