Za področje

    Fugiranje tlakovcev, fugirna masa

    Članek je koristil že 25461+ uporabnikom
    Ko se lotimo polaganja tlakovcev je izjemnega pomena izbira tlakovcev, priprava podlage in pravilno polaganje tlakovcev, vendar tlakovana površina ni dokončana. Pomembna je tudi prava fugirna masa in finalno fugiranje tlakovcev.
    Strokovni članek 25461
    fugiranje tlakovcev
    Imamo kar 1120 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    1. Fugiranje tlakovcev - nekaj ​​splošnih pravil 

    1.1 Fugiranje tlakovcev zahteva primerno maso

    Obstaja veliko fugirnih mas, ki jih lahko uporabite za zapolnitev vrzeli med tlakovci: od preprostega peska in cementne malte do dvodelnih epoksidnih smol. Vsaka od fugirnih mas o katerih bomo govorili ima določene svoje splošne lastnosti, vendar se navodila različnih proizvajalcev o uporabi lahko razlikujejo. Zato jih vedno natančno preberite, preden kupite in uporabite izdelek. 

    Pri izbiri najbolj primerne fugirne mase vedno upoštevajte naslednje dejavnike: vrsto tlakovcev, podlago, želen estetski izgled, življenjsko dobo, vremenske razmere in seveda proračun.

    1.2 Fugiranje tlakovcev glede na podlago

    Pri prepustni podlagi lahko uporabite skoraj katero koli fugirno maso, za neprepustne podlage pa so primerne le določene. Na poroznem naravnem kamnu lahko fugirna masa lahko pusti madeže, zato moramo biti previdni pri nanašanju, saj je madeže zelo težko odpraviti. 

    2. Fugiranje tlakovcev - kdaj je primeren čas?

    Fugiranje tlakovcev je ob določenih vremenskih razmerah enostavnejše. Načeloma velja pravilo, da se ga moramo lotiti v suhem vremenu, saj se določenih vrst fugirnih mas ne sme predhodno zmočiti. Fugiranje tlakovcev se mora vedno izvesti v skladu z navodili proizvajalca fugirne mase.

    3. Kakšne lastnosti ima fugirna masa?

    Fugirna masa je enostavna za uporabo ter ustvarja prožno in fleksibilno fugo. Kvalitetna fugirna masa je ponavadi odporna proti eroziji, preprečuje pa tudi nastanek rastja med fugami. S primerno fugirno maso je fugiranje tlakovcev enostavno, prav tako je enostavno sanirati morebitne poškodbe fug, ki nastanejo skozi čas.

    Fugirna masa se lahko uporabi tako pri tlakovanju dvorišč, parkirišč, javnih površin in podobnih zunanjih površinah, a le takrat ko površine niso obremenjene s težjim prometom.

    4. Fugirna masa - vrste 

    4.1 Enokomponentna polimerna fugirna masa

    Enokomponentna polimerna fugirna masa za fugiranje tlakovcev vsestranska možnost, ki jo lahko uporabite pri večini vrst tlakovanja. Hitro in enostavno jo nanesete tako, da tlak najprej dobro zmočite, dodate suho maso in jo s strgalom in čopičem potisnete v fuge tlakovcev. Na splošno so enodelne polimerne zmesi precej stroškovno ugodne ter na voljo v različnih barvah, ki ustrezajo tlakovanju. Za dolgo življenjsko dobo te vrste fugirne mase tlakovce položite na prepustno cementno podlago. 

    4.2 Fugirna masa iz dvokomponentne epoksidne smole

    Tovrstne fugirne mase so estavljene iz agregata na osnovi peska in smole, ki ju zmešate na licu mesta. Nato s strgalom in čopičem nanesete nastalo kašo na v fuge med tlakovci. Pomembno je, da tlak med delom ostane moker.

    Smola strdi agregat, zaradi česar je bolj trpežen in primeren na primer za pranje s curkom. Čeprav so te fugirne mase običajno dražje od drugih možnosti, imajo dolgo življenjsko dobo, ki meri vsaj 10 let. Dvokomponentne epoksidne smole so na voljo v različnih barvah, ki dopolnjujejo vašo izbiro tlakovanja.

    Pred montažo je še posebej pomembno zaščititi naravni kamen in druge porozne površine. S tem preprečimo, da bi smola prišla v kamen in pustila madež na njegovi površini. Kot izdelek na osnovi peska imajo dvodelne epoksidne smole zrnat videz. Pri nanašanju je potrebno pohiteti zato svetujemo, da to počneta najmanj dve osebi.

    4.3 Fugirna masa za zunanje ploščice

    S svojo fino teksturo je zunanja fugirna masa za ploščice idealna za porcelan in žagan naravni kamen. Vsebino vrečke zmešate z določenim razmerjem vode in nanesete v fuge med tlakovci.

    Nanašanje zahteva malo več vaje in je bolj zamudno kot pri ostalih vrstah fugirnih mas. Za najboljši zaključek morajo biti fuge čim bolj suhe. Površine boste morali po nanosu mase obrisati z vlažno gobo v roku 30 minut, zato priporočamo, da delo opravita najmanj dve osebi. Z gobico brišite v diagonalni smeri čez fuge, da preprečite, da bi fugirna masa zlezla ven.

    To je stroškovno ugodna možnost, običajno lahko izbirate med številnimi barvami fugirne mase za zunanje ploščice. Ker dajejo eleganten, gladek sodoben videz, so te fugirne mase bolj primerne za sodoben naravni kamen ali porcelan z žaganimi robovi. Z brizgalko na pritisk tovrstne površine pomivajte le zmerno in se izogibajte neposrednemu stiku s fugami.

    4.4 Fugirna masa na cementni osnovi

    Tem vnaprej pripravljenim fugirnim masam samo dodate vodo na licu mesta. Nastalo zmes preprosto potisnitev fuge in po 30 minutah temeljito očistite. Prednost pred enokomponentnimi polimernimi fugirnimi masami je v tem, da tvori nekoliko močnejšo vez in je primerna tako za prepustne kot neprepustne podlage.

    Fugirna masa zahteva hiter nanos. Ponovno priporočamo najmanj dve osebi za hitrost. Življenjska doba je vsaj 10 let in tovrstne fuge lahko prenesejo tudi pranje s curkom pod pritikom. Vendar pa obstajajo omejene barvne možnosti in videz je rahlo zrnat kar morda ne ustreza vsem tlakovcem.

    4.5 Tradicionalna malta za fugiranje tlakovcev

    Mešanico peska in cementa nanesemo ročno z lopatico. Maltno mešanico lahko uporabite na prepustni ali neprepustni podlagi. Videz običajno ustreza tradicionalnim vrstam tlakovanja, kot ročno rezanim naravnim kamnom ali betonskim različicam, ki posnemajo starinski slog. 

    5. Fugiranje tlakovcev - postopek

    Preden začnemo s fugiranjem tlakovanih površin je potrebno te očistiti z visokotlačnim curkom in počakati, da se posušijo. Nato fugirno maso raztresemo po celotni površini in jo z metlo enakomerno porezdelimo med fuge. Če želimo, da je polnjenje fug res učinkovito, moramo uporabiti vibracijsko ploščo. Ko končamo s tresenjem, po potrebi še dodatno napolnimo fuge

    Naprej je potrebno tlakovano površino s fugami nežno namočiti in počakati 10-15 min, da figurna masa reagira z vodo in se posuši. Nato nadaljujemo z grobim močenjem, ko z večjo količino vode operemo celo tlakovano površino, da z nje odstranimo še zadnje ostanke fugirne mase.



    Podlaga za polaganje tlakovcev
    Podlaga-za-polaganje-tlakovcev.jpg


    Kaj svetujejo Topdom strokovnjaki?

    Kakšen je postopek fugiranja s fugirno maso?

    Fugiranje tlakovcev s fugirno maso je dokaj nov sistem, ki pa se zaradi svojih lastnosti in predvsem barvnih možnost vse več uporablja. Postopek je do določene faze popolnoma enak kot pri fugiranju s fugirno mivko:

    Ko imamo postavljene tlakovce fugirno mivko oziroma enokomponentno fugirno maso z metlo pometemo med fuge tlakovcev. Z vibracijsko ploščo naredimo izravnavo nato ponovno pometemo ostalo maso ali pesek v fuge.

    Na tej točki se postopek pri uporabi fugirne mase nekoliko spremeni. Medtem, ko fugirna mivka lahko ostane na površini in jo počasi pometamo, dokler niso vse fuge zapolnjene, je fugiranje z fugirno maso malenkost bolj natančen postopek.

    Poskrbeti moramo, da na tlakovcih ni ostankov odvečne fugirne mase ter, da so vse fuge lepo zapolnjene. Šele nato lahko dobro namočimo vso površino (nekatere fugirne mase lahko vgrajujemo že na mokre površine).

    Pri dodajanju vode enokomponentni fugirni masi se le-ta prične strjevati. Zato je pomembno, da fugiranje opravimo v lepem vremenu (ko ne dežuje). Skrbno moramo paziti, da očistitimo vso odvečno maso iz površine tlakovcev predno se na njih strdi. Tlakovana površina je pohodna takoj. Dan po fugiranju jo je priporočljivo ponovno dobro namočiti, da se res dobro strdi. Povozna pa je površina približno čez 2-3 dni (različni izdelki imajo različna navodila, ki se jih je potrebno držati).

    Katere so prednosti fugiranja tlakovcev s fugirno maso v primerjavi s fugirno mivko?

    PH fugirne mase je alkalen, kar pomeni, da zavira rast rastlin, obenem pa masa ostaja  vodoprepustna. Prednost fugirne mase je tudi v tem, da ne vleče soli iz zemlje (porni tlaki) in je odporna na zmrzali. Dodatna odlika pa je njen estetski izgled saj je na voljo v številnih barvnih različicah, medtem ko je fugirna mivka na voljo zgolj v svetli, naravni barvi. 

    Kaj pa sanacija fugirne mase?

    Zavedati se moramo, da je sanacija fugirne mase dolgotrajnejša, saj je iz vseh tlakovcev potrebno fizično odstraniti maso preden jih preložimo. Odstranjevanje fugirne mivke je enostavnejše in hitrejše. 

    Je pri izbiri fugirne mase pomembno upoštevati kakšna je podlaga tlakovcev (zemlja, estrih...) ter kakšna sta material in oblika tlakovcev (naravni kamen, beton...)? 

    Oblika in material tlakovcev nista pomembna. Polaganje na zemljo pa zagotovo ni rešitev. Podlaga za polaganje tlakovcev mora biti dobro in ustrezno pripravljena. Tukaj je primer pravilno pripravljene podlage (enako velja tudi v primeru fugirne mase):

    Pomembno je, da je podlaga za polaganje tlakovcev pripravljena pravilno.
    Pomembno je, da je podlaga za polaganje tlakovcev pripravljena pravilno.

    Stik med dvema tlakovcema ne bi bil širši od cca 2cm in bi moral biti globok vsaj od 4-5cm. Ob tem pa je potrebno poudariti, da se navodila posameznih proizvajalcev fugirnih mas med seboj razlikujejo saj se tudi fugirne mase po sestavi razlikujejo medcseboj. Pomembno je upoštevati navodila proizvajalca.

    Se fugirne mase razlikujejo med seboj po sestavi? 

    Fugirne mase se po sestavi in strukturi precej razlikujejo med sabo (kristali silike, cement,metanol, kisline,….).  

     

     

    Strokovni članek 25461
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Tlakovanje?

    Imamo kar 1120 izvajalcev za področje Tlakovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1120 izvajalcev za področje Tlakovanje
    8.9
    0

    TIMP gradbenistvo d.o.o.


    8.8
    0

    Gradbena dela Kelenc d.o.o.


    8.9
    0

    ALDA ALDI d.o.o.


    10
    3

    Mlinček, Metod Narobe s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane