Za področje

    Zidanje z opeko ali penjenim betonom?

    Članek je koristil že 13300+ uporabnikom
    Nekaterim je samoumevno, da bodo hišo zidali iz opeke, spet drugi pa posegajo po alternativnih materialih. Eden takšnih je tudi penjen beton. Tako zidanje z opeko kot iz penjenega betona ima svoje prednosti in slabosti, ki si jih bomo ogledali v nadaljevanju.
    Strokovni članek 13300
    opeka
    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    1. Zidanje z opeko in s penjenim betonom - eno in isto?

    Prva prednost zidane gradnje je, da zna z opeko ravnati več izvajalcev, kot s penjenim betonom. Gradnja z obema materialoma ne poteka enako, zato da nekdo, ki zna zidati z opeko, ne zna nujno uporabljati penjenega betona. Pomembno je, da tako za zidanje z opeko kot s penjenim betonom najdemo izkušenega in strokovnega izvajalca, ki se je z materialom že srečal in pozna njegove lastnosti. Tako bo gradnja izvedena pravilno in skladno s smernicami.

    2. Zidanje z opeko in penjenim betonom - prednosti

    2.1 Zidanje z opeko

    Gradnja z opeko je pozitivna tudi zato, ker ima daljšo življenjsko dobo in je okolju bolj prijazna. Opeka ima manjšo absorpscijo vode, prav tako pa bolje akumulira toploto kot penjen beton. Opeka je zmožna shraniti toploto in jo čez čas oddajati v prostor, penjen beton pa te lastnosti nima. Prednost opeke je tudi ta, da gre za material z naravno sposobnostjo uravnavanj vlage v prostoru in v konstrukciji. Pri izbiri opečnatih zidakov imamo na voljo ogromno možnosti, tako da se za vsak namen in vsako vrsto gradnje najde idealen.

    2.2 Zidanje s penjenim betonom

    Pozitivne lastnosti penjenega betona so, da se ta hitreje suši, sam proces gradnje pa je lahko prej zaključen. Penjen beton je izjemno lahek material, kar precej poenostavi postopek zidanja. Zaradi njegove porozne in relativno krhke strukture ga je izjemno enostavno obdelovati. Posamezni bloki penjenega betona so precizno izdelani in ravni, tako da je izvedba zidov z njimi lahko zelo natančna.

    Zidanje s penjenim betonom je cenovno zelo dostopno.
    Penjen beton
    Penjen beton ima izjemno lahko težo, kar poenostavi gradnjo.

    3. Kombinacije konstrukcijskih materialov

    Če gradimo samo zidove ali celo predelne stene, je izvedba zidu bolj enostavna z uporabo zidakov iz penjenega betona. Gradnja pa se nekoliko zakomplicira pri kombiniranju z drugimi materiali, saj nastane pri penjenem betonu problem pri izvajanju horizontalnih konstrukcijskih elementov, kot so grede in medetažne plošče. V tem primeru je izvedba betonskih plošč enostavnejša pri zidani gradni. Prav tako je pri penjenem betonu problematična izvedba vertikalnih vezi, kot je spajanje z npr. vertikalnimi betonskimi jedri, nekoliko zahtevnejše pa je tudi sidranje elementov v konstrukcijo penjenega betona.

    4. Kako debel mora biti zid?

    Če izberemo klasično opečno gradnjo s 30 cm debelim zidom in 16 cm debelo izolacijo, bo toplotna prehodnost zidu okrog 0,15 W/m2K. Pri zidu iz penjenega betona in izolacije v debelini 30 + 10 cm pa bo prehodnost 0,198 W/m2K. Tudi če izberemo 40 cm debel zid iz penjenega betona brez izolacije, bo prehodnost slabša, takrat bo 0,35 W/m2K. Pri 50 cm debelem zidu iz penjenega betona pa bo toplotna prehodnost okrog 0,25 W/m2K.

    Če želite nekoliko optimizirati stroške gradnje, lahko za izvedbo fasade zaprosite za subvencijo EKO sklada. Za odobreno subvencijo morate dosegati zapovedano toplotno prehodnost.
    Zidanje z opeko
    Zidanje z opeko ima številne prednosti: opeka uravnava vlago, je cenovno dostopna in ekološka. 

    5. Zidanje z opeko in penjenim betonom: cena

    Opečna gradnja se lahko zelo razlikuje v ceni, saj je odvisno, katero vrsto opečnih zidakov izberemo. Za 20 cm debelo opečno steno boste na m3 odšteli 120 - 150 eur/m3, pri penjenem betonu pa vas bo 25 cm debela stena stala 130 - 140 eur/m3. Več na m3  boste odšteli na posebne elemente, kot so kotni zidaki, zidaki z izrezom za vertikalne betonske vezi in podobno.

     

    Strokovni članek 13300
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zidarstvo?

    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo
    8.9
    0

    GRADNJE GRČA d.o.o.


    10
    21

    TRASIT d.o.o.


    10
    12

    I & S IGOR ŽGUR S.P.


    9.9
    25

    Halil Beganović s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane