Za področje

    Prezračevanje hiše in toplotne izgube

    Članek je koristil že 47018+ uporabnikom
    Ali ste vedeli da prezračevanje hiše poteka tudi, ko ni odprto nobeno okno? Celoten ovoj objekta mora biti zrakotesen, saj v nasportnem primeru iz objekta nenadzorovano uhaja zrak in s čimer povzročamo velike toplotne izgube. Če objekt ni zrakotesen pa lahko pride tudi do kondenzacije vlage v fasadnem ovoju.
    Strokovni članek 47018
    priljubljen
    Zrakotesnost, vir: www.biobasedinsulation.co.uk
    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje:

    1. Zrakotesnost objekta

    Objekt lahko naredimo zrakotesen, če zagotovimo dovolj debel sloj toplotne izolacije. Toplotna izolacija namreč preprečuje uhajanje toplote, po drugi strani pa preprečuje prehajanje zraka.
    Dobro pa morajo biti izvedeni tudi stiki med različnimi fasadnimi elementi, da pri stikih ne pride do nenadzorovanega uhajanja zraka. Problematične so npr. špranje, ki nastanejo na stiku okna s fasado, če so stiki izvedeni neprimerno, lahko skozi njih preide tudi do več m3 toplega zraka.
    Poleg tega, da morajo biti dobro zatesnjene okenske odprtine, pa moremo preprečiti prehajanje zraka tudi pri drugih prebojih in stikih. Problematične so npr. še odprtine namenjene elektro in strojnim inštalacijam. Te preboje lahko preprečimo z uporabo posebnih tuljav, v katere ustavimo inštalacije, oziroma s tesnjenjem s posebnimi tesnili.

    2. Toplotne izgube

    Uhajanje toplega zraka skozi toplotni ovoj je problematično, saj se z uhajanjem zraka izgublja tudi toplota. Prav tako pa pri objektu, ki ni zrakotesen, pride še do ene težave, kondenzacije toplega zraka ob fasadnem ovoju. Topel zrak iz notranjosti uhaja skozi razpoke ovoja, se na svoji poti ohlaja in kondenzira v sami konstrukciji. Zastajanje vlage v tako toplotni izolaciji, kot tudi konstrukciji, ima zelo negativna posledice za objekt.

    3. Pasivna hiša in zrakotesnost

    Zrakotesnost je pomembna pri vseh objektih, še posebej pa moramo biti pozorni, ko gre za pasivni objekt. Pri pasivnem objektu namreč menjava zraka ne sme biti večja od n50 < 0.6 na uro, v eni uri se ne sme zamenjati več kot 0,6 zračnega volumna. Večina hiš grajenih po pasivnih standardih ima vgrajen centralni prezračevalni sistem.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja LUNOS d.o.o.

    Na katere načine lahko prisilno prezračimo prostore?

    V osnovi sta poznana dva načina prezračevanja, in sicer lokalno prezračevanje in centralno prezračevanje. Poglavitna razlike je v tem, da moramo odločitev glede inštalacije centralnega prezračevanja sprejeti že v fazi projektiranja, saj je potreben točen načrt prezračevanja in poteka cevi v sklopu strojnih inštalacij. Lokalni rekuperator pa lahko brez problema namestimo naknadno, ne glede na fazo gradnje, tudi, če je objekt že zgrajen.

    Kako deluje prezračevanje z rekuperacijo in kaj je naloga rekuperatorja?

    Celotni sistem zajame zunanji svež zrak preko zaščitne rešetke, katero se montira na fasado objekta ali streho. V začetni fazi pride do filtriranja vseh prašnih delcev, nadalje pa zrak potuje po ceveh do prezračevalne naprave. Ravno na tem mestu rekuperator naredi svojo primarno nalogo – svež zrak se segreje, saj prejme toploto izrabljenega zraka. Pomembno je poudariti, da se obe vrsti zraka ne mešata.

    Strokovni članek 47018
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prezračevanje?

    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 800 izvajalcev za področje Prezračevanje
    8.9
    56

    Euro M&M d.o.o.


    8.9
    2

    Centros d.o.o.


    8.9
    0

    Uren d.o.o.


    8.9
    3

    SMS SANACIJA d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane