Za področje

    Zunanji tuš - zakaj je vrtni tuš odlična izbira

    Članek je koristil že 19273+ uporabnikom
    V vročih poletnih mesecih nič ne prija bolj kot hladna osvežitev. Zunanji tuš je zato odlična izbira, sploh če imate doma bazen. Vrtni tuši postajajo vse bolj popularni, poraja pa se vprašanje, katerega izbrati in kam ga postaviti.
    Strokovni članek 19273
    vrtni tus
    Imamo kar 346 izvajalcev za področje Vrtno pohištvo:

    1. Kdaj je vrtni tuš enostavno nujen?

    1.1 Vrtni tuš - ohladitev v vročem poletju

    Zunanji tuš je rešitev v vročih poletnih dneh, saj predstavlja hitro ohladitev. Prav tako pa je nepogrešljiv element, kadar imamo na vrtu bazen ali če se naša hiša nahaja ob morju. Vrtni tuš je prav tako odlična izbira, če živimo v območju z vročim podnebjem (tudi če nimamo bazena ali v bližini ni morja), saj so kopalnice v takšnem okolju še posebej vlažne in zadušljive in se je zato veliko bolj prijetno oprhati zunaj.

    1.2 Vrtni tuš in bazen

    Po vsakem kopanju v bazenu se je priporočljivo oprhati, zato da s telesa odstranimo klor in druge kemikalije, dodane bazenski vodi. Ker smo mokri, ne želimo hoditi v hišo, zato da ne bi česa umazali in zmočili. Vrtni tuš je zato še kako priročna rešitev, saj se lahko takoj po plavanju v bazenu učinkovito umijemo in obrišemo, ne da bi s tem umazali notranje prostore.

    1.3 Vrtni tuš in morje

    Zunanji tuš verjetno ni nikjer bolj priročen kot ob morju. Tudi če se vaša parcela ne nahaja neposredno ob morju, je zunanji tuš zelo dobrodošel, ko se vrnete s plavanja v morju, sploh če ste še nekoliko mokri. Tudi če ste se že posušili, bi lahko z vaših oblačil in telesa padel pesek, če bi se želeli stuširati v notranji kopalnici. Prav tako ni zaželeno, da se otroci, polni peska in mivke tuširajo v notranjih prostorih, saj bi lahko poleg nesnage stanovanja zamašili odtok.

    Drugi razlog učinkovitosti vrtnega tuša na vikendu na morju pa je seveda vroče podnebje, ki kar vabi, da se oprhate zunaj. Majhne kopalnice so lahko v poletni vročini zelo zadušljive, vroče sonce pa kar kliče po osvežitvi. Vrtni tuš je v takšnih primerih še kako dobrodošel.

    Zunanji tuš
    Zunanji tuš je odlična izbira, če imate doma bazen ali pa vaša hiša stoji v bližini morja. 

    2. Kdaj vrtni tuš ni potreben?

    V določenih primerih vam zunanji tuš odsvetujemo. Vrtni tuš npr. ni potreben, če na parceli nimate bazena in živite v predelu z nekoliko hladnejšim podnebjem s kratkimi poletji. Prav tako ni potreben, če v bližini ni nobenih naravnih voda oziroma morja, v katerih bi se kopali v kopalni sezoni. Vrtni tuš bi v tem primeru predstavljal samo nepotreben poseg na parceli, saj bi ga verjetno uporabljali le nekajkrat letno. Ne samo da gre v tem primeru za nesmiseln strošek, zavedati se je treba, da je vrtni tuš lahko vizualno moteč, saj gre za izrazito vertikalen element, ki ga ni tako enostavno skriti.

    3. Zunanji tuš: vrste in oblike

    Zunanji tuši so lahko najrazličnejših oblik. Lahko so zelo preprosti ali pa dizajnersko oblikovani in zanimivih oblik.
    Najpreprostejše zunanje prhe so narejene v obliki cevi, ki je zvita tako, da se pod njo lahko tuširate. Te se pogosto priklopijo na zalivalno cev, ki je montirana na vodovodno pipo. Zunanje prhe so lahko tudi bolj artikulirane in služijo kot estetski element na vrtu. Odločite se lahko tudi za prho, ki ima možnost nastavka za razprševanje vode, tako je prha lahko še bolj prijetna.

    Zunanji tuš je po navadi samostoječ, lahko pa je tudi del zunanje ureditve, npr. je montiran na zunanjo kamnito steno. Tako lahko s spretno umestitvijo pričaramo zanimiv zunanji ambient.
    Vrtni tuš
    Najlepši in najmanj zaznaven vrtni tuš je vsekakor tuš, ki je integriran v obstoječ zid.

    4. Solarni tuš: zunanji tuš z veliko tople vode

    Solarni tuš je posebne vrste zunanji tuš, ki vodo segreva s pomočjo sončne energije. Deluje tako, da ga postavite na želeno mesto in nanj priklopite gumijasto vrtno cev, ki je pritrjena na pipo. Prednost je, da pri solarnem tušu ne potrebujete dotoka tople vode, saj vsebuje solarni tuš tudi poseben rezervoar z vodo, v katerem se voda segreje s pomočjo sončne energije.

    Tudi solarni tuši so lahko različnih oblik, najpreprostejši solarni tuši so v obliki zadebeljene cevi, ki je v temni barvi. V celotnem tušu je shranjena voda, ki se segreje s pomočjo sončne energije. Solarni tuši pa lahko imajo tudi ločen rezervoar, v katerem je shranjena voda.

    5. Koliko stane zunanji tuš?

    Preproste zunanje prhe, ki nimajo možnosti solarnega ogrevanja, so na voljo že za 50 eur. To seveda pomeni, da tak tuš ne bo imel tople vode, kar je za hitro tuširanje po plavanju v bazenu ali morju največkrat povsem dovolj, sploh če je zunaj vroče. Če se odločimo za polivinilen prenosen tuš, pa lahko tega dobite že tudi za 10 eur. Cena klasičnih tušev z dotokom tople vode pa lahko naraste tudi do 1500 eur. Solarni tuš s kapaciteto 35 l v obliki odebeljene cevi pa lahko dobite že za 150 eur, cene pa se največkrat gibljejo med 200 in 350 eur.


    Strokovni članek 19273
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vrtno pohištvo?

    Imamo kar 346 izvajalcev za področje Vrtno pohištvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 346 izvajalcev za področje Vrtno pohištvo
    10
    3

    MA-KA, Matjaž Kandžič s.p.


    10
    1

    MARJAN ČOPER S.P.


    10
    17

    TECHles mizarstvo Roman Kogoj s.p.


    9.8
    1

    Bojan Volaj s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane