Za področje

    Leseni pod: prenova lesenega poda v hiši

    Članek je koristil že 34581+ uporabnikom
    Pri nakupu starejše hiše ali mestnega stanovanja, se skoraj vedno pojavi vprašanje, kako prenoviti leseni pod. Če bi želeli ublažiti škripanje, zamenjati talno oblogo ali celo položiti talno gretje, je potrebno leseni pod ustrezno prenoviti. Kakšne so možnosti prenove lesenega poda, si preberite v nadaljevanju.
    Strokovni članek 34581
    prenova starega lesenega poda
    Imamo kar 432 izvajalcev za področje Suhi estrih:

    1. 5 vprašanj, preden se lotite prenove lesenega poda oz. stropa

    Pred prenovo lesenega poda v hiši moramo ugotoviti ključne dejavnike, na podlagi katerih se bomo odločili, katero rešitev izbrati, da bomo prihranili in zadostili funkcionalnim zahtevam.
    1. V kakšnem stanju je konstrukcija? So deske ali leseni nosilci poškodovani? Boste na talno ploščo postavili predelne stene ali konstrukcijske obremenitve?
    2. Želite na leseni pod položiti talno gretje?
    3. Kakšno talno oblogo bi želeli položiti na leseni pod?
    4. V katerem prostoru predvidevate prenovo lesenega poda?
    5. Bo v spodnjih prostorih kdo bival med postopkom prenove lesenega poda?
    prenova-starega-lesenega-poda.jpg
    Pri nakupu starejše hiše ali mestnega stanovanja, se skoraj vedno pojavi vprašanje, kako prenoviti leseni pod.

    2. Odstranitev celotnega lesenega poda in izvedba armiranobetonske plošče

    V primeru, da je konstrukcija v slabem stanju in želite na ploščo polagati nosilne stene ali stebre, je treba izdelati armiranobetonsko ploščo. 
     
    Najprej se z lesenega poda odstranijo opaž in polnila, prav tako se demontira vse lesene tramove. V primeru nosilnih zidov se postopek odstranitve lesenega poda izvaja fazno. Nosilni zidovi se iz spodnje  strani podprejo. Sledi izdelava ležišč in sidrišč plošče. V obstoječo steno se zrezka t.i. »šlic« kamor bo sedla obstoječa plošča. Na podpore se montira opaž in se vlije plošča. Priporočamo, da armaturo in debelino plošče dimenzionira statik.
     
    Slabost tega postopka je, da bomo uporabili veliko vode, močno posegli v konstrukcijo in da se bo beton moral sušiti približno mesec dni. Prednost pa je v tem, da smo nadstropje bistveno konstrukcijsko ojačali. Na betonsko ploščo lahko položimo estrih, talno gretje ali katerokoli drugo želeno podlago.
     
    Za izvedbo prenove lesenega poda vam svetujemo, da se obrnete na podjetje, ki ima izkušnje s prenovami starih objektov. 

    3. Ohranitev lesenega poda

    V primeru, da se vam mudi, ne želite bistveno posegati v stavbo in plošče ne boste dodatno statično obremenjevali, svetujemo, da se odločite ohraniti lesene tramove oz. prenoviti leseni pod.

    3.1 Preventivna zaščita tramov lesenega poda pred škodljivci

    Leseni pod običajno sestavlja – gledano od spodaj navzgor: omet, trstičje, opaž za trstičje - opcijsko, tramovi, nasutje. Preden se odločimo za eno tehnično rešitev, moramo preveriti, v kakem stanju je konstrukcija. Na enem delu odstranimo opaž in polnilo, da lahko ocenimo stanje tramov. 
     
    Če opazimo črve ali trohnenje, moramo odstraniti ves opaž in polnila ter vse tramove zaščititi pred škodljivci.  Ko bomo leseni pod položili, bo namreč do tramov težko dostopati. Zaščito izvedemo s premazom, kot je Belinkin Impregnant ali recimo Sadolinove rešitve.

    3.2 Izolacija lesenega poda in opaž

    Po navadi je med tramovi lesenega poda starejše hiše med 10 in 15 cm prostora. Za zvočno in toplotno izolacijo svetujemo, da se celotni prostor zapolni z lesenimi vlakni, mineralno ali kameno volno. Najboljša je izbira trde izolacije, saj se čez čas ne bo posedla. Nad izolacijo je treba položiti paroprepustno folijo.
    izolacija-starega-lesenega-poda.jpg
    Najboljša je izbira izolacije lesenega poda je trda izolacija, saj se čez čas ne bo posedla.

    3.3 Suhi estrih ali cementni estrih

    Najhitrejša rešitev je, da se odločimo za uporabo suhega estriha, saj uporaba vode in sušenje ne bo potrebno. Če prenavljamo suhe prostore, lahko uporabimo OSB plošče, v primeru sanacije lesenega poda kopalnice ali kuhinje pa svetujemo uporabo Knauf suhega estriha s tremi sloji posebnih mavčno kartonskih plošč.
     
    Boljša rešitev za preprečevanje udarnega zvoka ali za uporabo talnega gretja pod keramičnimi ploščicami so klasični cementni estrihi. Pri vgradnji mikroarmiranega estriha moramo biti pozorni na pravilno vgrajeno PE folijo. Kljub izolaciji med tramovi ali če smo ohranili staro nasutje, svetujemo polaganje stiroporne plošče za preprečevanje udarnega zvoka.
     
    Namesto stiroporne plošče seveda lahko položimo sistemske plošče talnega gretja. Nato sledi polaganje minimalno 4 cm debelega mirkoramiranega estriha, ki ga lahko ojačamo tudi s polietilenskimi ali jeklenimi vlakni. Finalna talna obloga je lahko katerakoli: parket, kamen ali ploščice, PVC pod, itison...
     
    Strokovni članek 34581
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Suhi estrih?

    Imamo kar 432 izvajalcev za področje Suhi estrih:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 432 izvajalcev za področje Suhi estrih
    10
    6

    Dejan Jazbec s.p.


    10
    1

    MGS PLUS d.o.o.


    10
    2

    KM-KREPFL d.o.o.


    9
    0

    DŽEMAL ĆOROVIĆ S.P. GRADBENIŠTVO, MOZAIK


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane