Za področje

  Šamotna opeka za kamin in šamotna plošča

  Članek je koristil že 23922+ uporabnikom
  Ogrevanje s kaminom je vse pogostejši način pridobivanja toplote. Ko izbiramo kamin se lahko odločimo za kaminsko peč ali kamin s kaminskim vložkom, pri slednjem je pomemben šamot. Šamotna opeka za kamin oz. šamotna plošča za kamin namreč akumulira toploto in jo počasi oddaja v prostor.
  Strokovni članek 23922
  samotna opeka za kamin
  Imamo kar 218 izvajalcev za področje Kamini:

  1. Šamot in šamotna opeka za obzidavo jedra

  1.1 Uporabnost šamota 

  Kaminski vložek je jedro kamina, ki postane grelna naprava, šele ko je obzidano s pravilno oblogo. Izbira neprimirnega materiala pripelje do neučinkovitosti kamina. Priporočljivo je, da se kaminski vložek obzida z ognjevarnimi opekami, ki so narejene iz gline in posebej obdelane za ta namen. Ognjevarne lastnosti šamota, ki jih ima šamotna opeka ali šamotna plošča dosežemo s postopkom vlečanja, tako ustvarimo pečarski ali dimniški šamot.

  1.2 Lastnosti šamota

  Šamot, iz katerega je narejena šamotna opeka za kamin, lahko uporabimo za obzidanje kurišča, dimovodnih kanalov in za zunanje obzidave kamnov, štedilnikov, krušnih in lončenih peči ter tudi zunanjih žarov. Šamotna opeka je primerna za obzidavo večjih akumulacijskih kaminov, saj zagotavlja optimalno in maksimalno akumulacijo toplote. To konkretno pomeni, da omogoča pridušen prehod toplote iz kamina v okoliški prostor, s tem pa omogoča zelo enakomerno razdelitelitev toplote. Prav tako je prednost šamotne opeke ta, da jo v prostor enakomerno oddaja še precej časa po prenehanju gorenja.

  2. Šamotna opeka za kamin

  Šamotna opkea za kamin je eden najboljših materialov, ki ga lahko izberete. Pri izdelavi dimnikov uporabimo pečarski šamot, saj ta akumulira toploto. Ob kurjenju kamina se šamotna opeka segreje in nato zadrži ter porazdeli toploto po obodu kamina. Šamotna opeka toploto nato enakomerno oddaja v prostor, tudi takrat ko že zaključimo s procesom kurjenja. Šamot tako pomaga dodatno izkoristiti kaminski vložek. Z načinom obzidave lahko reguliramo tudi moč naprave in čas ko se bo toplota sproščala v prostor. Prav tako pa lahko z načinom obzidave povečamo življenjsko dobo kamina.

  Šamotna opeka
  Šamotna opeka za kamin je odličen material, ki spominja na tradicionalne kamine. 

  3. Vrsta kamina in šamotna opeka

  Šamotna opeka oz. uporaba šamota pride manj do izraza, če uporabljamo akumulacijski kamin, saj je takrat sevanje toplote manjše. Pri uporabi toplozračnega pa z uporabo šamota pospešimo kroženje toplega zraka, zaradi konvekcije.

  4. Šamotna opeka - cena 

  Šamotna opeka za kamin je poceni material. Za eno opeko standardnih dimenzij boste odšteli od 2 - 4 EUR.

  5. Šamotna plošča

  5.1 Šamotna plošča za vsakdanjo rabo

  Šamotna plošča se uporablja predvsem za peko jedi v kaminih, pečeh in pečicah. Ima podobne oz. praktično iste lastnosti kot šamotna opeka, zato vzdrži zelo visoke temperature in je ognjevarna. Šamotna plošča je močno prisotna pri peki pic. Šamotna plošča sestoji iz stiskanega šamota, ki ima fino strukturo in brušene robove. Šamotna plošča je naravni material, ki se sklada s tistim v krušnih pečeh (šamotna opeka) v picerijah. Zaradi nežne sevalne toplote lahko z njim pripravljate mnogo dobrot, od pic, kruha in peciva, šamotna plošča pa ob tem zagotavlja poenostavitev postopka in optimalno peko. 

  5.2 Kakšne lastnosti ima šamotna plošča?

  Šamotna plošča se lahko uporablja tudi za peko za žaru. Pomembno je, da plošče ne čistite z nobenimi detergenti, saj jih šamotna plošča vpije, nato pa ob segrevanju oddaja nazaj v hrano, ki je nanjo položena. Prav tako bodite pri rokovanju s ploščo nekoliko bolj pozorni, saj je hkrati izjemno trdna in lomiljiva. Ob velikih temperaturnih spremembah je možnost, da šamotna plošča popoka, večja. Zaradi toplotnega raztezanja mora biti šamotna plošča v pečici ali krušni peči nameščena tako, da se nikjer ne dotika robov pečica. Če tega ne zagotovite, lahko zaradi ne možnosti raztezanja pride do pokov plošče. 

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

  Šamotna plošča
  Če se navdušujete nad peko, vam bo šamotna plošča prišla še kako prav. 

   

  Strokovni članek 23922
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kamini?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 218 izvajalcev za področje Kamini:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane