Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Električni kamini, kaminske peči na drva ali plinski kamin?

    Članek je koristil že 18363+ uporabnikom
    Kamini se primarno uporabljajo za ogrevanje prostora, predstavljajo pa lahko tudi estetski element v prostoru. Včasih so kamini predstavljali glavni vir energije, danes pa so bolj dodatno ogrevalno telo, ki poleg tega, da nam znižajo stroške, ustvarjajo prijetno atmosfero v bivalnih prostorih. Glede na kurivo lahko izberemo električni kamin, plinski kamin, kamin na drva, kaminske peči na drva in drugo.
    Strokovni članek 18363
    kamin
    Imamo kar 217 izvajalcev za področje Kamini:

    1. Kaminske peči ali kamin?

    Verjetno se sprašujete, ali raje izbrati kaminske peči in kamin. Tako kamin kot peč sta zelo tradicionalna elementa doma, razlika med njiju pa je v sodobnem času vedno bolj zabrisana. Poglejmo torej najprej, kakšna je sploh razlika med obema. Kamin je običajno vgrajen v steno, večjih dimenzij, z odprtim ali zaprtim kuriščem. Kamin nikoli ni namenjen kuhanju, toploto pa v prostor oddaja manj enakomerno. Prav tako ugasnjen kamin toplote v prostor ne oddaja tako dolgo, kot kaminska peč. Kamin je danes namenjen predvsem dekorju in simboliki, saj naznanja posebno mesto doma, okorg katerega se zbira družina, ni pa več toliko namenjen ogrevanju prostora. Kaminske peči na drva ali druge vire pa niso vgrajene v steno, pač pa samostoječe, kurišče pa je vedno zaprto, kar omogoča postopno oddajanje sevalne toplote v prostor, še dolgo po tem, ko peč ne gori več. določene kaminske peči na drva pa ponujajo tudi opcijo površine za kuhanje. Slednje je zelo priročno, če imate kaminsko peč v kuhinji, saj lahko v kurilni sezoni hrano kuhate kar na peči in tako porabljate veliko manj elektrike, ki bi jo sicer namenili kuhalnim ploščam. 

    2. Kamin in kaminske peči na drva 

    2.1 Kamin na drva

    Kamini na polena so se tradicionalno uporabljajo že stoletja. Primarno so bili v obliki odprtih kurišč, kasneje pa predvsem zaprtih. Plamen, ki ga ustvarjamo s kurjenjem polen je zelo prijeten. Poleg tega, da oddaja toploto, vzbuja tudi zelo prijetno atmosfero. Ogrevanje na drva je tudi bolj okolju prijazno, kot ogrevanje na npr. kurilno olje. Nenazadnje pa je ogrevanje na polena najcenejši način ogrevanja. 

    2.2 Kaminske peči na drva

    Druga opcija, ki je dandanes vse bolj popularna, so kaminske peči na drva. Kaminske peči na drva so zelo podobne kaminom s to razliko, ki smo jo opisali zgoraj. Kaminske peči na drva zavzamejo manj prostora kot kamin, zato so boljša izbira za sobe, katerih kvadratura ne omogoča vgradnje velikega kamina.

    Kaminske peči na drva

    3. Plinski kamin

    Kamini na plin (oziroma plinski kamin) imajo sicer nekatere prednosti pred kamini na polena, vendar pa te ne ustvarjajo enakega plemena. Plinski kamin ima plamen, ki je nekoliko manjši in bolj modrikaste barve, zato je tudi atmosfera manj kvalitetna. Po drugi strani pa je plinski kamin super, ker je bolj enostaven za kurjenje, njegov učinek pa je takojšen, saj plinski kamin začne učinkovati takoj, ko ga prižgemo.

    4. Električni kamini

    Tudi električni kamini imajo nekatere prednosti. Te lahko namestimo v vsak prostor in v vsak del prostora, saj ne potrebujejo dimnika. Prav tako je njihova uporaba enostavna, saj jih za njihovo delovanje ne potrebno zalagati s poleni. Električni kamin ima to negativno lastnost, da ne ustvari pravega ognja z dimom, tako da je ta učinek potrebno ustvariti umetno. Če si torej želite pristno izkušnjo gorečega ognjiška, električni kamin za vas verjetno ni najboljša izbira. 

    5. Kamini na bioetanol

    Kamini na polena, kaminske peči na drva, plinski kamini, električni kamini ali na bioetanol, so na voljo v najrazličnejših oblikah, tako da samo kurivo ne vpliva toliko na estetsko vrednost kamina.

    Poleg klasičnega kamina na drva, poznamo tudi takšne na bioetanol ali biološko razgradljive vire. Kamin, ki uporablja npr. bioetanol, ne potrebuje dimnika, prav tako se iz njega ne kadi. Tak kamin ima rezervoar, v katerega lahko nalijemo do 4 litre goriva, kar pomeni nekje 4 ure obratovanja kamina. Tako ga lahko instaliramo naknadno, hitro ga lahko deinstaliramo, njegova vgradnja pa je zelo preprosta. Prav tako tak kamin lahko postavimo kamorkoli v objekt, oziroma prostor. Lahko si izberete kamin, ki je že na tržišču ali pa si naročite takega po meri. 

     

    Strokovni članek 18363
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kamini?

    Imamo kar 217 izvajalcev za področje Kamini:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 217 izvajalcev za področje Kamini
    8.9
    0

    UNIKAT PEČARSTVO IN KERAMIČARSTVO, KRISTIAN VUZEM s.p.


    9.5
    0

    Robert Honomihl s.p.


    10
    1

    Kamini Kočevar d.o.o.


    8.7
    0

    KERAMIČARSTVO IN PEČARSTVO ŠIPEK, Simona Šipek s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane