Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Vzroki za nastanek plesni v objektu

    Članek je koristil že 6763+ uporabnikom
    Plesen v stanovanju ni le estetska težava, temveč tudi zdravstveni in konstrukcijski problem. Razumevanje vzrokov za nastanek plesni in ustreznih preventivnih ukrepov je ključno za ohranjanje zdravega bivalnega prostora. Odstranjevalec plesni se izkaže kot učinkovito sredstvo za boj proti plesni, vendar je pomembno, da se ukvarjamo tudi z osnovnimi vzroki, ki spodbujajo njen pojav. S celostnim pristopom lahko ohranimo čist in zdrav dom.
    Strokovni članek 6763
    plesen na stropu
    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Sanacija vlage:

    1. Kateri so vzroki za nastanek plesni?

    1.1 Vlaga kot glavni vzrok za plesen v stanovanju 

    Najpogostejši vzrok za pojav plesni v stanovanju je visoka vlažnost. Vlaga v zraku ustvarja idealne pogoje za razvoj plesni, saj so njene spore prisotne povsod in se aktivirajo ob ugodnih razmerah. Kopalnice, kuhinje in kleti so pogosto prostori s povečano vlago, zato je pomembno redno prezračevati in uporabljati naprave za odvajanje vlage.

    1.2 Neustrezno prezračevanje prostorov

    Pomanjkanje prezračevanja prispeva k zadrževanju vlage v zaprtih prostorih. Slaba izmenjava zraka omogoča, da se vlaga kopiči, kar ustvarja ugodne pogoje za razvoj plesni. Uporaba prezračevalnih sistemov, odpiranje oken in redno zračenje prostorov so ključni koraki pri preprečevanju plesni.

    1.3 Zamakanje žlebov, vodovodne napeljave in strehe

    Puščanje cevi ali strehe lahko povzroči neopazne, a stalne vodne poškodbe v stenah ali na stropu, kar vodi do visoke vlažnosti. Redno pregledovanje cevi in strehe ter takojšnje odpravljanje puščanj so nujni ukrepi za preprečevanje nastanka plesni.

    1.4 Slaba izolacija sten in oken

    Slaba izolacija sten in oken povečuje možnosti kondenzacije vlage na hladnih površinah, kar spet ustvarja ugodne pogoje za plesen. Investicija v kakovostno izolacijo lahko zmanjša tveganje za pojav plesni in izboljša energetsko učinkovitost doma.

    plesen-ob-oknu.jpg
    Najpogostejši vzrok za pojav plesni v stanovanju je visoka vlažnost.

    1.5 Okna, ki preveč tesnijo

    Eden od razlogov za nastanek plesni so sodobna okna, ki preprečujejo naravno prezračevanje. Če ne omogočimo zadosten dotok zraka v objekt, imamo res manjše toplotne izgube, hkrati pa tudi slabši in bolj vlažen zrak. Popolna zatesnjenost objekta onemogoča, da ta diha in tako uravnava vlago. Visoke temperature in vlažen zrak sta ključna za razvoj plesni.

    1.6 Slaba hidroizolacija

    Prevelika količina vlage v prostoru je pogosto posledica slabe hidroizolacije.

    1.7 Slaba kvaliteta vgrajenih materialov

    Uporaba nizkokakovostnih gradbenih materialov lahko prispeva k težavam s plesnijo. Materiali, ki zadržujejo vlago, so idealno okolje za rast plesni. Pri gradnji ali obnovi prostorov je pomembno izbrati visokokakovostne materiale z odpornostjo proti vlagi.

    plesen-v kopalnici.jpg
    Slabo prezračevanje prispeva k zadrževanju vlage v zaprtih prostorih.

    2. Toplotni mostovi

    Razlog za razvoj plesni so tudi toplotni mostovi, ki pogosto nastanejo zaradi slabe konstrukcijske zasnove projektanta, še pogosteje pa zaradi slabe izvedbe izvajalcev. 

    Toplotni mostovi nastanejo na zunanjem delu objekta, na obodu, predvsem na mestih, kjer primankuje toplotne izolacije. Pogosto se toplotni mosti pojavijo ob nepravilni izvedbi betonskih balkonov, pa tudi kadar kakšni drugi betonski elementi predrejo fasado. Toplotni most nastane tudi na mestu, kjer je betonska plošča iz objekta potegnjena na fasado, težavni pa so tudi predeli okrog oken in zunanjih vrat.

    Pogosto toplotni mostovi nastanejo tudi na območju temeljev, pod objektom, okrog stebrov, pa tudi pri coklu, okrog rolet, med ogrevanimi in neogrevanimi prostori. Problem lahko nastane tudi pri nepravilni izolaciji strehe, na stiku fasade in strehe. Ničkolikokrat pa so toplotni mostovi problem tudi pri dozidavah, kjer izolacija ni ustrezno izvedena.

    Na mestu toplotnega mostu je znotraj objekta površina hladna, tam se začne kondenzirati vlaga, ki se zadržuje v objektu. Kot posledica previsoke vlage v objektu pa nastane plesen.

    3. Kako odstranjevalec plesni pomaga pri težavi?

    Odstranjevalec plesni je učinkovito orodje za boj proti plesni. Gre za posebno čistilo, ki dobro odstranjuje plesni, alge in mahove. Njegove aktivne sestavine uničujejo plesni in preprečujejo njihovo ponovno rast. Pri izbiri odstranjevalca plesni je pomembno upoštevati vrsto površine, na kateri se uporablja, ter slediti navodilom proizvajalca. Redna uporaba odstranjevalca plesni lahko ohranja dom brez plesni in izboljša kakovost zraka.

    Odstranjevalec plesni se lahko uporablja na vseh površinah, razen na kovinah in v bližini rastlin, ki jih ustrezno zaščitite. Ker gre za agresivna kemična sredstva, odstranjevalec plesni shranjujte izven dosega otrok. Za preprečitev ponovnega razvoja plesni pa je potrebno odpraviti vzroke, ki so povzročili njen prvotni nastanek.

    4. Odstranjevalec plesni - vrste

    Pri izbiri odstranjevalca plesni je pomembno upoštevati vrsto plesni, površino, kjer se pojavlja, ter morebitne alergijske ali druge občutljivosti stanovalcev. Redno prezračevanje prostora in odpravljanje vzrokov za plesen sta ključna tudi za dolgoročno obvladovanje te težave.

    odstranjevalec-plesni.jpg
    Pri izbiri odstranjevalca plesni je pomembno upoštevati vrsto površine, na kateri se uporablja, ter slediti navodilom proizvajalca. 

    4.1 Kemični odstranjevalec plesni

    Vsebuje kemične spojine, kot so belilo (natrijev hipoklorit), amoniak ali druge kemikalije. Običajno se nanašajo direktno na prizadeta območja.

    Prednosti: Hitro učinkujejo.Učinkoviti pri hitrem odstranjevanju plesni.
    Slabosti: Nekateri lahko povzročijo draženje dihal ali kože; uporaba belila lahko poškoduje nekatere površine.

    4.2 Naravni odstranjevalec plesni

    Vsebuje naravne sestavine, kot so kis, eterična olja (npr. čajevca, sivke) ali kislo mleko. Nanaša se direktno na prizadeta območja.

    Prednosti: Manj škodljivi za zdravje in okolje; nekateri imajo antibakterijske lastnosti.
    Slabosti: Morda niso tako hitri ali močni kot kemični odstranjevalci.

    4.3 Odstranjevalec plesni v obliki gela ali pene

    Se dobro držijo navpičnih površin. Nanašajo se s čopičem ali aplikatorjem, pogosto se jih pusti delovati nekaj časa.
    Prednosti: Primeren za vertikalne površine, enostaven za uporabo.
    Slabosti: Morda ni tako učinkovit na vseh vrstah plesni; potrebno časovno okno delovanja.

    4.4 Elektrostatični odstranjevalec plesni

    Uporabljajo elektrostatično polje za odstranjevanje plesni. Nekateri modeli so namenjeni za uporabo v zraku, drugi na površinah.
    Prednosti: Brez uporabe kemikalij; učinkoviti tudi za preprečevanje.
    Slabosti: Morda manj učinkoviti pri močnih okužbah.

    4.5 Profesionalni odstranjevalci plesni

    Običajno vsebujejo močne kemične sestavine in so namenjeni za profesionalno uporabo. Pogosto se uporabljajo v komercialnih ali industrijskih prostorih.
    Prednosti: Zelo učinkoviti pri obvladovanju obsežnih okužb s plesnijo.
    Slabosti: Lahko so dražji in zahtevajo posebno ravnanje.

     

     



    Strokovni članek 6763
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sanacija vlage?

    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Sanacija vlage:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 447 izvajalcev za področje Sanacija vlage
    8.6
    0

    Gradbeništvo Gorančo Divanisov s.p.


    9.6
    12

    Božidar Borić s.p.


    9.6
    11

    FERALL, inštaliranje električnih naprav in napeljav, Alen Ferš s.p.


    9.8
    1

    ALBIN, Albin Šarkezi s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane