Za področje

  Terasa: deske za teraso

  Članek je koristil že 14151+ uporabnikom
  Začenjajo se sončni dnevi in vedno več časa bomo preživeli zunaj. Pri tem je terasa nepogrešljivi del vsake zunanje ureditve. Če še niste začeli razmišljati o gradnji ali ureditvi te, je sedaj pravi čas! Seveda se ob tem poraja vprašanje, kako teraso zasnovati, kam jo umestiti, kako pripraviti podlago zanjo in pa katere ploščice ali deske za teraso sploh uporabiti.
  Strokovni članek 14151
  terasa
  Imamo kar 258 izvajalcev za področje Lesene terase, WPC:

  1. Podlaga terase

  Teraso lahko naredimo pred hišo, na ravni strehi ali nad drugimi bivalnimi prostori, pa tudi nad garažo ali kletjo. Kadar je terasa nad drugimi prostori, moramo to ustrezno izolirati, tako toplotno, kot tudi pred vodo. Če pa terasa ne stoji nad drugimi prostori in stoji samostojno, moramo ustrezno pripraviti njeno podlago. Kadar teraso prizidamo, moramo biti pozorni, da je ta odmaknjena od objekta, diletirana.

  Teraso lahko naredimo tako, da podaljšamo obstoječo AB ploščo betona, naredimo ustreno jekleno ali leseno konstrukcijo. Najlažje pa je, če teraso naredimo neposredno na tleh, brez vmesne konstrukcije, a moramo v tem primeru zemljino zamenjati in utrditi. Najprej odkopljemo obstoječo zemljino, nasujemo pesek in naredimo tampon. Več o pripravi podlage si lahko preberete v članku o vrstah tlakovcev in polaganju .

  2. Terasa in odvodnjavanje

  2.1 Terasa pod naklonom

  Če se terasa nahaja nad drugimi prostori, je toliko pomembneje, da poskrbimo za kakovostno odvodnjavanje. Novozgrajena terasa mora najprej imeti ustrezno urejeno odvodnjavanje, pri čemer je pomembno, da ima celotna površina okrog 2 % naklon. Ustrezen naklon lahko ustvarimo z naklonskim betonom, estrihom in mora biti nekje 1 cm na tekoči meter. Meteorne vode se bodo tako izlivale v odtok, ki se nato podaljša v žleb, ki ga mora imeti vsaka terasa, od tukaj pa bo voda poniknila v zemljo oziroma tla. 

  2.2 Hidroizolacija

  Vsaka terasa, ki se haja nad bivalnimi oz. notranjimi prostori, mora biti skrbno hidroizolirana. S tem preprečimo, da bi terasa puščala vodo ki bi pronicala v prostore pod njo in tako povzročala izjemno škodo. Hidroizolacija je običajno bitumenska folija, ki se jo zvari oz. tesno pritrdi na podlago, tako da ni niti ene luknje, skozi katero bi lahko začela pronicati voda. Če se terasa nahaja na vrtu ali na nadstrešku, pod katerimi ni bivalnih prostorov, je skrb za hidroizolacijo odveč. 

  Deske za teraso
  WPC deske za teraso do izjemno obstojne in estetske. 

  3. Tlakovanje terase

  Terase pogosto obložimo z lesenimi oblogami, ploščicami ali kamnom. Les je zelo primerna zunanja obloga za terase, saj naredi okolico objekta bolj domačo in prijetno, vendar pa mora biti ta ustrezno zaščiten. Prav tako moramo izbrati ustrezen les, ki je trši in boljše kvalitete, kot npr. sibirski macesen ali tik. Podobno pozorni moramo biti tudi pri izbiri ploščic, ki ne smejo biti iste, kot jih uporabljamo v interjetju. Te morajo biti narejene za zunanje površine, ustrezne kvalitetne in zaščitene. Manj problemov je pri izbiri kamna, ki je že sam po sebi ustrezno obstojen. Vseeno pa se moramo o izbiri kamna posvetovati z ponudnikom ali arhitektom, saj vse vrste niso primerne.

  4. Deske za teraso 

  Deske za teraso so en izmed najbolj priljubljenih načinom tlakovanja terase. Temu je tako, ker so zelo prijetni na dotik, po njih lahko hodimo bosi, poleti se na soncu ne segrejejo pretirano, hkrati pa zagotavljajo naraven in pristen videz. Deske za teraso pašejo praktično k vsaki hiši. Pri tem se morate zavedati, da če so deske za teraso iz pravega lesa, bo les kljub zaščitni obdelavi in premazom bolj občutlji na vremenske razmere in temperaturna nihanja. 

  5. WPC deske za teraso 

  Dobra alternativa lesenim deskam za teraso so wpc deske za teraso. Gre pravzaprav za leseni kompozit, ki je na voljo v veliko različnih vzorcih in barvah in je dobra alternativa naravnemu lesu. WPC deske za teraso so veliko bolj vzdržne in obstojne, je pa res, da so po izgledu nekoliko drugačen od pravega lesa. WPC deske za teraso so odlične za predele, kamor se izliva veliko vode, saj vodo prenašajo bolje kot pravi les. Idealne so za območja okrog bazenov, ribnikov ipd. 

  Strokovni članek 14151
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lesene terase, WPC?

  Imamo kar 258 izvajalcev za področje Lesene terase, WPC:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 258 izvajalcev za področje Lesene terase, WPC
  8.7
  1

  MIZARSTVO HROVAT MARKO HROVAT S.P.


  8.9
  2

  Miroslav Erčulj s.p.


  8.9
  1

  LESARSTVO ŽAŽE, d.o.o.


  8.9
  11

  Hišnik Matjaž vzdrževanje objektov Matjaž Knez s.p.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane