Za področje
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Zelenjavni vrt: ureditev zelenjavnega vrta

  Članek je koristil že 18927+ uporabnikom
  Ureditev zelenjavnega vrta na različne načine, ta je lahko pravokotne oblike ali mehkih zavitih oblik. Zelenjavni vrt je lahko nizek, uporabite pa lahko tudi visoke grede ali gomile.
  Strokovni članek 18927
  Imamo kar 622 izvajalcev za področje Vrtnarstvo:

  1. Dimenzije gred in poti

  Ne glede na obliko, pa mora biti zelenjavni vrt zasnovan praktično, saj bo drugače delo v vrtu oteženo. Dimenzije gredic morajo biti zastavljene tako, da bodo grede dostopne z vmesnih poti in glede na dimenzije vrta. Primerna širina gredic je okrog 1,2 m, saj tako dobro izkoristimo prostor, hkrati pa so gredice dostopne tudi s vmesnih poti. Dolžina je lahko poljubna. Vmesne poti med gredicami pa naj merijo okrog 30 cm, saj so tako dovolj široke, da so funkcionalne, hkrati pa ne zavzamejo preveč prostora.

  2. Kako obdelati poti med gredami?

  Na poti lahko natrosimo zemljo, ki se čez čas shodi. Lahko pa uporabimo npr. okrasno lubje ali sekance, pa tudi pokošeno ali posušeno travo, pesek ali naravne obloge. Prav tako pa lahko na pot postavimo lesene deske, uporaba katerih pa se odsvetuje, saj se pod njimi ponavadi namnožijo škodljivci, kot npr. polži, insekti ali glivice. Les, ki čez čas razpoka, pa nas lahko tudi rani. Med gredice lahko posadimo tudi travne mešanice, ki pa jih je potrebno ustrezno obdelovati, kositi, tako mora biti njihova širina temu prilagojena. Nenazadnje pa lahko uporabimo tudi podzemno deteljico.

  3. Umestitev komposta

  Kot del vrta pa lahko umestimo tudi kompostni kup, ki ne sme biti preblizu vrta, prav tako pa ne sme biti od njega preveč oddaljen. Kompost je zelo priročen, saj se tako hitro znebimo organskih odpadkov, hkrati pa nam služi kot gnojilo za zelenjavni vrt.

  Nasvet strokovnjaka iz podjetja SEVERLES lesno trgovsko in proizvodno podjetje d.o.o.

  Poleg izdelave lesenih ograj in lesenih nadstreškov ste eden izmed redkih, ki ste specializirani za področje visokih gred. Katere so prednosti njene uporabe?

  Visoka greda ima številne prednosti. Ena izmed njih je ta, da jo lahko postavimo na mestu, kjer ne moremo narediti vrta, bodisi zaradi prostorskih ali namenskih omejitev. Lahko rečemo, da z visokimi gredami z manj truda pridelamo več, zato je tovrstna tehnika vrtnarjenja čedalje bolj priljubljena.

  Prednost uporabe visokih gred se opazi recimo pri starejših ljudeh, katerim se ni potrebno sklanjati, saj znaša višina lesenih stranic visoke grede cca. 80 cm, kar omogoča pokončno držo pri vrtnarjenju, zemlja pa se segreva preko stranic visoke grede.

  Obstojnost visoke grede nadalje dosežemo tudi z impregnacijo lesa, kjer visoke grede za 24 ur potopimo v silvanolin, ki velja za neoporečno raztopino. Les v tej tekočini okrog sebe ustvari poseben sloj zaščite, kar omogoča daljšo obstojnost.
  g. Matjaž, SEVERLES lesno trgovsko in proizvodno podjetje d.o.o.

  Strokovni članek 18927
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Vrtnarstvo?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 622 izvajalcev za področje Vrtnarstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane