Za področje

  Lokacijska informacija: cena, vloga in pridobitev

  Članek je koristil že 30125+ uporabnikom
  Pred gradnjo hiše moramo vedeti, kaj lahko na naši zazidljivi parceli sploh počnemo. Podatke o tem vsebuje lokacijska informacija. Vlaga za lokacijsko informacijo je dostopna preko spleta, vsebuje pa številne podatke na katere moramo biti pred gradnjo pozorni.
  Strokovni članek 30125
  Lokacijska informacija nam pove, kaj na parceli lahko sploh postavimo.
  Imamo kar 550 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

  1. Kaj je lokacijska informacija za gradnjo?

  Lokacijska informacija za gradnjo se izdaja za tri različne namene. Lokacijsko informacijo moramo naročiti pred začetkom gradnje objekta, če želimo nepremičnino prodati ali določiti gradbeno parcelo k objektu. Pravico do izdaje lokacijske informacije ima vsak, izdaja pa jo institucija, ki je pristojna za urejanje prostora.

  2. Vloga za lokacijsko informacijo

  Vloga za lokacijsko informacijo se pridobi na spletni strani večine slovenskih občin. V lokacijski informaciji so zbrani pomembni podatki, omejitve in določila, ki jih moramo nujno poznati, preden se lotimo novogradnje. Podrobno mora lokacijsko informacijo poznavati vaš arhitekt, ki mu jo pred začetkom sodelovanja priložite.

  3. Vsebina lokacijske informacije

  Lokacijska informacija je namenjena predvsem vašemu bodočemu arhitektu, saj služi kot dokument, na podlagi katerega bo pripravil dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za vašo novogradnjo. Vendar lahko tudi kot laik v njej najdete veliko informacij, ki vam ustvarijo predstavo, kakšne možnosti za gradnjo hiše na vaši bodoči parceli sploh imate.
  Lokacijska informacija za gradnjo vsebuje več sklopov, izluščili pa smo najpomembnejše lokacijske podatke.

  4. Sklopi lokacijske informacije na katere morate biti pozorni

  4.1 Območja varovanj in omejitev

  Tukaj najdete informacije, kakšni so minimalni odmiki bodoče hiše od varovalnih pasov in tudi, ali je objekt pod spomeniško zaščito. Varovalni pasovi so določeni za ceste, električne vode, potoke, območja z varovanjem naravne in kulturne dediščine itd. Varovalni pasovi lahko posebej na manjših parcelah močno definirajo, kakšna je maksimalna tlorisna velikost vaše hiše. Manjši odmik od dovoljenega je mogoč samo z soglasjem, vendar nikoli nimate zagotovila, da ga boste od soglasodajalca zud zares dobili, zato je treba odmike pri načrtovanju gradnje hiše spoštovati.

  4.2 Merila in pogoji za graditev objektov

  4.2.1 Tipologija, višinski in tlorisni gabarit

  Lokacijske informacije ponavadi določajo, kakšni gabariti so dovoljeni. Če je določen tlorisni gabarit ali maksimalna višina novogradnje, ki ga je potrebno spoštovati, potem od tega ne smemo odstopati. Če lokacijska informacija ne dovoljuje gradnje v L, potem na tej parceli ne moremo graditi hiše v L. Želje za hišo moramo torej prilagoditi omejitvam, ki jih določa lokacijska informacija.

  4.2.2 Oblikovanje objekta bodoče hiše

  Večina lokacijskih informacij določa, kakšno mora biti oblikovanje vaše bodoče hiše. Ponavadi moramo z novogradnjo spoštovati lastnosti prostora, ki obdaja parcelo. Tukaj so referenti na upravni enoti zelo striktni. Večkrat pa je to, ali bodo dovolili, da gradimo hišo, ki si jo želimo, odvisno od njihove subjektivne presoje. 
   
  Pomembno je, da sledimo tudi določilom za naklon strehe, ki so v krajih izven mesta vedno definirani. Nikakor ne smemo graditi hiše, ki ima naklon nižji, kot je predpisano. Ponavadi so podrobno predpisana tudi določila za frčade in okenske odprtine. 
   
  Podobno je z izbiro barve fasade, ki je skoraj povsod predpisana. Torej nobenih živih odtenkov, dovoljeni so le pastelni in zemeljski toni. Seveda si marsikdo po izdaji gradbenega dovoljenja kljub določilom hišo pobarva v ton, ki se mu pač zdi najljubši, ne glede na to, kakšne prostorske učinke bo ta odločitev imela za okolico.

  4.2.3 Stopnja izkoriščenosti zemljišča

  Faktor zazidanosti gradbene parcele (FZ) je pomemben podatek , ki določa, kakšno kvadraturo hiše lahko postavimo. Faktor zazidanosti pomeni razmerje med zazidano površino stavbe in celotno površino gradbene parcele. V primeru, da je površina stavbe v nadstropju večja od površine stavbe v pritličju, se kot zazidana površina stavbe upošteva projekcija bruto etažne površine največje etaže stavbe. Pri izračunu FZ se ne upoštevajo nadstrešnice, potrebno pa je upoštevati garaže zgrajene na terenu gradbene parcele. 

  5. Pridobitev lokacijske informacije za gradnjo ali nakup parcele

  Zahtevek za lokacijsko informacijo lahko poda fizična oseba ali podjetje, kar pomeni, da ne rabite biti lastnik parcele ali objekta. Če se odločate, da boste kupili neko nepremičnino, je najbolje, da se za pridobitev lokacijske informacije obrnete na prodajalca. Včasih lokacijske informacije pridobijo nepremičninske agencije, morale pa bi jih vedno. Lokacijska informacija je določena v skladu z več zakoni in pravilniki, kot so:
   
  Zakon o urejanju prostora (ZUP),
  Zakon o graditvi objektov (ZGO);
  Pravilnik o obliki in načinu izdaje lokacijske informacije;
  Pravilnik o vrstah enostavnih objektov,
  in številni drugi akti na ravni občine ali države.

  6. Lokacijska informacija - cena

  Koliko stane lokacijska informacija? Cena za lokacijsko informacijo je izredno nizka. Pridobite jo lahko že v nekaj dneh za okoli 20 EUR.

  7. Veljavnost lokacijske informacije

  Lokacijska informacija je veljavna, dokler se ne spremenijo pravni akti ali odloki, ki so njen sestavni del. Ker se na področju urejanja prostora veliko spreminja, svetujemo, da vedno naročite novo lokacijsko informacijo. Ne zadovoljite se z lokacijskimi informacijami, starimi nekaj let, ki vam jih posredujejo lastniki nepremičnine. Če ste dobili lokacijsko informacijo od nepremičninskega agenta, vedno preverite, ali je bila izdana za pravo zemljišče ali objekt.
   
  Strokovni članek 30125
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeno dovoljenje?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 550 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane