Za področje

  Montaža kuhinjske nape: izvlečna napa, napa brez odvoda ali vgradna napa?

  Članek je koristil že 28592+ uporabnikom
  Vsakodnevno pripravo hrane spremljajo neprijetne vonjave, zato je kuhinjska napa v sodobnem stanovanju nepogrešljiv element. Napa v prvi vrsti skrbi za aktivno odvajanje odvečne pare, prav tako pa ta tudi čisti zrak.
  Strokovni članek 28592
  kuhinjske nape
  Imamo kar 1165 izvajalcev za področje Kuhinje:

  1. Nape za kuhinjo - katere vrste poznamo?

  Skupna lastnost, ki jo imajo vse kuhinjske nape, je vgrajen motor za sesanje zraka, vsebujejo pa tudi filter za čiščenje zraka ter priročno svetilko. Nape pa se razlikujejo tudi po zmogljivosti, tako nihajo po velikosti. Zmogljivost nape je potrebno dimenzionirati glede na velikost prostora, katerega želimo čistiti. Izvedbe in vrste map pa so lahko različne. Poznamo klasično izvlečno napo, filtrirno napo, obstaja pa tudi otočna kuhinjska napa.

  Kuhinjska napa
  Kuhinjske nape skrbijo za odvajanje neprijetnih vonjav iz prostora. 

  2. Vgradna napa z odvodom zraka

  Vgradna kuhinjska napa je standardna napa, ki je ponavadi montirana kar nad kuhinjskim elementom. Namestimo jo takrat, kadar imamo možnost vgradnje cevi za odvajanje zraka na prosto. V tem primeru ventilator odvzema umazan zrak iz prostora in ga pošilja skozi maščobni filter, kjer se zrak očisti, nato pa potuje na prosto. V veliko primerih lahko filter operemo kar v pralnem stroju.

  2.1 Vgradna kuhinjska napa - cena

  Cena za vgradno kuhinjsko napo znaša med 50 - 200 EUR/kos.

  3. Izvlečna kuhinjska napa z odvodom zraka

  Izvlečna kuhinjska napa je zelo podobna vgradni napi. Razlika je v tem, da jo po potrebi odpremo ali zapremo in tako nam zavzame manj prostora, kadar je ne potrebujemo. Zaradi tega je še posebej primerna za manjše kuhinje, kjer imamo že tako premalo prostora za shranjevanje v nadpultnih omaricah. Napo preprosto vgradimo v pult in jo med kuhanjem izvlečemo, nato pa ponovno skrijemo.

  2.1 Izvlečna kuhinjska napa - cena

  Cena za izvlečne kuhinjske nape znaša med 300 - 1000 EUR/kos.

  Izvlečna kuhinjska napa
  Izvlečna kuhinjska napa je priročna za manjše kuhinje, kjer imamo že tako malo shrambnih nadpultnih omaric. 

  4. Kuhinjska napa brez odvoda zraka

  Kadar nape za odvajanje zraka na prosto ni mogoče vgraditi, lahko uporabimo kuhinjske nape brez odvoda zraka, ki delujejo po principu kroženja zraka. Ta pride v poštev predvsem v stanovanjskih blokih. Ta napa deluje podobno kot prejšnja, le da zraka ne odvaja iz objekta. Napa zajema onesnažen zrak in ga prefiltrira s pomočjo maščobnega filtra, in zrak odvaja nazaj v prostor. Pri tej vrsti nap je potrebno filter zamenjati vsaj enkrat letno. Uporabljamo pa lahko tudi ogljeni filter za napo.

  4.1 Ogljeni filter za napo

  Kuhinjske nape z ogljenim filtrom filtrirajo umazan zrak in ga vrača nazaj v prostor. Ogleni filter za napo odstranjuje neprijetne vonjave iz zraka, ki kroži po prostoru. Če boste kuhali približno uro na dan, se priporoča menjava oglenega filtra vsaj enkrat na leto.

  4.2 Ogljeni filter - cena

  Cena za ogljeni filter za napo znaša med 25 - 35 EUR/kos.

  5. Otočna kuhinjska napa

  Kuhinjski otoki predstavljajo svojevrsten izziv umestitve kuhinjske nape, saj so umeščeni na sredino prosora in ne ob steno. Če imamo kuhalno površino na otoku in želimo imeti še napo, je vprašanje, kako jo umestiti, da ne bo preveč vizualno moteča. Velika kuhinjske nape lahko vizualno popolnoma zaprejo prostor in okrnijo največjo kvaliteto kuhinjskega otoka, to je pretočnost prostora in komunikacija s preostalimi deli prostora.

  5.1 Stropne otočne kuhinjske nape

  Stropna otočna kuhinjska napa je nameščena na kuhinjskem otoku sredi prostora. Omogoča gibanje okoli pulta in ima vgrajeno dobro osvetlitev. Še posebej je primerna za profesionalne gostinske kuhinje. Moramo pa se zavedati, da vsaka stropna kuhinjska napa nad kuhinjskim otokom nekoliko zapre pogled in prostor, zato se mnogi raje odločijo za pultno napo, če imajo kuhališče na kuhinjskem otoku.

  5.2 Pultna kuhinjska napa

  Pultna kuhinjska napa je vgrajena v kuhinjski pult in odvaja zrak po cevi skozi tla. Zaradi tega imaste v višini glave veliko več prostora in neoviran pogled. Pultne kuhinjske nape so dobra izbira iz estetkega vidika, saj so precej manj vidne in vizualno moteče od stenskih oziroma stropnih. Vlek zraka je primeren za domačo in družinsko uporabo, ni pa primeren za industrijsko uporabo. Edina negativna lastnost pultnih nap je njihova cena - so namreč zelo drage.

  5.3 Otočna kuhinjska napa - cena

  Cena za stropno kuhinjsko napo je nekoliko višja od običajnih stropnih nap, saj mora biti kuhinjska napa nad otok lepo oblikovana iz vseh strani. Cene se običajno gibljejejo med 300 in 600 EUR/kos. Cena za otočno pultno kuhinjsko napo znaša med 600 - 2000 EUR/kos.

  Pultna kuhinjska napa
  Pultna kuhinjska napa je ena najlepših in najbolj neopaznih nap na tržišču. vir: kuhinjske nape.si

  6. Stenska kuhinjska napa

  Stenska kuhinjska napa ne potrebuje cevne povezave skozi strop ali tla, zato jo lahko namestimo kar sredi stene nad kuhalnim prostorom. Odvod zraka torej poteka horizontalno, skozi steno in ne vertikalno, kot običajno.

  6.1 Stenska kuhinjska napa - cena

  Cena za stenske kuhinjske nape znaša med 50 - 1400 EUR/kos.

  7. Kotna kuhinjska napa

  Kotne kuhinjske nape lahko namestimo v kot kuhinje, s čimer lahko izkoristimo sicer neuporaben kot in tako izboljšamo zasnovo kuhinje. Kotne omarice je namreč zelo težko kakovostno uporabljati, saj so zaradi kotne umeščenosti težko dostopne. Vanje tudi težko pogledamo, da bi našli stvar, ki jo potrebujemo. Kot kuhinje je torej kot nalašč primeren za kuhinjske nape.

  7.1 Kotna kuhinjska napa - cena

  Cena za kotno kuhinjsko napo znaša med 550 - 700 EUR/kos.

  8. Čiščenje kuhinjske nape

  Za čiščenje nape lahko uporabljate razredčeno čistilo ali čistila za steklo. Ne uporabljajte agresivnih čistil. Dele iz nerjavečega jekla čistite s temu namenjenimi čistili.

   

  Strokovni članek 28592
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 1165 izvajalcev za področje Kuhinje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 1165 izvajalcev za področje Kuhinje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene
  Brez provizij
  Imamo kar 1165 izvajalcev za področje Kuhinje
  8.7
  0

  MIZARSTVO PANGERC ANTON S.P.


  9.2
  1

  PAN leseni izdelki, Miha Krumpestar s.p.


  10
  3

  ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


  10
  3

  Markelj oprema d.o.o.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje KUHINJE?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane