Za področje

  Eko hiša iz slame, butana hiša iz gline, kamnita hiša ali hiše iz lesa?

  Članek je koristil že 9228+ uporabnikom
  Kot pove že ime, je eko hiša zgrajena iz naravnih materialov, ki jih je mogoče dobiti v lokalnem okolju. Med naravne material se štejejo materiali, ki so povsem naravnega izvora, pa tudi takšni, katerih uporaba ne škodi okolju.
  Strokovni članek 9228
  Objekt iz kamna, vir: www.isydecor.com
  Imamo kar 64 izvajalcev za področje Ilovnati ometi:

  1. Zakaj uporabljati naravne materiale?

  Objekt, ki je zgrajen iz naravnih materialov diha, njegova notranja atmosfera pa je bivanju prijetna in zdrava.
  Če je naravni material vzet iz lokalnega okolja se porabi manj energije za transport materiala do mesta gradnje. Naravni materiali so odlični tudi zato, ker ne zahtevajo veliko predelave, tako se v procesu predelave porabi manj energije. Nenzadnje pa se naravne materiale z lahkoto reciklira in ponovno uporabi, tako so prijazni do okolja in trajnostni.

  2. Kateri so naravni materiali?

  Materiali naravnega izvora so les, kamen, slama, glina, volna, konoplja, itd. Zaželjeno je, da so te materiali kar iz lokalnega okolja, saj bodo tako bolj odporni na specifične vremenske pojave iz okolja.

  3. Hiše iz lesa

  Bivanje v hiši iz lesa je naprijetnejše bivanje. Les daje občutek domačnosti in ugodja, hkrati pa je naravni material, zdravju ugoden. Hiša iz lesa celo življenje živi in diha ter ustvarja ugodno atmosfero za uporabnika. Les je tudi obstojen, varen pred potresom in ognjevaren.

  4. Kamnita hiša

  Tudi kamen je naravni material, ki se ga je tradicionalno uporabljalo kot gradbeni material. V Sloveniji so objekti iz kamna pogosti predvsem na Primorskem, kjer so poleti ustvarjali hladno atmosfero za uporabnike. Kamen se na Primorskem uporablja tudi za strešno kritino, ki je varna pred vetrom. Gradbeni material iz kamna je zelo obstojen, trajen in skoraj večen.

  5. Butana hiša iz gline

  Glina je pogost material v vzhodni Sloveniji, kjer se je uporabljala predvsem za zidanje hiš. V kombinaciji z drugimi materiali pa lahko iz nje ustvarimo tudi omete. Atmosfera v objektu iz gline je izjemno ugodna in zdrava, saj glina poleg tega da diha, ustvarja v objektu tudi primerno vlažnost.

  6. Hiša iz slame oz. slamnata hiša

  Slama se v kombinaciji z glino uporablja za zidanje objektov, predvsem v vzhodni Sloveniji. Kot gradbeni materi pa se najpogosteje uporablja kot kritina streh. Ta objekt izolira, uravnava vlažnost v objektu, ugodna pa je tudi zato, ker lahko iz nje oblikujemo najrazličnejše oblike. S pravilno obdelavo je izjemno obstojna, tudi do 60 let.

  7. Hiša iz konoplje

  Danes poznamo veliko naravnih izolacij, kot npr. iz volne, lesenih vlaken, lana in konoplje. Izolacija iz konoplje je zanimiva, saj regulira vlago in omogoča dihanje konstrukcije. Pred vgradnjo materiala ni potrebna dodatna kemična obdelava, kot pri veliko materialih iz umetnih mas.

  8. Moderna eko hiša

  Pogosto velja prepričanje, da mora biti arhitektura iz naravnih materialov posebna po videzu. Res je, da so iz naravnih materialov narejene npr. zemljanke ali hiše na vodi. Ob dobrem arhitektu pa je lahko objekt iz naravnih materialov izjemno arhitekturno dovršen.

  Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .


  Lesena fasad, vir: arch5541.files.wordpress.com
  Lesena fasad, vir: arch5541.files.wordpress.com


  Strokovni članek 9228
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ilovnati ometi?

  Imamo kar 64 izvajalcev za področje Ilovnati ometi:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Imamo kar 64 izvajalcev za področje Ilovnati ometi
  8.9
  0

  GNEZDO sonaravna gradnja in materiali d.o.o.


  8.9
  1

  FAS Gradnje, Limani Selver, s.p.


  8.5
  17

  GRADTON, storitve d.o.o.


  8.9
  2

  Splošna gradbena dela, Leonid Vladimirov s.p.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane