Za področje

    Montaža kuhinjske nape: izvlečna napa, napa brez odvoda ali vgradna napa?

    Članek je koristil že 33191+ uporabnikom
    Vsakodnevno pripravo hrane spremljajo neprijetne vonjave, zato je kuhinjska napa v sodobnem stanovanju nepogrešljiv element. Napa v prvi vrsti skrbi za aktivno odvajanje odvečne pare, prav tako pa ta tudi čisti zrak.
    Strokovni članek 33191
    kuhinjske nape
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    1. Nape za kuhinjo - katere vrste poznamo?

    Skupna lastnost, ki jo imajo vse kuhinjske nape, je vgrajen motor za sesanje zraka, vsebujejo pa tudi filter za čiščenje zraka ter priročno svetilko. Nape pa se razlikujejo tudi po zmogljivosti, tako nihajo po velikosti. Zmogljivost nape je potrebno dimenzionirati glede na velikost prostora, katerega želimo čistiti. Izvedbe in vrste map pa so lahko različne. Poznamo klasično izvlečno napo, filtrirno napo, obstaja pa tudi otočna kuhinjska napa.

    Kuhinjska napa
    Kuhinjske nape skrbijo za odvajanje neprijetnih vonjav iz prostora. 

    2. Vgradna napa z odvodom zraka

    Vgradna kuhinjska napa je standardna napa, ki je ponavadi montirana kar nad kuhinjskim elementom. Namestimo jo takrat, kadar imamo možnost vgradnje cevi za odvajanje zraka na prosto. V tem primeru ventilator odvzema umazan zrak iz prostora in ga pošilja skozi maščobni filter, kjer se zrak očisti, nato pa potuje na prosto. V veliko primerih lahko filter operemo kar v pralnem stroju.

    2.1 Vgradna kuhinjska napa - cena

    Cena za vgradno kuhinjsko napo znaša med 50 - 200 EUR/kos.

    3. Izvlečna kuhinjska napa z odvodom zraka

    Izvlečna kuhinjska napa je zelo podobna vgradni napi. Razlika je v tem, da jo po potrebi odpremo ali zapremo in tako nam zavzame manj prostora, kadar je ne potrebujemo. Zaradi tega je še posebej primerna za manjše kuhinje, kjer imamo že tako premalo prostora za shranjevanje v nadpultnih omaricah. Napo preprosto vgradimo v pult in jo med kuhanjem izvlečemo, nato pa ponovno skrijemo.

    2.1 Izvlečna kuhinjska napa - cena

    Cena za izvlečne kuhinjske nape znaša med 300 - 1000 EUR/kos.

    Izvlečna kuhinjska napa

    4. Kuhinjska napa brez odvoda zraka

    Kadar nape za odvajanje zraka na prosto ni mogoče vgraditi, lahko uporabimo kuhinjske nape brez odvoda zraka, ki delujejo po principu kroženja zraka. Ta pride v poštev predvsem v stanovanjskih blokih. Ta napa deluje podobno kot prejšnja, le da zraka ne odvaja iz objekta. Napa zajema onesnažen zrak in ga prefiltrira s pomočjo maščobnega filtra, in zrak odvaja nazaj v prostor. Pri tej vrsti nap je potrebno filter zamenjati vsaj enkrat letno. Uporabljamo pa lahko tudi ogljeni filter za napo.

    4.1 Ogljeni filter za napo

    Kuhinjske nape z ogljenim filtrom filtrirajo umazan zrak in ga vrača nazaj v prostor. Ogleni filter za napo odstranjuje neprijetne vonjave iz zraka, ki kroži po prostoru. Če boste kuhali približno uro na dan, se priporoča menjava oglenega filtra vsaj enkrat na leto.

    4.2 Ogljeni filter - cena

    Cena za ogljeni filter za napo znaša med 25 - 35 EUR/kos.

    5. Otočna kuhinjska napa

    Kuhinjski otoki predstavljajo svojevrsten izziv umestitve kuhinjske nape, saj so umeščeni na sredino prosora in ne ob steno. Če imamo kuhalno površino na otoku in želimo imeti še napo, je vprašanje, kako jo umestiti, da ne bo preveč vizualno moteča. Velika kuhinjske nape lahko vizualno popolnoma zaprejo prostor in okrnijo največjo kvaliteto kuhinjskega otoka, to je pretočnost prostora in komunikacija s preostalimi deli prostora.

    5.1 Stropne otočne kuhinjske nape

    Stropna otočna kuhinjska napa je nameščena na kuhinjskem otoku sredi prostora. Omogoča gibanje okoli pulta in ima vgrajeno dobro osvetlitev. Še posebej je primerna za profesionalne gostinske kuhinje. Moramo pa se zavedati, da vsaka stropna kuhinjska napa nad kuhinjskim otokom nekoliko zapre pogled in prostor, zato se mnogi raje odločijo za pultno napo, če imajo kuhališče na kuhinjskem otoku.

    5.2 Pultna kuhinjska napa

    Pultna kuhinjska napa je vgrajena v kuhinjski pult in odvaja zrak po cevi skozi tla. Zaradi tega imaste v višini glave veliko več prostora in neoviran pogled. Pultne kuhinjske nape so dobra izbira iz estetkega vidika, saj so precej manj vidne in vizualno moteče od stenskih oziroma stropnih. Vlek zraka je primeren za domačo in družinsko uporabo, ni pa primeren za industrijsko uporabo. Edina negativna lastnost pultnih nap je njihova cena - so namreč zelo drage.

    5.3 Otočna kuhinjska napa - cena

    Cena za stropno kuhinjsko napo je nekoliko višja od običajnih stropnih nap, saj mora biti kuhinjska napa nad otok lepo oblikovana iz vseh strani. Cene se običajno gibljejejo med 300 in 600 EUR/kos. Cena za otočno pultno kuhinjsko napo znaša med 600 - 2000 EUR/kos.

    6. Stenska kuhinjska napa

    Stenska kuhinjska napa ne potrebuje cevne povezave skozi strop ali tla, zato jo lahko namestimo kar sredi stene nad kuhalnim prostorom. Odvod zraka torej poteka horizontalno, skozi steno in ne vertikalno, kot običajno.

    6.1 Stenska kuhinjska napa - cena

    Cena za stenske kuhinjske nape znaša med 50 - 1400 EUR/kos.

    7. Kotna kuhinjska napa

    Kotne kuhinjske nape lahko namestimo v kot kuhinje, s čimer lahko izkoristimo sicer neuporaben kot in tako izboljšamo zasnovo kuhinje. Kotne omarice je namreč zelo težko kakovostno uporabljati, saj so zaradi kotne umeščenosti težko dostopne. Vanje tudi težko pogledamo, da bi našli stvar, ki jo potrebujemo. Kot kuhinje je torej kot nalašč primeren za kuhinjske nape.

    7.1 Kotna kuhinjska napa - cena

    Cena za kotno kuhinjsko napo znaša med 550 - 700 EUR/kos.

    8. Čiščenje kuhinjske nape

    Za čiščenje nape lahko uporabljate razredčeno čistilo ali čistila za steklo. Ne uporabljajte agresivnih čistil. Dele iz nerjavečega jekla čistite s temu namenjenimi čistili.

     

    Strokovni članek 33191
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    kuhinje, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kuhinje?

    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1241 izvajalcev za področje Kuhinje
    9.4
    1

    MIZARSTVO JURAČ d.o.o.


    10
    10

    Bongo d.o.o.


    9.4
    2

    Montaža in mizarstvo, Roman Golob, s.p.


    10
    4

    Dom Team mizarske storitve Dominik Grčar s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane