Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Eko sklad subvencije - kako pridobiti nepovratna sredstva?

    Članek je koristil že 10006+ uporabnikom
    Začele so se nove olajšave za vse tiste, ki ustrezajo standardom Eko sklada Slovenija . Zaprosite za Eko sklad subvencije in kredite ter tako pridobite nepovratna finančna sredstva za prenovo ali gradnjo fasad, oken, izolacij strehe, nakup kurilnih naprav ali toplotnih črpalk in druge eko naložbe.
    Strokovni članek 10006
    Ekosklad, vir: www.ekosklad.si
    Imamo kar 1419 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    1. Kaj je eko sklad Slovenija?

    Eko sklad fizičnim in pravnim osebam ponuja nepovratne finančne spodbude in ugodne kredite. Ugodnosti so na voljo, kadar uporabimo obnovljive vire energije, kadar so naše stavbe zaradi prenove oziroma sanacije energetsko bolj učinkovite, itd. Za vsakega od v nadaljevanju naštetih gradbenih in energetskih posegov, ki ustreza razpisnim pogojem za nepovratne finančne spodbude, je na voljo kredit EKO sklada.

    EKO sklad za različne kredite razpise objavi vsako leto večkrat. Najboljše je, če mesečno pregledujete njihovo spletno stran in ste tako na tekočem glede razpisov.

    2. Eko sklad razpisi: zunanje stavbno pohištvo (okna, balkonska vrata in fiksne zasteklitve)

    Če menjate zunanje stavbno pohištvo, se pravi okna, balkonska vrata ali fiksne zasteklitve z novim, energijsko učinkovitim zunanjim stavbnim pohištvom, potem je za vas kredit 51OB14. Stavbno pohištvo mora imeti toplotno prehodnost U ≤ 1,2 W/m2K in mora biti skladno s standardom SIST EN 14351-1. Obrestna mera kredita je trimesečni EURIBOR + 1,5 %, odplačilna doba pa je največ 10 let. Pri tem kredit ne sme znašati več kot 20.000,00 EUR, oziroma ne več, kot so priznani stroški naložbe. 

    3. Eko sklad: izolacija fasade

    Na voljo je tudi kredit za menjavo, oziroma dodatno izolacijo fasade. Objekt mora imeti vgrajen fasadni sistem s toplotno izolacijo z dokazanim razmerjem med debelino (d) in toplotno prevodnostjo (λ) nove toplotne izolacije λ/d ≤ 0,230 W/(m2K). V tistem delu stavbe, kjer je toplotna izolacija že vgrajena in ta ne bo odstranjena, je lahko investicija izvedena z dodatnim slojem toplotne izolacije, če dodatno sloj zagotavlja razmerje λ/d ≤ 0,230 W/m2K. Pri tem izračunu upoštevamo toplotno prevodnost stare toplotne izolacije λ = 0,045 W/(mK) in debelino obstoječe oz. stare toplotne izolacije (dobst). Ta mora biti dobro vidna na na fotografiji merilnega traku, s katero dokumentiramo obstoječe stanje. Na fotografijo nikakor ne smete pozabiti, saj je pogoj za pridobitev subvencije. Subvencija se podeljuje le stanovanjskim stavbam oziroma delom stavb z izdanim gradbenim dovoljenjem ali spremembo namembnosti pred 1. 7. 2010.

    Višina finančne spodbude za izolacijo fasada je do 20 % priznanih stroškov naložbe, pri čemer pa ne sme biti višja od 12 EUR/m2 izolacije fasade.

    4. Eko sklad: izvedba toplotne izolacije strehe oziroma stropa proti neogrevanemu prostoru

    Kredit lahko dobite tudi, če je razmerje med topl. prevodnostjo in debelino λ/d ≤ 0,140 W/m2K oziroma manjše od 0,2 W/m2K - odvisno, za katero subvencijo zaprosite. Prav tako lahko zaprosite za kredit z odplačilno dobo največ 10 let in obrestno mero trimesečni EURIBOR +1,3 %.

    Eko sklad
    Krediti eko sklada - za lepšo prihodnost. 

    5. Eko sklad: izvedba toplotne izolacije tal nad neogrevano kletjo ali nad neogrevanim prostorom in tal nad zunanjim zrakom

    Če izolirate tla nad neogrevanim prostorom ali tlemi, lahko za poseg prav tako dobite kredit ali subvencijo. Na voljo je isti kredit kot za toplotno izolacijo fasade, torej z odplačilno dobo največ 10 let in obrestno mero trimesečni EURIBOR +1,3 %. Subvencija je odobrena, če dokažete razmerje λ/d ≤ 0,28 W/m2K. V tem primeru vam Eko sklad odobri največ 20 % stroškov oziroma 12 EUR/m2.

    6. Eko sklad: vgradnja sistemov za prezračevanje z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacija)

    Kredit in subvencija za prezračevalni sistem se spreminja iz leta v leto, zato se vsako leto spremenijo tudi pogoji za odobritev. Za centralno ali lokalno prezračevanje vam je lahko odobrena subvencija v višini do 20 % naložbe oziroma največ 2.000 EUR. Socialno šibkim gospodinjstvom pa Eko sklad ponuja kar 100 % povrnitev naložbe za sistem lokalnega prezračevanja.

    Na razpis za povrnitev 30 % stroškov investicije se lahko prijavijo tudi stavbe z več lastniki, a morajo priložiti PZI načrt.

    7. Eko sklad: vgradnja toplotne črpalke za pripravo sanitarne tople vode in/ali centralno ogrevanje stanovanjske stavbe

    Kredit za vgradnjo toplotne črpalke se dodeli le za serijsko izdelane toplotne črpalke, na podlagi predračuna izvajalca, ki vključuje podatke o vrsti oziroma modelu toplotne črpalke. Vrste toplotnih črpalk so določene v razpisni dokumentaciji. Subvencija za samostojne naložbe ponuja vračilo 20 - 50 % investicije oziroma največ 2.500 - 5.000 evrov. Pogoj je uporaba toplotne črpalke za centralno ogrevanje.

    eko-sklad-co2
    Eko sklad vsako leto ponuja veliko različnih kreditov in subvencij. S tem želijo spodbujati večjo energetsko učinkovitost. 

    8. Eko sklad: vgradnja učinkovitih kurilnih naprav na lesno biomaso - na polena, pelete ali sekance

    Obstaja več različnih subvencij in kreditov za naprave na lesno biomaso. Za novi kotel na lesno biomaso višina nepovratne subvencije znaša tudi do 100 % priznanih stroškov investicije, a ne sme presegati:

    - 8.000 evrov za kotel na polena, kombinirano kurjavo in sekance;
    - 6.000 evrov za kotel na pelete

    Pogoji so: en. učinkovitost vsaj 78 %, letni izpusti trdnih delcev ne smejo biti višji od 30 mg/m3 (kotli s samodejnim polnjenjem) oz. 45 mg/m3 (kotli z ročnim polnjenjem), letni izpusti CO ne smejo presegati 380 mg/m3 (kotli s samodejnim polnjenjem) oz. 530 mg/m3 (kotli z ročnim polnjenjem).

    Subvencijo pa lahko dobite tudi za nakup nove enosobne kurilne naprave na lesno biomaso, ki je namenjena ogrevanju enega prostora - prostora, kjer se nahaja. Sem spadajo tudi štedilniki s pečico ali brez. Subvencija lahko znaša tudi do 100 % stroškov investicije, a ne sme presegati:

    - 4.000 evrov za enosobno napravo na biomaso z vodnim toplotnim prenosnikom, če bo ta priklopljena na sistem centralnega ogrevanja
    - 2.000 evrov za vse ostale enosobne kurilne naprave

    Pogoji so: toplotni vsaj 91,0 %, vrednost izpustov prahu največ 18,0 mg/m3 in vrednost emisij CO največ 250,0 mg/m3.

    9. Eko sklad: vgradnja solarnega ogrevalnega sistema

    Prav tako lahko dobite kredit, če načrtujete vgradnjo solarnega sistema. Kredit lahko dobite, če priznani stroški vključujejo nakup in vgradnjo sprejemnikov sončne energije, nakup in vgradnjo hranilnika toplote, vmesne povezave, črpalke, krmilne in varovalne elemente sistema. Še več pogojev v zvezi z vgradnjo zahtevanega solarnega sistema najdete v razpisni dokumentaciji. Pogoji kredita in rok za prijavo so enaki kot pri ostalih posegih.

    10. Eko sklad: gradnja ali nakup nepremičnine

    Subvencije za gradnjo ali nakup nepremičnin se podeljujejo za gradnjo skoraj nič-energijskih hiš. Na voljo so tako subvencije kot ugodni krediti EURIBOR z obrestno mero +1,3 % in odplačilno dobo do 20 let. Občinam in lokalnim skupnostim imajo na voljo zelo ugoden kredit z obrestno mero EURIBOR + 0 % z ročnostjo do 15 let, kredit pa se lahko uveljavlja pri gradnji novih skoraj nič-energijskih stavb splošnega družbenega pomena.

    Več informacij o subvencijah in kreditih dobite na strani ekosklada.


    Strokovni članek 10006
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ogrevanje?

    Imamo kar 1419 izvajalcev za področje Ogrevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1419 izvajalcev za področje Ogrevanje
    9.7
    1

    SB strojne inštalacije Slaviša Bjeličić s.p.


    9.7
    2

    SOLOTIM, Jure Fidler s.p.


    10
    2

    INŠTALATERSTVO PAVUNC BENJAMIN PAVUNC S.P.


    8.9
    1

    INŠTALACIJE RAMO KIŠMETOVIĆ s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane