Za področje

  Vinil talne obloge

  Članek je koristil že 11235+ uporabnikom
  Vinil talne obloge so z napredkom tehnologije postale odlična alternativa drugim podom. Izpostavljamo smo nekaj prednosti vinilnih talnih oblog, ki jih danes lahko kupimo v številnih izvedbah za vse prostore hiše ali stanovanja. Rzložimo pa tudi postopek polaganja vinila.
  Strokovni članek 11235
  Vinilni PVC podi so prepričljiva imitacija lesa.
  Imamo kar 802 izvajalcev za področje Vinilne talne obloge:

  1. Kaj so vinil talne obloge

  Ime vinilna talna obloga izhaja iz kratice PVC, kar pomeni polvinil-klorid. PVC pa ni zmeraj v uporabi kot edini material, saj zaradi vsebnosti klora ni popolnoma neškodljiv za zdravje. Komercialno ime za material vinil vključuje tudi druge plastike. Vse več se na primer uporabljajo materiali EVA in PEVA, ki so veliko bolj primerne za uporabo v bivalnih prostorih. 
   
  Vinilna talna obloga je močno zastopana v poslovnih in komercialnih objektih, vse več pa se uporablja tudi v opremi hiš in stanovanj. Proizvodnja vinila je stara že več kot 50 let in se tehnološko nenehno izboljšuje. Poznamo homogene in heterogene vinilne talne obloge. Homogene talne obloge so sestavljene iz ene plasti vinila, heterogene vinilne obloge pa iz več plasti različnih materialov, predvsem imajo na dnu zvočno izolacijo ali plast za blaženje udarcev.
  modern-vinyl.jpg
  Vinil se odlično obnese na stopnicah. Foto: Mibas d.o.o.

  2. Prednosti vinilne talne obloge

  Prva prednost vinilnih talnih oblog je trajnost. Debela zgornja plast vinila talne obloge ščiti pred udarci predmetov. Vinilne talne obloge so tudi elastične, to pomeni, da brez težav prenašajo premike talne površine brez razpok ali vidnih deformacij.
   
  Tehnologija proizvodnje omogoča neomejene možnosti glede oblikovanja. Napredne tehnike tiskanja vinilnih talnih oblog v kombinaciji z vtiskom teksture omogočajo prepričljive imitacije lesa, imitacije kamna ali druge sodobne teksture.
   
  Prednost vinila je tudi v tem, da je zgornja plast antibakterijsko in antistatično obdelana, kar pomeni, da so obloge primerne tudi za alergike.
   
  Enostavno je tudi vzdrževanje, saj jih lahko čistimo tudi v vlažno krpo zaradi njihove odpornosti na vlago.

  3. Slabosti vinila

  Kljub temu, da je vinil zelo vzdržljiv material se ne obnese najbolje pri prekomernih obremenitvah. Polaganje težkih predmetov, inventarja v skladiščih itd. na vinil ni priporočljivo. Torej vinil ni dobra odločitev za skladišča ali proizvodne prostore. Direktna izpostavljenost soncu in visokim temperaturam ravno tako škodi vinilu. Na soncu lahko zbledi njegova barva, visoke temperature pa ga lahko deformirajo. Vinil zato ni primerna obloga za zunanje površine. V notranjosti vinil ni neposredno izpostavljen sončni svetlobi, zato so tam skrbi odveč.

  4. Polaganje vinila

  Vinil lahko položimo na obstoječe talne oboge kot so denimo keramične ploščice ali parket. To je velika prednost vinila in omogoča, da zelo enostavno prenovite tla v vašem prostoru. Ni pa priporočljivo polagati vinil na star, že odslužen vinil ali laminat. V kolikor vas moti hlad, (kot denimo pri keramičnih ploščicah) boste z vinilom poskrbeli, da bodo tla postala topla in prijetnejša.Vinil lahko polagate tudi v novozgrajenih objektih direktno na estrih. Pri tem pazite le, da je podlaga pravilno pripravljena, kot razložimo v nadaljevanju. 

  4.1 Polaganje vinila - priprava tal 

  Pri polaganju vinila na estrih mora biti podlaga ravna in očiščena. V kolikor so v njej razpoke, jih je potrebno pred polaganjem zapolniti. Poskrbite tudi, da so tla popolnoma suha.  

  Če boste vinil polagali na obstoječo talno oblogo (keramika, parket...) pazite, da na tleh ni žebljev ali sledi vlage. Odstranite vse izbokline ter nanesite izravnalno maso. To je pomembno saj bi se izbokline in nepravilnosti opazile tudi na novem tlaku iz vinila.  Če so fuge med keramičnimi ploščicami ožje od štirih milimetrov in so tla sicer popolnoma ravna, ni nujno potrebno uporabiti izravnalne mase za izravnavo. Pazite le, da spoji med vinil ploščami niso točno na fugi. 

  Najbolj primerna podlaga za polaganje vinila je predhodno brušena vezana plošča, ki ustvari mehka, topla in prijetnejša tla. 

  vinil-detajl.png
  Danes je vinil dodelan v detajle. Ločite vinil od parketa? Foto: Mibas d.o.o.

  4.2 Polaganje vinil plošč na klik

  4.2.1 Polaganje vinila - predpriprava

  Priporočamo, da predno začnete polagati talno oblogo iz vinila preverite ali je material ustrezen. Pozorni bodite na enotnost barve, morebitne mehanske poškodbe in napake. Zelo pomebno je, da se material pred polaganjem aklimatizira na prostor v katerem ga boste polagali. V njem ga pustite vsaj dva dni. Vinil se namreč razteza na toplem in krči na hladnem. Zaradi raztezanja materiala je pomebno tudi, da ob robovih pustite odmik v debelini vsaj 5 milimetrov, tako bo vinil lahko dihal ob spremebi razmer v prostoru. 

  4.2.2 Polaganje vinila - na klik

  S polaganjem začnite v levem kotu in polagajte proti desni in navzgor. Z distančnikom označite minimalni 5 milimetrski odmik od stene ter pazite na poravnanost plošč oz. lamel. Skupaj pričvrstite celotno vrsto. Na koncu zopet pazite na minimalni odmik od stene. Ko ste končali s polaganjem odstranite distančnike. Odmik od stene prekrijte z ustreznimi letvicami.

  4.3 Polaganje vinil plošč z lepljenjem

  Vinil je možno tudi lepiti na podlago. S tem preprečite, da bi voda pronicala skozenj.To je še zlasti pomebno, če vinil polagate v kopalnici ali drugih prostorih z večjo vlago. Predno začnemo s polaganjem moramo poskrbeti da so tla izravnana in zglajena. Izravnalno maso nanesemo v debelini vsaj tri milimetre. Nato vinil nalepimo na z utreznimi lepili. Na koncu tla dodatno izravnamo z valjem. 

  4.3.1 Vinil za talno gretje

  Če boste vinil lepili na tla s talnim gretjem je treba paziti na to, da temperatura na površini z vinilom ne preseže 25 stopinj celzija. Vinil je namreč zelo toplotno prevoden. 

  4.3.2 Še nekaj opozoril 

  - Predno začnete s polaganjem naj vinil leži v prostoru kamor ga boste položili vsaj 2 dni. Tako se bo material aklimatiziral na razmere v prostoru. 

  - Zelo je pomembno, da je podlaga na katero boste lepili vinil suha, popolnoma zglajena in ravna.

  - Pozorni bodite na smer plošč ali lamel, vse morajo biti obrnjene v isto smer. 

  - Natančno upoštevajte navodila proizvajalca.

  5. Kam lahko položite vinil plošče

  Vinil plošče so primerne tako za prostore kjer je talno gretje, kot tudi za vlažne prostore. Ker so zelo trpežne jih lahko polagamo v prometne prostore hodnik, kuhinjo in druge prostore. Vinil lahko uporabimo tudi za stopnice in s tem vplivamo na debelino stopne plošče. Obstajajo tudi posebni vinilni zaključki v obliki stopnice, robne letvice ali stenskega zaključka. 

  vinil-kopalnica1.jpg
  Kopalnica pred polaganjem vinila. Foto: Mibas d.o.o.
  vinil-kopalnica2.jpg
  Priprava na polaganje vinila v kopalnici. Foto: Mibas d.o.o.
  vinil-kopalnica3.png
  Končni izdelek. Vinil se odlično obnese tudi v kopalnici. Foto: Mibas d.o.o.

  6. Vinilne talne obloge - cena

  Cenik za talne vinilne obloge najdete na spletu, cene pa se gibljejo med 10 in 40 EUR/m2. Cena vinilnih oblog je nižja v primerjavi s parketom ali keramiko. Bistveno nižja je tudi cena polaganja vinila, kar predstavlja dodatno prednost.
   
   
  Strokovni članek 11235
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 802 izvajalcev za področje Vinilne talne obloge:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 802 izvajalcev za področje Vinilne talne obloge:

  Brezplačno povpraševanje
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  Brez provizij
  Imamo kar 802 izvajalcev za področje Vinilne talne obloge
  10
  7

  Damjan Bratuž s.p.


  9.7
  12

  Zaključna gradbena dela, Janja Tominšek s.p.


  9.4
  2

  M&M ŽGANEC, slikopleskarstvo, zaključna gradbena dela in druge storitve, Monika Žganec s.p.


  10
  13

  SPN gradbene storitve, ERVIN NUHANOVIĆ S.P.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje VINILNE TALNE OBLOGE?

 • Vinilne talne obloge Ljubljana
 • Vinilne talne obloge Maribor
 • Vinilne talne obloge Celje
 • Vinilne talne obloge Koper
 • Vinilne talne obloge Kranj
 • Vinilne talne obloge Ajdovščina
 • Vinilne talne obloge Bled
 • Vinilne talne obloge Bovec
 • Vinilne talne obloge Črna na Koroškem
 • Vinilne talne obloge Črnomelj
 • Vinilne talne obloge Domžale
 • Vinilne talne obloge Gornja Radgona
 • Vinilne talne obloge Gornji Grad
 • Vinilne talne obloge Hrastnik
 • Vinilne talne obloge Ilirska Bistrica
 • Vinilne talne obloge Izola
 • Vinilne talne obloge Jesenice
 • Vinilne talne obloge Kamnik
 • Vinilne talne obloge Kidričevo
 • Vinilne talne obloge Kobarid
 • Vinilne talne obloge Kočevje
 • Vinilne talne obloge Kranjska Gora
 • Vinilne talne obloge Krško
 • Vinilne talne obloge Laško
 • Vinilne talne obloge Lendava
 • Vinilne talne obloge Litija
 • Vinilne talne obloge Ljutomer
 • Vinilne talne obloge Metlika
 • Vinilne talne obloge Mojstrana
 • Vinilne talne obloge Mozirje
 • Vinilne talne obloge Murska Sobota
 • Vinilne talne obloge Nova Gorica
 • Vinilne talne obloge Novo mesto
 • Vinilne talne obloge Ormož
 • Vinilne talne obloge Piran - Pirano
 • Vinilne talne obloge Pivka
 • Vinilne talne obloge Portorož
 • Vinilne talne obloge Postojna
 • Vinilne talne obloge Ptuj
 • Vinilne talne obloge Radeče
 • Vinilne talne obloge Radenci
 • Vinilne talne obloge Radovljica
 • Vinilne talne obloge Ravne Na Koroškem
 • Vinilne talne obloge Ribnica
 • Vinilne talne obloge Rogaška Slatina
 • Vinilne talne obloge Sevnica
 • Vinilne talne obloge Sežana
 • Vinilne talne obloge Škofja Loka
 • Vinilne talne obloge Slovenj Gradec
 • Vinilne talne obloge Slovenska Bistrica
 • Vinilne talne obloge Slovenske Konjice
 • Vinilne talne obloge Šoštanj
 • Vinilne talne obloge Štore
 • Vinilne talne obloge Tolmin
 • Vinilne talne obloge Trbovlje
 • Vinilne talne obloge Tržič
 • Vinilne talne obloge Trzin
 • Vinilne talne obloge Velenje
 • Vinilne talne obloge Vipava
 • Vinilne talne obloge Vojnik
 • Vinilne talne obloge Vransko
 • Vinilne talne obloge Vrhnika
 • Vinilne talne obloge Žalec
 • Vinilne talne obloge Zreče
 • Vinilne talne obloge Žužemberk
 • Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane