Za področje

    Kdaj uporabimo žloto?

    Članek je koristil že 17437+ uporabnikom
    Kadar je streha enakomerna dvokapnica, nimamo večjih težav z odvodnjavanjem. Pri bolj artikuliranih, večkapnih strehah pa je treba skrbno načrtovati sistem odvodnjavanja. Pogosto je potrebno uporabiti tudi žloto, predvsem na problematičnih predelih, kjer se dve strehi ali strešni ploskvi stikata konkavno. Poznamo več načinov izvedbe žlot: odprte, zaprte in takšne z obojestranskim prepletanjem, poleg tega pa tudi poglobljeno in nepoglobljeno.
    Strokovni članek 17437
    zlota
    Imamo kar 747 izvajalcev za področje Žlebovi:

    1. Kaj je žlota?

    Žlota ali globel je posebna vrsta žleba, ki se pojavi na preseku dveh strešin, kadar se strešini stakneta konkavno. Žlota je eden najbolj ključnih detajlov strehe, saj ustvarja notranji vodovodni kanal, ki skrbi za odvajanje vode z višjih predelov strehe. Ker se v ta kanal steka večja količina voda, mora biti žlota skrbno izdelana, zato da ne pride do zamakanja strehe. Nepravilno nameščena žlota je lahko namreč vzrok za resno puščanje. Po navadi poteka po notranjem obodu od slemena do kapi, kadar se ploskvi sekata pod kotom večjim od 180°. Možni pa so tudi drugi primeri, ko moramo poseči po žloti. Eden takšnih je primer, ko se stakneta dve strehi po dolžini kapne lege.

    Opečna streha in žlota
    Žlota je nujen element tudi opečne in kovinske strehe.

    2. Žlota - vrste materialov

    2.1 Aluminijasta žlota

    Aluminijasta žlota je nekoliko bolj kakovostna, zato pa tudi dražja. Po navadi je ta lakirana in sušena v peči. Na voljo je lahko v različnih barvah, pogosto v opečnato rdeči, rjavi ali sivi. Izbrati je treba seveda tisto, ki se bo najbolj skaladala z videzom vaše kritine. Kupite lahko že izdelano žloto, kot npr. prepogibno žloto, katere pregibne linije omogočajo obojestransko prepogibanje na strehi. Žlota se tako pritrjuje na streho na letve (takrat se za pritrjevanje uporabijo spone) ali pa na žlotni opaž.

    Žlota je lahko narejena iz različnih kovin, po navadi pa je ta iz aluminija ali pocinkane pločevine.

    2.2 Pocinkana žlota

    Odločimo pa se lahko tudi za žloto iz pocinkane pločevine, ta je ponavadi jeklena. Pogosto je žlota zaščitena s premazom ali visokokakovostno poliestresko površino. Žlota iz pocinkane pločevine je predvsem bolj cenovno ugodna, ima pa nekoliko krajšo življenjsko dobo. Žlote iz pocinkane pločevine se lahko oblikujejo v različne oblike, pogoste so tudi npr. v obliki S. Žloto v takšni obliki lahko namestimo neposredno na oporne letve, tako ni treba izvajati posebne podkonstrukcije.

    Pocinkana žlota
    Pocinkana žlota se na soncu blešči in moti videz strehe hiše, zato jo odsvetujemo.

    3. Poglobljena in nepoglobljena žlota

    Pri poglobljeni žloti je nivo žlote med 2 in 4 cm pod letvami. V tem primeru voda ne more zatekati pod strešnike, pri nepoglobljeni pa je nevarnost, da bo pri veliki količini vode ta zatekala. Tako je poglobljena žlota veliko bolj funkcionalna, je pa nekoliko manj estetska, a je treba funkcionalnost postaviti pred estetiko, ko je govora o strehah in hidroizolaciji. Nekatere lastnike hiš pri poglobljenih žlotah moti tudi vidni odrezan rob strešnika. V vsakem primeru svetujemo uporabo poglobljene žlote, pri reševanju specifičnega detajla pa se je o spcifiki treba pogovoriti s projektantom, ki vam nariše detajl žlote znotraj projekta za izvedbo (PZI).

    4. Žlota z obojestranskim prepletanjem

    Posebna vrsta žlote je žlota z obojestranskim prepletanjem. Pri tem načinu izvedbe krovci skodle polagajo v žloto tako, da jih medsebojno preplatejo, kot da bi pletli kiro. Tak sistem izvedbe žlote velja za težjega, saj lahko vodi v neravne strešnike, med katerimi nastajajo izbokline, to pa uniči videz strehe. Da bi se temu izognili, moramo skodle potisniti globoko na dno žlote, žebljev pa moramo pribijati vsaj 15 cm od središča žlote. Če ta postopek ni pravilno izveden, lahko nastanejo votli prostorčki pod skodlami, kar lahko predstavlja resne hidroizolativne težave, saj so ti predeli strehe zelo občutljivi na morebitno predrtje med hojo po strehi in v primeru toče.

    5. Zaprte žlote

    Drugi tip žlot so zaprte žlote. Te so bolj enostavne za izvedbo in imajo pogosto čistejši videz od prepletenih. Pri tem načinu izvedbe dobimo žloto, ki je iz terena videti, kot bi se strešniki stikali v liniji v sredini žlote, čeprav skodle dejansko ležijo pod sosednjimi skodlami. Postopek izdelave zaprte žlote poteka tako, da so skodle na eni strani položene minimalno 30 cm od sredine žlote, z druge strani pa so nameščene vsaj 4 cm čez sredino žlote in odrezane v ravnini po sredini žlote.

    Odprta žlota
    Odprta žlota se največkrat izvede z bitumenskim trakom s posipom. Gre za eno najbolj obstojnih vrst izvedbe. 

    6. Odprta žlota

    Zadnji tip žlote je t. i. odprta žlota, za izdelavo katere se največkrat uporabi bitumenski trak s posipom ali pločevinasti element. Slednji zaradi svojega izrazitega videza in bleščanja na soncu ni tako priljubljen, zato se lastniki hiš največkrat odločijo kar za bitumenski posip. Bitumenski posip je na voljo v številnih barvah, tako da ga lahko popolnoma prilagodite barvi strehe. Odprta žlota ima nekaj prednosti. Ena izmed njih je bolj učinkovito odvajanje vode, manj ledenih pregrad v zimskem času in manj zamašitev zaradi listja v jesenskem. Ta tip žlote je zato zelo obstojen in bo funkcioniral še desetletja, je pa res, da na pogled morda ni tako estetski kot prva dva tipa.

     

     

    Strokovni članek 17437
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Žlebovi?

    Imamo kar 747 izvajalcev za področje Žlebovi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 747 izvajalcev za področje Žlebovi
    9.2
    0

    Franc Belehar s.p.


    10
    2

    RIMONT, ROBERT RIBIČ s.p


    8.9
    0

    Anton Košir s.p.


    7.5
    3

    Jovan Šibalić S. P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane