Za področje

  Prenova lesenega poda v hiši

  Članek je koristil že 30693+ uporabnikom
  Pri nakupu starejše hiše ali mestnega stanovanja, se skoraj vedno pojavi vprašanje, kako prenoviti lesene pode. Če bi želeli ublažiti škripanje, zamenjati talno oblogo ali celo položiti talno gretje, je potrebno pode prenoviti. Kakšne so možnosti prenove lesenega poda, smo razpravljali v tem članku.
  Strokovni članek 30693
  Prenova lesenega poda v hiši je zahteven postopek
  Imamo kar 402 izvajalcev za področje Suhi estrih:

  5 vprašanj, preden se lotite prenove lesenega pohodnega stropa

  Pred prenovo lesenega poda v hiši moramo ugotoviti ključne dejavnike, na podlagi katerih se bomo odločili, katero rešitev izbrati da bomo prihranili in zadostili funkcionalnim zahtevam.

  - Kaka je konstrukcija? So katere izmed desk ali lesenih nosilcev poškodovani? Boste na talno ploščo postavili predelne stene ali konstrukcijske obremenitve?

  - Želite na leseni pod položiti talno gretje?

  -Kakšno talno oblogo bi želeli položiti na leseni pod?

  -V katerem prostoru predvidevate prenovo lesenega poda?

  -Bi v spodnjih prostorih kdo bival med postopkom prenove?

  Odstranitve celotnega poda in armiranobetonska plošča

  V primeru da je konstrukcija v slabem stanju in želite na ploščo polagati nosilne stene ali stebre, je potrebno izvesti armiranobetonsko ploščo. 
  Najprej se odstrani opaž in polnila, prav tako se demonitra vse lesene tramove. V primeru nosilnih zidov se postopek odstranitve poda izvaja fazno. Nosilni zidovi se iz spodnje  strani podprejo.
  Sledi izdelava ležišč in sidrišč plošče. V obstoječo steno se zrezka t.i. »šlic« kamor se bo usedla obstoječa plošča. Na podpore se montira opaž in se ulije plošča. Priporočamo, da armaturo in debelino plošče dimenzionira statik.
  Slabost tega postopka je, da bomo uporabili veliko količino vode, močno posegli v konstrukcijo in da se bo beton moral sušiti približno mesec dni. Prenost je v tem, da smo nadstropje bistveno ojačili. Na betonsko ploščo lahko položimo estrih, talno gretje ali katerokoli drugo želeno podlago.
  Za izvedbo prenove lesenega poda vam svetujemo, da se obrnete na podjetje, ki ima izkušnje s prenovami starih objektov. Pri tem vam lahko pomagamo.

  Ohranitev lesenega poda

  V primeru, da se vam mudi, ne želite bistveno posegati v stavbo in plošče ne boste dodatno statično obremenjevali, svetujemo, da se odločite ohraniti lesene tramove.

  Preventivna zaščita tramov lesenega poda pred škodljivci

  Leseni pod po navadi sestavlja – gledano od spodaj navzgor: omet, trstičje, opaž za trstičje - opcijsko, tramovi, nasutje in lesen pod. Preden se odločimo za eno tehnično rešitev, moramo preveriti, v kakem stanju je konstrukcija. Na enem delu odstranimo opaž in polnilo, da lahko ocenimo stanje tramov. 
  Če opazimo črve ali trohnenje, moramo odstraniti ves opaž in polnila ter vse tramove zaščititi pred škodljivci.  Ko bomo pod položili, bo namreč do tramov težko dostopati. Zaščito izvedemo s premazom kot je Belinkin Impregnant ali recimo Sadolinove rešitve.

  Izolacija lesenega poda in opaž

  Ponavadi je med tramovi lesenega poda starejše hiše med 10 in 15 cm prostora. Za zvočno in toplotno izolacijo svetujemo, da se celotni prostor zapolni z lesenimi vlakni, mineralno ali kameno volno. Najboljša je izbira trde izolacije, saj se čez čas ne bo posedla. 
  Nad izolacijo je potrebno položiti paroprepustno folijo.

  Suhi estrih ali cementni estrih

  Najhitrejša rešitev je, da se odločimo za uporabo suhega estriha, saj uporaba vode in sušenje ne bo potrebno. Če prenavljamo suhe prostore, lahko uporabimo OSB plošče, v primeru sanacije lesenega poda kopalnice ali kuhinje pa svetujemo uporabo knauf suhega estriha s tremi sloji posebnih mavčnokartonskih plošč.
  Boljša rešitev za preprečevanje udarnega zvoka ali za uporabo talnega gretja pod keramičnimi ploščicami je klasični cementni estrih. 
  Pri vgradnji mikroarmiranega estriha moramo biti pozorni na pravilno vgrajeno PE folijo. Kljub izolaciji med tramovi ali če smo ohranili staro nasutje, svetujemo polaganje stiroporne plošče za preprečevanje udarnega zvoka. Namesto stiroporne plošče seveda lahko položimo sistemske plošče talnega gretja.  
  Nato sledi polaganje minimalno 4 cm debelega mirkoramiranega estriha, ki ga lahko ojačimo tudi s polietilenskimi ali jeklenimi vlakni.
  Končna podlaga je lahko karkoli, parket, kamen ali ploščice, PVC pod ali itison.

  Glede na odgovore iz prvega vprašanja lahko izberete pravo rešitev za vašo prenovo stare hiše. Če potrebujete dobrega izvajalca, vas vabimo, da se obrnete na nas.

  Vaša ekipa
  MojMojster
  Primer lesenega poda z starimi deskami, pod katerimi se skirva pešeno nasutje
  Primer lesenega poda z starimi deskami, pod katerimi se skirva pešeno nasutje


  Pololožena steklena vlakna med lesenimi tramovi.
  Pololožena steklena vlakna med lesenimi tramovi.


  Polaganje lesenega opaža na PE foljo
  Polaganje lesenega opaža na PE foljo


  Nosilne stene pred vgradnjo AB plošče je potrebno podpreti.
  Nosilne stene pred vgradnjo AB plošče je potrebno podpreti.


  Strokovni članek 30693
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 402 izvajalcev za področje Suhi estrih:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 402 izvajalcev za področje Suhi estrih:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 402 izvajalcev za področje Suhi estrih
  10
  1

  GPK, gradbeništvo, Robi Kokalj s.p.


  10
  2

  HARCO, d.o.o.


  9.5
  3

  Gradbene storitve, DRAGAN ĆUMUROVIĆ s.p.


  9
  1

  Duhec Šemsudin Fazlić s.p.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE SUHI ESTRIH?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane