Za področje

    Hiša iz brun: lesena brunarica

    Članek je koristil že 14751+ uporabnikom
    Lesena brunarica oz. hiša iz hlodov ima mnoge prednosti pred zidano gradnjo, saj je narejena iz naravnega materiala, ki blagodejno vpliva na naše počutje in zdravje. Prav tako pa je izjemno ekološka. Prednost brunarice je tudi v hitri izvedbi.
    Strokovni članek 14751
    lesena brunarica
    Imamo kar 247 izvajalcev za področje Lesene hiše, brunarice:

    1. Brunarica - prednosti

    1.1 Brunarica je ekološka

    Bivanje v masivni leseni hiši je izjemno zdravo, saj je les naraven material, ki dobro vpliva na naše počutje, tako s svojim vonjem, barvo, kot tudi strukturo. Leseni objekti sami uravnavajo vlažnost zraka v prostoru, prav tako pa preprečujejo razvoj plesni. V leseni brunarici se udobno počutimo že pri 18 °C, po lesenih tleh pa lahko hodimo kar bosi. Zaradi naštetega je za ogrevanje potrebno manj energije kot pri klasični, zidani gradnji.

    1.2 Dolga življenjska doba brunarice

    Pravilno in redno vzdrževane lesene brunarice dosegajo dolgo življenjsko dobo, tudi do 100 let, nekateri objekti pa še več. Da pa bo vaša brunarica dosegla dolgo življenjsko dobo, je les, ki bo uporabljen, treba predhodno primerno obdelati in zaščititi.

    1.3 Požarna in potresna varnost

    Lesena gradnja je primerna tudi na manj nosilnih tleh ali na potresno ogroženih območjih, saj je izjemno lahka. Les pa je, kljub nasprotnim prepričanjem, tudi požarno varen, saj masivnejše brune težje zgorijo. Pravzaprav velja celo, da ko zgori in zogleni zgornja plast lesenega hloda, le-ta preprečuje nadaljni razrast požara v sredico lesa, kar zagotavlja dolg čas statične trdnosti in stabilnosti pred porušitvijo objekta. V nasprotju s prepričanjem so leseni objekti zato bolj ognjevarni kot objekti z jeklenimi nosilci, ki se začnejo ob požaru topiti kljub zaščitnim premazom.

    Les lahko v primerjavi z jeklom ali betonom prevzame večje požarne obremenitve in se med požarom obnaša bolj predvidljivo.

    1.4 Brunarica je hitro zgrajena

    Izdelava brunarice iz lesenih brun poteka zelo hitro, saj so vsi elementi predhodno že pripravljeni, nato pa se na lokaciji le zložijo skupaj. Brunarica se torej gradi po principu montažne gradnje, pri čemer se temeljna plošča ali potencialna klet seveda izvedeta iz armiranega betona. Na betonsko podlago se nato polagajo leseni hlodi. Montaža hiše iz brun je lahko končana že v dveh ali treh tednih, brunarica pa je vseljiva v nekje 2 mesecih.

    Brunarice
    Leseni hlodi se vedno postavijo na temeljno ploščo iz armiranega betona.

    2. Slabosti lesene brunarice

    2.1 Vzdrževanje lesene brunarice je zahtevno

    Vse lesene strukture zahtevajo redno vzdrževanje, vzdrževanje brunarice pa je zaradi posebnega, masivnega lesa oziroma lesenih hlodov še posebej zahtevno. Pravilno vzdrževanje brunarice vključuje redno barvanje in obdelavo fasade z zaščitnimi premazi, da se prepreči propadanje zaradi vlage, sončne svetlobe in drugih vplivov.

    Vsaka brunarica mora imeti dovolj velik napušč, ki preprečuje deževanje po fasadi.

    2.2 Brunarica je občutljiva na škodljivce

    Lesene brunarice so občutljive na napade škodljivcev, kot so termiti in lesni insekti. Redno pregledovanje in ukrepi za preprečevanje so nujni. Če slučajno opazimo kakršnega koli škodljivca, moramo ukrepati takoj, dokler se kolonija še ni razmnožila. Ker škodljivci pogosto živijo v leseni strukturi brunarice, jih ne velikokrat ne opazimo. pozorni bodimo na ostanke lesnega prahu na tleh, ki se pojavijo vedno na istih ali podobnih mestih in označujejo prisotnost lesnih črvov.

    2.3 Omejitve v prostorski organizaciji

    Ker gre za specifično gradnjo iz hlodov, moramo upoštevati nekatere omejitve. Ena izmed takšnih omejitev so manjši razponi stropa, kot bi bili mogoči z armiranobetonsko ploščo. Brunarica je zato praviloma sestavljena iz več manjših prostorov, saj takšno tlorisno organizacijo pogojuje in narekuje način gradnje. Prostori, večji od 35 m2, so redki, razen če lesene hlode kombiniramo z lesenimi nosilci iz lepljenega lesa ali s čim podobnim. Kombinacije lesenih hlodov in armiranobetonske plošče zaradi vlage in velike teže betona ni priporočljiva.

    3. Lesene brunarice - cena

    Cena lesene brunarice je kar se tiče cene samega materiala primerljiva ceni hiše iz lepljenega lesa, a je sama gradnja bolj zahtevna in zato nekoliko dražja. Cena gradnje brunarice stane med 1000 - 1500 eur/m2. Čeprav velja staromodno prepričanje, da so poceni brunarice primerne le kot vikendi, vse več ljudi v njih najde svoj sanjski dom.

     

    Strokovni članek 14751
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lesene hiše, brunarice?

    Imamo kar 247 izvajalcev za področje Lesene hiše, brunarice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 247 izvajalcev za področje Lesene hiše, brunarice
    10
    15

    KROVSTVO KLEPARSTVO PIRC, Aleksander Pirc s.p.


    8.9
    0

    LogHOUSE d.o.o.


    10
    39

    Krovstvo in kleparstvo, Slobodan Milunović s.p.


    9.1
    0

    Z-PROJEKT, GRADBENI INŽENIRING, MATEJ ZADNIK S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane