Za področje

    Penjeno steklo, cena

    Članek je koristil že 18524+ uporabnikom
    Na tržišču lahko najdete različne toplotne izolacije, med drugim tudi penjeno steklo. Penjeno steklo je visoko kvalitetna izolacija, ki se uporablja kot lahek zapolnitveni material v gradbeništvu. Predstavlja alternativno izolacijo prihodnosti, ki ponuja nekaj resnično odličnih možnosti uporabe v gradbeništvu.
    Strokovni članek 18524
    penjeno steklo
    Imamo kar 2030 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Kaj je penjeno steklo?

    1.1 Penjeno steklo je izolacija

    Marsikdo še nikoli ni slišal za penjeno steklo. Kaj je torej pravzaprav penjeno steklo? Gre za visoko kvalitetno in ekološko toplotno izolacijo nove generacije, ki se jo lahko uporabi tudi za razbremenitvenitev konstrukcije, saj gre za zelo lahek material. Penjeno steklo tako ponuja veliko prednosti, ki jih gradbeniški sektor s pridom uporablja že nekaj let, čeprav je material širši javnosti načeloma relativno nepoznan in nov.

    1.2 Penjeno steklo - izolacija prihodnosti?

    Penjeno steklo že sedaj ponuja veliko možnosti za uporabo v gradbeništvu, njegova priljubljenost pa hitro narašča. V prihodnosti bo poleg drugih ekoloških materialov verjetno predstavljal glavno alternativo trenutno poznanim, klasičnim izolacijam, ki so zelo neekološke. Takšna izolacija je npr. izolacija iz stirodurja ali stiroporja.

    2. Prednosti penjenega stekla

    Prednosti penjenega stekla pred klasično izolacijo je veliko. Penjeno steklo je okolju prijazen material, ki zagotavlja ekološki način gradnje. Material je izjemno lahek, hkrati pa zdrži visoke obremenitve. Prav tako je neobčutljiv na vlago in dober tako toplotni, kot tudi zvočni izolator. Izolacija je tudi izjemno ognjevarna in preprečuje kapilarni vlek, hkrati pa je paroprepustna, zato se jo lahko uporabi tudi v kletnih etažah.

    V takšnih primerih se penjeno steklo kot izolacija še posebej dobro izkaže, saj zelo dobro izolira zunanjo stran kleti. Prav v kletnih etažah je uporaba XPS oziroma stirodurja najpogostejša in ker gre za najmanj ekološko toplotno izolacijo, je bodoča alternativa toliko bolj zaželena in dobrodošla - ta alternativa pa je prav penjeno steklo za toplotno izolacijo. Zaradi vseh naštetih lastnosti je koristna tudi pri energetskih sanacijah starejših stavb.

    3. Penjeno steklo kot toplotna izolacija

    3.1 Lastnosti materiala - penjeno steklo

    Opisana izolacija je narejena iz 100% recikliranega materiala, stekla, zato je prijazna do okolja. Pri proizvodnji materiala se porabi do nekje 30% manj energije, kot pri proizvodnji drugih izolativnih materialov. Penjenemu steklu pri proizvodnji dodajo aktivatorje, ki vzpodbudijo reakcijo s katero material dobi višjo trdnost.

    3.2 Oblika surovine

    Visoko izolativnost penjeno steklo zagotavlja veliko število por zraka, ujetih v izolacijo. Ko je material pripravljen, se ponavadi oblikuje v plošče določenih dimenzij, ki so odvisne od ponudnika.

    Ker je postopek produkcije plošč popolnoma avtomatiziranin robotiziran, obenem pa še strogo kontroliran, so plošče dimenzijsko identične ena drugi in omogočajo relativno enostavno vgradnjo.

    Le-to pa naj vseeno opravi strokovnjak, saj nepravilna vgradnja vodi v nastanek toplotnih mostov. Penjeno steklo pa lahko uporabimo tudi v obliki granulata, takrat se na gradbišče pripelje kar s transportnim vozilom ali v vrečah.

    4. Kje se izolacija uporablja?

    Penjeno steklo lahko uporabimo pri različnih objektih, tako pri javnih, kot tudi stanovanjskih objektih. Uporablja se za izoliranje zidov, tal, stropov in streh, tako poševnih, kot tudi ravnih ter za izoliranje kleti. Prav tako jo lahko uporabimo pri gradnji cest, kjer ponuja velike prednosti. Pogosto pa se uporablja kot toplotna izolacija pri energetskih prenovah starih oziroma obstoječih objektov. Izolacijske plošče uporabljamo pretežno za izolacijo sten, granulat pa za izoliranje temeljne plošče, kleti ali ravne strehe.

    5. Penjeno steklo - cena

    Cena penjenega stekla za plošče je nekoliko dražja med 250 in 300 eur/m3, cena za granulat penjenega stekla pa je 50 eur/m3, kar je zelo ugodno. Granulat se uporablja pretežno za izoliranje temeljnih plošč, je izjemno hiter za izvedbo in prav tako nadomesti klasične plasti pod temeljno ploščo.

    Pošljete nam lahko povpraševanje ali nam zastavite vprašanje.

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Strokovni članek 18524
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2030 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 2030 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    8.9
    1

    SVITAN d.o.o.


    8.9
    11

    EM-GRAD Mersud Emrić s.p.


    8
    1

    ZIDARSTVO JOVO JOVICA BENIĆ S.P.


    8.9
    8

    Zaključna gradbena dela, Jan Pislevič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane