Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Tloris hiše: optimalna razporeditev prostorov

    Članek je koristil že 23477+ uporabnikom
    Prva naloga hiše je, da nam ta vzbuja občutek prijetnosti, varnosti, občutek doma. Da dosežemo ta občutek se moramo posvetiti marsikateremu aspektu gradnje in arhitekture, k prijetonosti objekta pa doprinese tudi sama zasnova objekta, razporeditev prostorov oz. tloris hiše.
    Strokovni članek 23477
    tloris sobe
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. Razporeditev oz. tloris prostorov

    Na razporeditev prostorov v objektu vplivajo različni dejavniki, kot npr. orientacija ali smeri neba, pogledi proti naravi ali drugi atrakciji, pravno-zakonodajne omejitve lokacije, potrebe in želje naročnika. Tloris hiše je zato vedno organiziran nekoliko drugačen, saj sta drugačna tudi lokacija in uporabnik. Tipski objekti, ki imajo tloris hiše določen vnaprej, sicer obstajajo, a pri njih velikokrat naletimo na številne težave. Ne zgodi se vedno, da ista, vnaprej določena razporeditev prostorov paše na vse lokacije, prav tako ni nujno, da togi tloris hiše ustreza vsem naročnikom. Velikokrat bi ga želeli spreminjati, tako da je odločitvijo za nakup tipske hiše s tipskim tlorisom nujno, da razmislimo, ali nam in lokaciji sploh ustreza. Če za izris tlorisa in hiše najamemo arhitekta oz. se odločimo za "unikatno" zasnovo, bo ta najverjetneje ustreznejša in primernejša, saj bo prilagojena in izrisana točno glede na naše zahteve.  

    1.1 Tloris hiše glede na orientacijo

    Prvi dejavnik, ki vpliva na zasnovo objekta oziroma tloris hiše je orientacija. Ko postavljamo objekt na lokacijo, želimo čim večji del fasade orientirati proti jugu. Težimo k temu, da so proti jugu orientirani tudi bivalni prostori, dnevna soba in jedilnica. Tako bomo imeli v prostorih, kjer bivamo največ časa, tudi največ sonca. Če omenjenih prostorov zaradi omejitev lokacije ne moremo orientirati proti jugu, pa te poskusimo postaviti tako, da bodo lovili vsaj zahodno sonce. Spalne proste lahko v tloris hiše umestimo tudi na sever ali vzhod, saj se v njih ne zadržujemo večino dneva. Sever v poletnih mesecih omogoča celo hladnejše prostore, saj vanje sonce nikoli ne sveti direktno, to pa je za spanje toliko bolj ugodno. To pa ne velja za otroške sobe, saj se otroci v njih zadržujejo ves dan in ne samo ponoči, ko spijo.

    1.2 Tloris hiše glede na okolico

    Podobno želimo orientirati čimveč bivalnih prostorov proti naravi ali drugi atrakciji, če imamo to možnost. Če hišo obkroža narava, bomo želeli to izkoristiti in notranjost čim bolj povezati z zunanjostjo. Če se iz določenih točk odpirajo lepši pogledi kot iz drugih, bomo tloris hiše zasnovali tako, da sem umestimo prostore, kjer se zadržujemo največ časa (seveda pri tem vedno pazimo tudi na orientacijo neba). Tako bomo lahko užili največ kvalitet, ki jih ponuja lokacija. 

    1.3 Vpliv terena na tloris hiše

    Na razporeditev prostorov vplivajo tudi omejitve lokacije, npr. če je ta na hribu,  tako postavitev objekta, kot razporeditev prostorov ne more biti enaka kot pri objektu na ravnini. Če je objekt na hribu in npr. do njega dostopamo z vrhnje platforme, je mogoče smiselno, da se razporeditev prostorov zamenja že v osnovi in v vrhnje nadstropje postavimo bivalne prostore ter v pritličje spalni del.

    2. Želje naročnika

    Še en dejavnik, ki vpliva na tloris hiše so želje naročnika. Življenski cikel uporabnika v skoraj nejvečji meri vpliva na razporeditev prostorov. Nekatere družine so bolj povezane med seboj, v drugih pa posamezniki potrebujejo več zasebnosti in tloris hiše mora to odražati. Tako so lahko prostori bolj odprti in povezani, v primeru, da želijo člani družine preživeti veliko časa skupaj ali pa je v objektu več velikih sob, kadar želijo uporabniki veliko zasebnosti.

    Tloris hiše
    Tloris hiše mora biti zasnovan premišljeno in funkcionalno.

    3. Tloris hiše - razporeditev prostorov

    Splošno za tloris hiše velja nenapisano pravilo, da so bivalni prostori postavljeni v pritličju, spalni pa v nadstropju. V pritličju so bivalni prostori orientirani proti jugu ali zahodu. Priporočljivo je, da je tloris hiše zasnovan tako, da so ti prostori odprti in da se med seboj povezujejo, npr. da se dnevna soba nadaljuje v jedilnico in ta v kuhinjo.

    Kuhinja in jedilnica sta bili včasih ločena prostora, danes pa se vse bolj povezujeta z dnevno sobo. Tako lahko tisti, ki kuha kosilo, hkrati tudi pazi otroke ali pa se pogovarja z ostalimi člani družine oz. gosti. Kuhinja se pogosto umesti v nišo, lahko pa je samostojni element, ki z kuhinjskim otokom postane osredni člen bivalnega prostora.

    Tloris hiše spalne prostore običajno umešča v prvo nadstropje, kjer lahko imajo družinski člani več zasebnosti. Splnica je lahko orientirana tudi proti severu ali vzhodu, saj v njej preživimo manj časa. Pomembno pa je, da so proti jugu ali zahodu orientirane otroške sobe, kjer otroci preživijo veliko časa in se tam tudi igrajo, učijo, družijo, itd.

    Ostali prostori, kot so npr. vetrolovi, shrambe, utlitiji, kopalnice, kurilnice, pisarne, kabineti, so ponavadi deležni majše pozornosti, saj tam preživimo manj časa. Tloris hiše je zato lahko zasnovan tako, da so orientirani tudi proti severu, nekateri pa celo ne potrebujejo dnevne svetlobe oz. je zaradi temperature in hrabme živil celo bolje, da je nimajo, kot npr. shrambe in kurilnice.

    4. Tloris sobe

    Nič manj pomemben kot tloris hiše ni tloris sobe. Dober arhitekt se ne bo ukvarjal le s hišo kot celoto, pač pa bo skrbno premislil tudi tloris sobe, torej kako bo posamezna soba organizirana. Tloris sobe bo zasnoval tako, da je kar najbolj optimalno izkoriščen, da so omare in postelje na primernih mestih, tloris sobe, ki je po kvadraturi manjša, bo zasnoval bolj kompakrtno, tloris sobe, ki je večja, pa bolj odprto in svobodno. Na zasnovo precej vplivajo kosi pohištva, ki jih je najbolj izbrati in prilagoditi glede na posamezno sobo, saj vsi kosi pohištva ne pašejo v vsako sobo.

    Strokovni članek 23477
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    10
    1

    PROJEKTANT - PROJEKTIRANJE IN GRADBENI INŽENIRING EDDY MATIJA FATUR S.P.


    10
    0

    OFIS ARHITEKTI d.o.o.


    10
    3

    AAB Arhitektura d.o.o.


    10
    3

    ARHI-TURA d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane