Za področje

    Sistemske plošče za talno gretje

    Članek je koristil že 26805+ uporabnikom
    Vedno več uporabnikov se odloča za talno ogrevanje. Pozorni pa moramo biti pri vgrajevanju talnega ogrevanja, saj so v tem primeru tla sestavljena nekoliko drugače. Med drugim za lažjo montažo cevi talnega ogrevanja ponavadi uporabimo sistemske plošče za talno gretje.
    Strokovni članek 26805
    sistemske plosce za talno gretje
    Imamo kar 1235 izvajalcev za področje Talno gretje:

    1. Sistemske plošče za talno gretje

    Sistemske plošče za talno gretje potrbujete v vseh tistih prostorih, v katerih želite vgraditi talno ogrevanje. Poleg cevi so sistemske plošče najbolj osnovna oprema, ki jo potrebujemo za talno gretje. Sistemske plošče za talno gretje uporabljamo za to, da lahko lažje vgradimo in po prostoru v enakomernih razmakih razpeljemo grelne cevi. Med seboj se črvrsto pritrdijo in niso zahtevne za vgradnjo. Sistemske plošče za talno gretje niso škodljive za zdravje in prenašajo večje obremenitve, zato jih lahko zalijemo pod estrih, kar je tudi najpogostejša izvedba talnega gretja pri novogradnjah.

    2. Material za sistemske plošče za talno gretje

    Pri vgrajevanju cevi talnega ogrevanja pogosto uporabimo sistemske plošče za talno gretje, ki so izolativne in s čepi. Take sistemske plošče lahko sestavljene iz ekspandiranega polistirena, prevlečene pa s polietilensko folijo. Izberemo lahko tudi sistemske plošče za talno gretje iz trde polistirenske folije.

    2.1 Namen in dimenzije čepov

    V obeh primerih imajo sistemske plošče za talno gretje na zgornji strani raster osmerokotnih, okroglih ali zvezdastih čepov, ki omogočajo hitro vgradnjo grelnih cevi. Čepi so premera od 14 do 20 mm in višine od 21 do 25 mm, razmak med čepi pa je od 50 do 75 mm.

    Sistemske plošče
    Sistemske plošče za talno gretje bodo zelo olajšale vgradnjo in napeljavo cevi.

    3. Plošče za talno gretje so različnih vrst/debelin

    Plošče iz ekspandiranega polistirena so klasično debele med 30 in 33 mm, te so primerne za izvedbo talnega ogrevanja v tako stanovanjskih, kot tudi poslovnih prostorih. Uporabljajo pa se pri normalnih tlačnih obremenitvah in tudi pri udarnem zvoku. Kadar je skupna debelina slojev omejena, npr. pri adaptacijah, lahko posežemo tudi po tanjših ploščah iz ekspandiranega polistirena, takrat je debelina teh le 15 mm.

    Poznamo pa tudi posebne sistemske plošče za talno gretje iz ekspandiranega polistirena, ki so namenjene za suhomontažno izvedbo talnega ogrevanja, v tem primeru je skupna debelina plošč 30 mm. Talno ogrevanje lahko položimo tudi v prostorih, kjer je toplotna izolacija že položena, ta ni predvidena ali je skupna debelina slojev omejena, takrat se odločimo za plošče iz trde polistirenske folije, ki so debele zgolj 0,9 mm.

    Prav tako se sistemske plošče za talno gretje ločijo glede na tlačno trdnost, večja kot je tlačna obremenitev, večja mora biti tudi tlačna trdnost. Ta je lahko vse od 100, pa tudi do 200 kPa. Prve se uporabljajo pri normalnih obremenitvah, druga pa pri velikih obremenitvah.

    4. Vgradnja plošč

    Toplotnoizolacijske sistemske plošče za talno gretje se lahko vgrajujejo na različne načine, glede na način uporabe. Lahko jih vgrajujemo z lepljenjem, z mehanskih vgrajevanjem ali pa jih prosto položimo. V vsakem primeru je potrebno slediti navodilom za vgradnjo.

    5. Cena za sistemske plošče za talno gretje

    Cena za sistemske plošče za talno gretje je odvisna predvsem od višine plošč. Medtem ko sta širina in dolžina plošče relativno standardni, lahko višina variira. Cena plošč se tako giblje nekje od 7 -15 EUR/ploščo, če govorimo o standardnih dimenzijah, značilnih za sistemske plošče za talno gretje. 

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 26805
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Talno gretje?

    Imamo kar 1235 izvajalcev za področje Talno gretje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1235 izvajalcev za področje Talno gretje
    9.8
    2

    INSTALMONT Rijavec Kristijan s.p.


    8.9
    3

    ZRAKER, prezračevalni sistemi, d.o.o.


    8.9
    8

    Farko Vojniković s.p.


    10
    24

    INSTAL DOM, Brigita Kos s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane