Za področje

  Strelovod, kako ga izvesti

  Članek je koristil že 19203+ uporabnikom
  Poleg tega, da je strela človeku zelo nevarna, lahko naredi veliko škode tudi vašemu objektu. Moč strele je tako visoka, da lahko segreje materiale in nekatere celo stopi. Tako je strelovod na objektu nujen, saj v primeru strele odvede njeno energijo pod zemljo.
  Strokovni članek 19203
  Strelovod, vir: www.nivasa.lk
  Imamo kar 519 izvajalcev za področje Strelovodi:

  1. Zakaj potrebujemo strelovod?

  Najbolj izpostavljeni si objekti, ki so na samem in na višini. Problematična so osamela drevesa, pa tudi višje ležeče osamljene stavbe. Kadar so na nebu strele, obstaja možnost, da strela vdari v našo hišo, posledice tega pa so lahko pogubne. Kadar je takšna hiša opremljena s strelovodom in je ta izdelan v skaldu z veljavnimi standardi, za njo ni nevarnosti, da bi jo oškodovala strela.

  2. Kako izvesti ozemljitev hiše?

  2.1 Sestavni deli strelovoda

  Strelovod je sestavljen iz lovilnega sistema, ki strelo ‘’ulovi’’ in energijo vodi do odvodov, nato pa do ozemljilnega sistema. Na srehi so nameščeni kovinski vodniki, ki so ponavadi iz pocinkane pločevine ali bakra, ki oba dobro prevajata enektrično energijo. Tako se sistem manj segreje in učinkovito odvede energijo strele preko odvodov. Odvodi so navpični vodniki, ki odvajajo strelo od strehe do tal. Te so lahko vidni na fasadi ali pa skriti za plastjo finalne sloja.

  2.2 Sonda za ozemljitev hiše

  Ozemljitvena sonda je palica iz polnega železa s premerom med 20 in 40 mm, ki se zabije v tla. Sestavljena je iz konice in pritrdilnega materiala. Navadno je palice mogoče sestavljati, da dobimo poljubno globino. Uporablja se v primeru, ko meritev strelovoda pokaže nezadostno karakteristiko tal. Takrat strelovodno inštalacijo potrebno nadgraditi z dodajanem sond, navadno ob krakih objekta. Ozemljitvene sonde so pogoste predvsem kraških in sipkih gramoznih tleh.

  2.3 Ustreznost strelovoda 

  Ko energija pride do sistema ozemljitve, ta poskrbi, da je energija razpršena v zemljo v okolici objekta. Poskrbeti moramo, da je sistem ozemljitve narejen ustrezno, njegova upornost mora biti namreč čim nižja. Ozemljitev se lahko izvede na dva načina. Pogostejši način je, ko okrog objekta položimo v zemljo valjanec. Druga možnost pa je, da v zemljo postavimo posebne ozemljitvene sonde. Bolj pogost je prvi način, saj je lažji za izvedbo in cenjši, okrog objekta je potrebno izvesti manjši izkop, jarek, v katerega nato položimo valjanec. Prednost variante s sondami pa je v tem, da je potrebno izvesti le minimalne izkope, zato ta sistem uporabimo takrat, ko ni možnosti za izkope.

  3. Vzdrževanje strelovoda

  Ko strelovod postavimo, moramo tega tudi redno vzdrževati, saj lahko pride do njegovih okvar. Če želimo biti prepričani, da ta še deluje, moramo opravljati njegove redne meritve, v razmaku treh do petih let. Še posebej pa moramo strelovod preveriti, kadar tega predelujemo, popravljamo ali kadar se bil ta poškodovan zaradi udarca strele.

  Strelovod-1.jpg

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja STREHCA, d.o.o.

  Glede na to, da ste strokovnjak na področju strelovodov, kako se lotite izvedbe strelovoda in kateri so sestavni deli strelovoda?

  Pred samo izvedbo oz. montažo strelovoda je potrebna projektna dokumentacija, pomeni, da je potrebno celotni strelovod sprojektirat do vsakega detajla, pri čemer je zelo odvisno, kakšna je namembnost in tipologija objekta. Pred izdelavo projekta so potrebne točne meritve na samem objektu. Na pripravo dokumentacije vpliva tudi sama lokacija objekta. Na podlagi projektne dokumentacije in definiranja vseh detajlov se nadalje lahko prične izvedba strelovoda. Po montaži strelovoda je potrebno izvesti meritve, na podlagi katerih se stranki po končanih delih preda poročilo oz. elaborat.

  Strelovod je v osnovi sestavljen iz dveh delov, od katerih je prvi del t.i. lovilni sistem, drugi del pa ozemljitveni sistem. Strelovod drugače zajema veliko različnih sestavnih delov: slemenski nosilci, strešni nosilci, zidni nosilci, cevne objemke, vodniki, razne vertikalne zaščite in posebej izoliran lovilni sistem.

  Kakšna je cena izvedbe strelovoda?

  Cena izvedbe strelovoda je odvisna od vrste ozemljitve, površine strehe, oblike strehe in podobnih specifik. Za povprečno hišo se okvirna cena strelovoda giblje med 1000 in 1500€.
  g. Mitja, STREHCA, d.o.o.

  Strokovni članek 19203
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 519 izvajalcev za področje Strelovodi:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Imamo kar 519 izvajalcev za področje Strelovodi:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 519 izvajalcev za področje Strelovodi
  8.8
  0

  ZIDARSTVO IGOR POLANC, S.P.

  Ajdovščina
  10
  2

  KROVSTVO ŠAKANOVIĆ, kleparstvo in manjša gradbena dela, d.o.o.

  LJUBLJANA-ČRNUČE
  8.9
  1

  KROVSTVO KIDRIČ, VERNER KIDRIČ, s.p.

  Rogaška Slatina
  10
  4

  Mladost d.o.o.

  Nova Gorica
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE STRELOVODI?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane