Za področje

  Skriti žleb, da ali ne?

  Članek je koristil že 24496+ uporabnikom
  Zaradi želje po moderni obliki ali funkcionalnih zahtevah se večkrat pojavi potreba po skritem žlebu. Veliko posameznikov je mnenja, da skriti žleb avtomatsko pomeni puščanje strehe in vsa tveganja, povezana s tem. vendar, ali skriti žleb res tako tvegan?
  Strokovni članek 24496
  Skriti žleb odpre možnosti za moderno oblikovanje in hišo brez napuščev.
  Imamo kar 762 izvajalcev za področje Žlebovi:

  Skriti žleb

  Estetske predpostavke moderne arhitekture večkrat narekujejo oblike brez robov, torej hiše brez napuščev. Majhne napušče je potrebno vzeti v zakup tudi na zelo vetrovnih območjih, kot recimo na primorskem, kjer lahko sicer sunki vetra, ki se uprejo v napušč, poškodujejo ali celo odkrijejo streho.
  Če se bomo pogovarjali s starejšim krovcem, nas bo hitro poučil, da je skriti žleb tveganje in da hiše brez napušča ne moremo graditi, rekoč, da bo dež zamakal fasado in žleb puščal v notranjost.
  Dvom pred tem, da je to res, nam vzbudi že, ko pomislimo na klasicistične hiše v mestu ali spomeniško zavarovane stavbe v Mediteranu. Že stoletja se izvajajo strehe z minimalnimi napušči.
  Posebej pa vsa tveganja izginejo, če upoštevamo sodobne tehnologije. Večina proizvajalcev streh in kleparskih elementov izdeluje kakovostne kontinuirane žlebove, proizvajalci zaščitnih vodoodbojnih folij, kot so Sika, pa dodatno povečujejo zaščito pred vodo.
  Seveda pa je zelo pomembna izvedba, ki ključni del za dobro realizacijo skritega žleba. 
  Poglejmo, kake so osnovne opcije skritega žleba na hiši brez ali z minimalnim napuščem.
   
  Ukrepi za vodotesnost 

  Pri izvedbi skritega žleba moramo biti pozorni predvsem na eno stvar, da je izveden popolnoma vodotesno. 
  Žleb mora biti nujno neprekinjen, torej kontinuiran. Glede na načrte PZI ali situacijo na gradbišču se izdela kvadratni žleb po meri, ki je navadno razvite dolžine okrog 40 cm. Pod žleb se namesti vodoodbojna folija za hidroizolacijo, v primeru, da bi prišlo do prelivanja vode iz žleba.
  Vsi stiki pločevine in maska žleba morajo biti pravilno izvedeni z robovi, kot so označeni na detajlu.

  Skriti žleb izven fasade

  Na izbiro imamo, ali bomo žleb postavili v vertikali fasadne izolacije, ali ga bomo izmaknili »ven«, torej mimo izolacijskega sloja hiše. Poglejmo najprej, opcijo, da skriti žleb postavimo čisto izven izolacijskega ovoja. Velika prednost tega je, da v primeru puščanja žleba voda ne zamaka izolacijskega ovoja.
  Žleb se s profili pričvrsti na opečno steno ali špirovce, odvisno od tega, ali želimo imeti hišo z minimalnim napuščem ali čisto brez napušča.

  Škriti žleb za ravnino fasade

  V primeru, da želimo hišo čistih linij brez napuščev, moramo žleb pomakniti za ravnino fasade. Tako je skriti žleb postavljen dejansko nad izolacijski sloj. Zelo pozorni moramo biti, da se izvede popolnoma vodotesno, saj sicer lahko zmoči sloj fasadne izolacije.

  Če se odločate za vgradnjo skritega žleba, vas lahko usmerimo na krovce, ki imajo izkušnje s tovrstno izvedbo in detajli.

  Vaša ekipa
  MojMojster

  Skriti žleb je mogoče vgraditi na strehe z vsemi vrstami kritin in materialov.
  Skriti žleb je mogoče vgraditi na strehe z vsemi vrstami kritin in materialov.


  Opcija 1, skriti žleb izven ravnine fasade.
  Opcija 1, skriti žleb izven ravnine fasade.


  Opcija 2, skriti žleb z ravnino fasede
  Opcija 2, skriti žleb z ravnino fasede


  24496
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Žlebovi?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 762 izvajalcev za področje Žlebovi:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane