Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Žlebovi: količina padavin in dimenzije žlebov

    Članek je koristil že 23651+ uporabnikom
    Ko gradimo nov objekt mora ta imeti ustrezno predvideno odvodnjavanje vode s strehe. Ustrezno je potrebno vgraditi odtočne žlebove in cevi ter jih primerno dimenzionirati. Pravilne dimenzije žlebov so ključnega pomena za pravilno odvajanje deževnice.
    Strokovni članek 23651
    dimenzije zlebov
    Imamo kar 746 izvajalcev za področje Žlebovi:

    1. Dimenzije žlebov - količina padavin, velikost in naklon strešine , število odtočnih cevi.

    Velikost in premer žlebov in cevi sta odvisna od velikosti strešine, naklona in seveda kraja, kjer se objekt nahaja. Dimenzija žlebov in odtočnih cevi je odvisna tudi  v koliko različnih meteornih cevi bomo speljali meteorno vodo.

    Na hitro lahko izračunamo potrebne dimenzije žlebov po naslednjem izračunu. Za kvadratni meter strehe lahko predvidimo 1 cm površine cevi žleba.

    Na primer, če je tlorisna površina strehe velika 150 m2, potrebujemo žleb, ki ima površino premera cevi okrog 150 cm2, kar pomeni okvirno 168 mm oziroma fi 165. Opisani izračun je zelo okviren, ob gradnji objekta je potrebno zdimenzionirati žlebove po ustreznem izračunu.

    2. Natančno dimenzioniranje žlebov

    Preden se lotimo ustreznega dimenzioniranja, je potrebno izračunati površino strešnega tlorisa in načrtovati potek odvodnjavanja, pozicijo žlebov. Ko se lotimo dimenzioniranja ob gradnji objekta, moramo v izračunu upoštevati tudi računsko količino padavin v Sloveniji. Ponavadi se ta upošteva za maksimalno količino padavin, ki zapade v 5 min s povratno dobo petih let.

    Računska količina padavin v Sloveniji niha od 240 L/s*ha do 680 L/s*ha.

    Torej najprej moramo imeti podatek o tlorisni dimenziji strehe, nato pa o količini padavin za določen kraj. Če je tlorisna površina strehe vašega objekta 150 m2 in bo objekt v Ljubljani, je koeficient pretoka 5,94 l/s. Ta podatek odčitamo iz posebnih preglednic, ki jih najdemo na straneh agencije Republike Slovenije za okolje.

    Nato pa je potrebno izračunati dimenzijo premera žleba glede na pretok 5,94 l/s. Okvirna dimenzija premera žleba v našem primeru znaša okrog fi 150 mm.

    Za pretok med 2,5 in 3 je dovolj fi 100 mm, od 3,5 do 4 fi 125 mm, od 4,5 do 6 fi 150 mm in od 6,5 do 7 fi 160 mm.

    Točni izračun količine zapadle vode in dimenzije žlebov pa izračuna arhitekt, oziroma projektant znotraj projektne dokumentacije, ob pridobivanju gradbenega dovoljenja.

    3. Oblika žlebov in dimenzije žlebov

    Meteorne vode se odtekajo s strehe v žlebove nato pa se po odtočnih ceveh najpogosteje stekajo v kanalizacijo. Žlebovi so lahko polkrožne ali oglate oblike

    3.1 Polkrožni žlebovi - dimenzije

    Pri nas v Sloveniji se večinoma uporabljajo polkrožni žlebovi različnih dimenzij, ki jih merimo v razviti širini. Če bi polkrožen žleb sploščili oz. izravnali bi dobili njegovo razvito širino. Najmanjša razvita širina žlebu, ki je na voljo je  25 cm, na voljo pa so še razvite širine 28 cm, 33 cm, 40 cm in 50 cm. Največja dolžina žleba je 600 cm. 

    Čiščenje žlebov
    Pretok žlebov je veliko manjši, če jih ne čistimo redno.

    3.2 Oglati žlebovi oz pravokotni žlebovi - dimenzije

    Dimenzije pravokotnih žlebov so približno enake kot dimenzije polkrožnih žlebov 25 cm, 28 cm, 33cm, 40 cm in 50 cm razvite širine. Se pa oglati žlebovi se malenkost razlikujejo od polkrožnih zato, ker je oglati žleb izdelan tako, da je obenem tudi kapna obroba strehe. Nameščen je od 10 cm do 15 cm pod kritino. naklon oglatega žleba se izdela v smer odtoka oz. kotlička.  

    4. Standardne dimenzije žlebov

    Razvita širina 25 cm - premer žleba 11,6 cm - žlebni prerez 52,8 cm2

    Razvita širina 28 cm - premer žleba 13,3 cm - žlebni prerez 69,5 cm2

    Razvita širina 33 cm - premer žleba 15,7 cm - žlebni prerez 96,8 cm2

    Razvita širina 40 cm - premer žleba 19,2 cm - žlebni prerez 144,7 cm2

    Klepar in žleb
    Poleg pravilne dimenzije žlebov je pomembna tudi pravilna, strokovno izvedena montaža žlebov.

    5. Velikost žleba in površina strehe

    Premera žleba in odtočne cevi morata ustrezati površini strehe. Če ima streha okoli 25 m2 potem zanjo zadostuje žleb, ki ima premer 7 cm in odtočne cevi s premerom 5 cm. Če je ima streha površino, ki je večja od 100 m2 potem potrebuje žlebove s premerom 10 cm in več ter odtočne cevi s premerom 12,5 cm in več. Da se ob obilnem nalivu voda ne bi zlivala po fasadi, mora biti zunanji rob žleba centimeter do dva nižji od notranjega roba. Padec proti odtočni cevi, pa mora biti od pol do enega centimetra na meter dolžine.

    .



    Strokovni članek 23651
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Žlebovi?

    Imamo kar 746 izvajalcev za področje Žlebovi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 746 izvajalcev za področje Žlebovi
    9.2
    0

    KROVSTVO IN STAVBNO KLEPARSTVO DRAGO DEBEVEC S.P.


    10
    21

    KLIMATIM, d.o.o.


    10
    4

    Mladost d.o.o.


    10
    4

    Hlebec d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane