Za področje

    Lončena peč, cenik lončene peči

    Članek je koristil že 16034+ uporabnikom
    Tako kot kamin lahko tudi lončena peč (kmečka peč) zmanjša stroške kurjave in služi kot dodatno grelno telo v objektu. Poleg tega da kmečka peč bivalni prostor segreje, ga naredi bolj domačega in prijetnega. Danes so lončene peči na voljo v modernih različicah, ki bodo polepšale vašo dnevno sobo.
    Strokovni članek 16034
    loncena pec
    Imamo kar 104 izvajalcev za področje Krušna peč:

    1. Kako mora biti lončena peč narejena?

    1.1 Lončena peč zmanjša stroške ogrevanja

    Lončene peči so zelo poceni vir ogrevanja, saj porabijo le okrog 4 do 5 m3 drv na kurilno sezono. Te so po navadi izdelane tako, da vsebujejo klasično ali prefabricirano kurišče in individualno izbrana vgrajena kurilna vrata. Pri snovanju lončene peči je izjemnega pomena izbira kurišča, pa tudi dimenzije in dolžina kanalov dimnih plinov. V peči namreč poteka poseben proces izgorevanja, zato je treba prilagoditi dimne kanale dinamiki dimnih plinov.

    Z optimalno izdelavo kanalov dimnih plinov je lahko izkoristek lončene peči tudi okrog 85 %.

    1.2 Kurišče lončene peči

    Najboljše rezultate boste dosegli z velikostjo kurišča okrog 1000 cm2 (npr. 30 x 35 cm). Pri pravilno dimenzioniranem kurišču namreč pri isti količini goriva pridobimo veliko večo toplotno moč. Dimenzije kurišča pa so pomembne tudi za regulacijo plamena, saj če plamen gori previsoko, pa tudi premočno, lahko v oblogah peči nastanejo razpoke. Pravilno dimenzioniranja kmečka peč je ključnega pomena za dolg obstoj in kakovostno delovanje.

    2. Iz katerega materiala naj bo kmečka peč?

    Ustrezen material za notranji del plašča lončene peči, ki bo sposoben zadostne akumulacije toplote, je šamot. Ta optimalno akumulira toploto, ko je debel od 3 do 6 cm. Zunanji del plašča peči pa je po navadi obložen s keramiko ali ometan.

    3. Kmečka peč in kurjenje

    Pri kurjenju kmečke peči pa je pomembno tudi, da dovoda zraka ne zapremo popolnoma, namreč velja zmotno prepričanje, da je treba dovod zraka čim bolj zapreti. Kadar les ne dobi dovolj kisika, je proces izgorevanja precej slabši pri isti količini goriva.

    Pozorni pa moramo biti tudi na to, kdaj odpremo vratca peči. To lahko storimo namreč šele, ko se proces kurjenja zaključi in ko se peč ohladi, sicer lahko pride do nepričakovane eksplozije plina.
    Kmečka peč
    Kmečka peč že od nekdaj predstavlja prostor druženja.

    4. Prednosti lončene peči

    4.1 Lončena peč prostor ohranja topel

    Prednost lončene peči pred npr. kaminom je, da ta v prostor dlje časa oddaja toploto. Kamin toploto hitro ustvari in jo tako hitro tudi odda, lončena peč pa je obložena s ploščami, ki toploto akumulirajo. Toplota, akumulirana v ploščah, bo v prostor sevala še več ur po tem, ko peč ni več zakurjena. To vodi v večje bivalno ugodje in zanesljivost sistema ogrevanja; ko se zjutraj zbudite, bo vaša dnevna soba še vedno prijetno topla.

    4.2 Dodatni način ogrevanja

    Včasih je bila lončena peč ogrevalno telo, ki je ogrevalo celotno hišo. Danes tako zaradi zakonodaje kot zaradi večjih energetskih potreb in večjega bivalnega ugodja hiše to ni več mogoče. Lončena peč pa kljub temu še vedno predstavlja pametno rešitev za dodatno ogrevanje hiše. Poleg talnega ali radiatorskega gretja si lahko v prostoru, kjer se največ zadržujete (npr. v dnevni sobi) omislite lončeno peč kot podporo osrednjemu sistemu ogrevanja.

    Kmečka peč kot dodatno ogrevanje je še posebej priročna rešitev v prehodnih delih leta, ko so temperature dovolj visoke, da se vam ne splača ogrevati cele hiše na 23 stopinj, si pa želite toplo dnevno sobo, saj se tam zadržujete večino dneva.

    4.3 Lončena peč za manjše stroške

    Ta točka se navezuje na prejšnjo. Če lončeno peč uporabljamo kot dodaten način ogrevanja v prehodnem obdobju, to dolgoročno gledano vodi v zmanjšanje stroškov za ogrevanje. Namesto da bi celotno hišo pozno jeseni ogrevali na 23 stopinj, jo ogrevamo na 20, v dnevni sobi pa si z lončeno pečjo privoščimo višjo temperaturo notranjega prostora.

    4.4 Kmečka peč kot družabni element

    Kmečka peč je že od nekdaj bila osrednji socialni prostor hiše, kjer se je zbrala cela družina. Stare kmečke peči so bile zasnovane v več nivojih, na katerih so bile organizirane površine za spanje, sedenje, sušenje pridelkov in podobno. Prednost lončene peči je torej tudi v tem, da ne služi zgolj ogrevanju, ampak predstavlja družaben prostor, kjer se lahko pogovarjamo in na katerem lahko počivamo - če je izdelana v več nivojih.

    5. Lončene peči - cenik

    Cena lončene peči z močjo 2,5kW-3,5kW znaša med 2000 - 5000 EUR/kos.

    Lončene peči in cenik

    Strokovni članek 16034
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krušna peč?

    Imamo kar 104 izvajalcev za področje Krušna peč:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 104 izvajalcev za področje Krušna peč
    8.9
    2

    PEČI KAMINI KUMER Janez Kumer s.p.


    8.7
    0

    HROVAT JURIJ S.P. - SPLOŠNO PEČARSTVO


    8.9
    1

    TUTELA, d.o.o.


    8.8
    2

    PEČARSTVO MAČEK, Luka Maček Mivšek s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane