Za področje

    Strelovod, kako ga izvesti

    Članek je koristil že 27820+ uporabnikom
    Poleg tega, da je strela človeku zelo nevarna, lahko naredi veliko škode tudi vašemu objektu. Moč strele je tako visoka, da lahko segreje materiale in nekatere celo stopi. Tako je strelovod na objektu nujen, saj v primeru strele odvede njeno energijo pod zemljo.
    Strokovni članek 27820
    strelovod
    Imamo kar 546 izvajalcev za področje Strelovodi:

    1. Zakaj potrebujemo strelovod?

    Najbolj izpostavljeni si objekti, ki so na samem in na višini. Problematična so osamela drevesa, pa tudi višje ležeče osamljene stavbe. Kadar so na nebu strele, obstaja možnost, da strela vdari v našo hišo, posledice tega pa so lahko pogubne. Kadar je takšna hiša opremljena s strelovodom in je ta izdelan v skaldu z veljavnimi standardi, za njo ni nevarnosti, da bi jo oškodovala strela.

    2. Kako izvesti ozemljitev hiše?

    2.1 Sestavni deli strelovoda

    Strelovod je sestavljen iz lovilnega sistema, ki strelo ‘’ulovi’’ in energijo vodi do odvodov, nato pa do ozemljilnega sistema. Na srehi so nameščeni kovinski vodniki, ki so ponavadi iz pocinkane pločevine ali bakra, ki oba dobro prevajata enektrično energijo. Tako se sistem manj segreje in učinkovito odvede energijo strele preko odvodov. Odvodi so navpični vodniki, ki odvajajo strelo od strehe do tal. Te so lahko vidni na fasadi ali pa skriti za plastjo finalne sloja.

    Sestavni deli strelovoda

    2.2 Sonda za ozemljitev hiše

    Ozemljitvena sonda je palica iz polnega železa s premerom med 20 in 40 mm, ki se zabije v tla. Sestavljena je iz konice in pritrdilnega materiala. Navadno je palice mogoče sestavljati, da dobimo poljubno globino. Uporablja se v primeru, ko meritev strelovoda pokaže nezadostno karakteristiko tal. Takrat strelovodno inštalacijo potrebno nadgraditi z dodajanem sond, navadno ob krakih objekta. Ozemljitvene sonde so pogoste predvsem kraških in sipkih gramoznih tleh.

    2.3 Ustreznost strelovoda 

    Ko energija pride do sistema ozemljitve, ta poskrbi, da je energija razpršena v zemljo v okolici objekta. Poskrbeti moramo, da je sistem ozemljitve narejen ustrezno, njegova upornost mora biti namreč čim nižja. Ozemljitev se lahko izvede na dva načina. Pogostejši način je, ko okrog objekta položimo v zemljo valjanec. Druga možnost pa je, da v zemljo postavimo posebne ozemljitvene sonde. Bolj pogost je prvi način, saj je lažji za izvedbo in cenjši, okrog objekta je potrebno izvesti manjši izkop, jarek, v katerega nato položimo valjanec. Prednost variante s sondami pa je v tem, da je potrebno izvesti le minimalne izkope, zato ta sistem uporabimo takrat, ko ni možnosti za izkope.

    3. Vzdrževanje strelovoda

    Ko strelovod postavimo, moramo tega tudi redno vzdrževati, saj lahko pride do njegovih okvar. Če želimo biti prepričani, da ta še deluje, moramo opravljati njegove redne meritve, v razmaku treh do petih let. Še posebej pa moramo strelovod preveriti, kadar tega predelujemo, popravljamo ali kadar se bil ta poškodovan zaradi udarca strele.

    Ustreznost strelovoda

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja STREHCA, d.o.o.

    Glede na to, da ste strokovnjak na področju strelovodov, kako se lotite izvedbe strelovoda in kateri so sestavni deli strelovoda?

    Pred samo izvedbo oz. montažo strelovoda je potrebna projektna dokumentacija, pomeni, da je potrebno celotni strelovod sprojektirat do vsakega detajla, pri čemer je zelo odvisno, kakšna je namembnost in tipologija objekta. Pred izdelavo projekta so potrebne točne meritve na samem objektu. Na pripravo dokumentacije vpliva tudi sama lokacija objekta. Na podlagi projektne dokumentacije in definiranja vseh detajlov se nadalje lahko prične izvedba strelovoda. Po montaži strelovoda je potrebno izvesti meritve, na podlagi katerih se stranki po končanih delih preda poročilo oz. elaborat.

    Strelovod je v osnovi sestavljen iz dveh delov, od katerih je prvi del t.i. lovilni sistem, drugi del pa ozemljitveni sistem. Strelovod drugače zajema veliko različnih sestavnih delov: slemenski nosilci, strešni nosilci, zidni nosilci, cevne objemke, vodniki, razne vertikalne zaščite in posebej izoliran lovilni sistem.

    Kakšna je cena izvedbe strelovoda?

    Cena izvedbe strelovoda je odvisna od vrste ozemljitve, površine strehe, oblike strehe in podobnih specifik. Za povprečno hišo se okvirna cena strelovoda giblje med 1000 in 1500€.
    g. Mitja, STREHCA, d.o.o.

    Strokovni članek 27820
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Strelovodi?

    Imamo kar 546 izvajalcev za področje Strelovodi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 546 izvajalcev za področje Strelovodi
    8.2
    1

    Krovsko kleparstvo in prodaja svojih izdelkov Mirko Štalekar s.p.


    10
    2

    KROVSTVO ŠAKANOVIĆ, kleparstvo in manjša gradbena dela, d.o.o.


    8.9
    0

    SPEKTRA MONT Kleparstvo, krovstvo in tesarstvo d.o.o.


    9.7
    0

    Uroš Krk s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane