Za področje

    Vrtne hiške in cena vrtne ute: plastične, kovinske in lesene vrtne lope

    Članek je koristil že 18619+ uporabnikom
    Vrtna lopa predstavlja dodaten prostor za shranjevanje tako opreme za šport in prosti čas ter vrtnega orodja. Če je vrtna uta nekoliko večja, lahko ta služi tudi kot pokrit prostor za piknike ali celo kot dodatna spalnica za goste. Nakup popolne lope se začne z izbiro pravega materiala. Lope so na voljo v treh vrstah materialov: les, plastika in kovina. Vse tri vrste imajo prednosti in slabosti. Pričujoči članek vam bo pomagal ugotoviti, katera vrsta lope najbolj ustreza vašim potrebam in proračunu.
    Strokovni članek 18619
    naslovka
    Imamo kar 325 izvajalcev za področje Vrtne hiške, lope:

    1. Vrtna hiška na voljo v treh materialih

    Katera vrsta lope je najboljša za vas, je odvisno od vaših potreb, pričakovanj in namna uporabe. Na izbiro prav tako vpliva čas vzdrževanja, ki ga imate namen porabiti za ohranjanje primernega stanja vrtne ute. Lesena vrtna lopa bo potrebovala redna popravila in obnavljanje (lakiranje ali barvanje) lesa vsakih nekaj let, poleg tega pa je draga. Plastična potrebuje veliko manj vzdrževanja, a je manj primerna za bivanje, saj material ne "diha". Namenjena je lahko zgolj spravilu. Tretja in cenovno najbolj ugodna možnost je kovinska vrtna hiška, ki predstavlja kompromis med leseno in plastično vrtno lopo, a je mnogim zaradi svojega industrijskega videza ni privlačna. Prav tako jo sami težje popravljamo in obnavljamo kot leseno, saj potrebujemo posebno orodje.

    Lesene vrtne hiške omogočajo prijetno bivanje in delo.
    Lesene vrtne hiške omogočajo prijetno bivanje in delo - uporabljamo jih lahko kot podaljšek hiše.

    2. Plastične vrtne lope

    2.1 Prednosti in slabosti plastične vrtne ute

    Na splošno so plastične lope zelo odporne na vremenske razmere. Njihovo vzdrževanje je enostavno in minimalno, poleg tega je sodobna tehnologija danes že tako napredovala, da lahko s plastiko imitiramo druge, plemenitejše materiale, kot sta les in kamen. Plastične vrtne lope cenovno sodijo med kovinske, ki so najcenejše, in lesene, ki so najdražje.

    2.2 Slabosti plastične vrtne lope

    Očitna slabost plastične lope je velika obremenitev, ki jo predstavlja plastika v odnosu do okojla, saj gre za enega najmanj ekoloških materialov. Naslednja slabost je cenen videz, ki ga lahko na našo parcelo prinese plastika. Ta bo toliko grši z leti, saj se plastika slabo stara in porumeni oziroma zbledi, obnavljati pa jo je precej težje kot les ali pobarvano kovino. Nenazadnje pa plastična vrtna lopa ne "diha" in zato ni primerna za bivanje ali delo, pač pa lahko služi zgolj spravilu orodja in drugih pripomočkov. To nam zapre možnosti za prihodnost, ko bo lopo morda želeli preurediti v dodatno spalnico za goste ali domačo pisarno.

    2.3 Plastične vrtne hiške - različni plastični materiali

    Vrtne lope iz plastike so najsodobnejša vrsta lop. Izdelane so lahko iz različnih materialov. Nekatere plastične lope so iz vinila, druge pa iz polietilena (najpogostejša vrsta plastike) ali drugih plastičnih materialov. Ne glede na podvrsto plastike so vse plastične vrtne ute videti skoraj popolnoma enako, vendar pa med njimi obstajajo manjše razlike.

    Plastične lope iz vinila so ognjevarne, medtem ko plastične lope iz drugih materialov načeloma niso. Vinilne lope so po navadi tudi bolj trpežne in ne počijo zlahka niti ob večjih in nenadnih temperaturnih spremembah ne počijo zlahka. Prav tako so bolj odporne na vremenske vplive. Vinilne plastične ute so zato odlična izbira za vroča in vlažna podnebja. Zaradi odličnih lastnosti so vinilne plastične lope najbolj razširjene in prodajane.

    3. Lesena vrtna lopa

    3.1 Prednosti lesene vrtne hiške

    Lesene vrtne lope se uporabljajo pogosto, saj so enostavne za gradnjo (zgradimo jih lahko sami, če to znamo in zmoremo), les kot naravni material pa se lepo poda na vrt med rastline. Če se odločimo za leseno lopo, moramo les impregnirati in ustrezno zaščititi. Lesene lope veljajo za najbolj atraktivne in najbolj prilagodljive kar se tiče modelov in velikosti, pogosto celo z različnimi slogi oken in vrat. Lesene vrtne hiške lahko enostavno obložite s skodlami ali prebarvate, da se ujema s fasado vaše hiše. Lesen vrtne hiške za razliko od plastičnih in kovinskih omogočajo več prilagajanja in naknadnih sprememb, saj za delo z lesom ne potrebujemo tako profesionalnega orodja kot za delo s plastiko in kovino. Z lahkoto lahko npr. sami zamenjamo desko ali vgradimo vrata in okna.

    Kakovostna lesena lopa je tudi izjemno močna in vzdržljiva, paziti moramo le, da je les z napuščem delno zavarovan pred vremenom in da ga redno vzdržujemo in obnavljamo.

    3.2 Katere slabosti ima lesena vrtna lopa?

    Za razliko od kovinskih in plastičnih lop lesene vrtne hiške zahtevajo nekaj vzdrževanja. Da bo vaša lesena lopa v dobrem stanju, jo je treba na 2-3 leta pobarvati ali polakirati. Druga težava lesene lope so insekti. Če se vanjo naselijo insekti, se lahko posamezni deli polomijo ali zgnijejo in jih je treba zamenjati. Temu se lahko deloma izognete z nakupom visokokakovostne lope, izdelane iz lesa, ki je naravno odporen proti insektom in gnitju (npr. rdeča cedra). Zadnja slabost lesene lopa je njena visoka cena. Če lope ne boste zgradili sami in če želite leseno lopo, izdelano po naročilu, vas bo nakup prišel precej več, kot če bi v trgovini kupili standardno plastično lopo. Izdelek je po svoji lepoti sicer neprimerljiv z enolično plastično vrtno hiško, a lepota in naravni materiali imajo svojo ponosno ceno.

    4. Zidane vrtne hiške

    Če želimo lopo, ki je nekoliko bolj trajna in potrebuje manj vzdrževanja, lahko izberemo zidano lopo. Slabost te je, da je nekoliko manj estetsko privlačna. Zidane lope morajo biti ustrezno temeljene, zato moramo tu uporabiti betonske temelje, ki jih moramo vnaprej skrbno načrtovati. Gradnja zidane lope v lastni režiji lahko za manj izkušenega posameznika predstavja velik izziv, zato moramo najeti gradbenega delavca, če je sami nismo sposobni zgraditi - to pa seveda predstavlja dodatni strošek.

    5. Kovinske vrtne ute

    5.1 Prednosti kovinske vrtne ute

    Kovinske lope so najbolj trpežne izmed vseh naštetih. Ne gnijejo in so odporne proti insektom. Ekstremni mraz ali prekomerna vročina na kovinske lope ne vplivata, zato jih lahko brez posledic postavite na neposredno sončno svetlobo ali hud mraz. Dodatna prednost je, da v primerjavi z leseno lopo ne zahteva praktično nič vzdrževanja in se postara lepše kot plastična. Če vas moti videz kovine, je kovinsko vrtno uto mogoče pobarvati na želeno barvo po RAL lestvici. Prednost je tudi cena, saj gre za najcenejši tip vrtne ute.

    5.2 Slabosti kovinske vrtne hiške

    Kovinske lope je zelo težko prilagoditi, saj pogosto zahtevajo težko orodje, ki ga povprečni lastnik stanovanj nima. Druga slabost je, da so kovinske vrtne lope nagnjene h koroziji oziroma rjavenju. Rja ni lepa in če je ne zdravimo, lahko obrabi lopo in pusti posledice, zato jo je treba čimprej sanirati. Rja bo bolj problematična v hladnejših in vlažnejših podnebjih, v vsakem primeru pa je treba kovinske vrtne hiške dobro zaščiti pred korozijo. Kovinskim lopam se zaradi robustnosti materiala - kovine pogosto očita vizualna neprivlačnost, povezujejo se z industrijskim videzom. 

    Industrijskemu videzu kovinske vrtne hiške se lahko nekoliko izognete z barvanjem kovine, vendar takšnega estetskega efekta kot pri lesu ne boste dosegli.

    5.3 Kdo naj kupi kovinsko lopo?

    Kovinska lopa je odlična za tiste, ki potrebujejo stroškovno učinkovito in preprosto rešitev za shranjevanje. Če ne želite ali potrebujete funkcij po meri in preprosto želite shranjevati predmete na prostem, je kovinska lopa dobra izbira. Če pa lopo iščete kot delavnico ali večnamenski prostor, je najbolje, da razmislite o leseni lopi.

    6. Vrtna uta iz fiberglasa

    Odločite pa se lahko tudi za lopo iz fiberglasa. Vrtna hiška iz fiberglasa je enostavna za montažo in vzdrževanje, a podobno kot kovinska predstavlja tujek v vrtu in izstopa iz svoje okolice, zato za zelo naravne vrtove verjetno ni najbolj primerna in elegantna rešitev.

    7. Vrtne hiške - cena

    Cena za dobavo in postavitev lesene vrtne lope 200 x 200 cm, znaša med 1000 - 4000 EUR/kos. Cena je v prvi vrsti odvisna od materiala - najdražja je lesena, najcenejša pa kovinska.

     

    Strokovni članek 18619
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vrtne hiške, lope?

    Imamo kar 325 izvajalcev za področje Vrtne hiške, lope:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 325 izvajalcev za področje Vrtne hiške, lope
    10
    2

    Benos, Uroš Bencik s.p.


    8.9
    2

    VMD gradbeništvo d.o.o.


    9.9
    1

    Urejanje okolice in manjša gradbena dela, Marko Došen s.p.


    8.7
    1

    MIZARSTVO HROVAT MARKO HROVAT S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane