Za področje

    Velikost hodnika in predsobe

    Članek je koristil že 12481+ uporabnikom
    Pomena hodnikov in predsob ni mogoče preceniti. Čeprav jim v primerjavi z drugimi prostori posvečamo manj pozornosti, se uporabljajo vsak dan in med seboj povezujejo različne prostore v hiši. Hodnik oziroma predsoba pa ni le funkcionalen element; ne glede na to, ali je široka ali ozka, lahko nudi priložnost za privlačno oblikovanje, pri čemer pa moramo upoštevati nekaj osnovnih dimenzijskih pravil.
    Strokovni članek 12481
    hodnik predsoba
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. Vloga hodnikov

    Hodniki povezujejo med seboj ostale prostore v objektu in delujejo kot žile vašega stanovanja. Hodniki so tranzitni prostori, kjer se ne zadržujemo, ampak se po njih zgolj gibljemo iz enega prostora v drugega. Če gradimo novi objekt, ga je treba zasnovati tako, da bodo hodniki čim krajši ali pa teh po možnosti ne bo. Če prenavljamo obstoječe stanovanje, ki ima hodnike, je velikost hodnika odvisna od posega v stanovanje. Lahko se odločimo za zelo radikalno prenovo, porušimo vse nenosilne stene in tloris stanovanja zasnujemo na novo. Pri tem težimo k tlorisni zasnovi s čim manj hodniki. Če takšna prenova iz različnih razlogov ni mogoča ali zaželena, pa lahko razmislimo, kako hodnik na novo zasnovati in opremiti tako, da bo deloval nadvse uporabno in prostorno.

    2. Razlika med hodnikom in predsobo

    2.1 Hodnik

    Hodnik je prostor, ki povezuje druge prostore med seboj. Običajno ima podolgovat proporc, kar pomeni, da je občutno daljši kot je širok. Razmerje med obema stranicama je tako vsaj 1:1.5, pogosteje pa 1:2 ali 1:3. Hodnik je načeloma manj uporaben prostor od predsobe, saj zaradi njegove relativne ožine vanj težko umestimo pohištvo. Namenjen je prehajanju med prostori, še vedno pa ga lahko s pametno zasnovo in oblikovanjem optično povečamo in naredimo prijetnejšega.

    2.2 Predsoba

    Predsoba ima običajno bolj ugodne proporce od hodnika in se zato smatra za nekoliko bolj uporaben prostor od hodnika. Predsoba je, kot pove že njeno ime, nebivalna soba pred neko drugo sobo, zato jo lahko glede na uporabnost in prostornost umestimo med hodnik in druge prostore stanovanja. Predsobo najpogosteje najdemo v vhodnem delu stanovanja, kjer prevzema vlogo vetrolova in bivalne prostore dodatno ščiti pred vetrom in mrazom. Pravilno dimenzionirana predsoba mora biti tako velika, da je vanjo mogoče enostavno postaviti vsaj eno omaro, še boljše omaro in stol, na katerega lahko sedemo med obuvanjem čevljev.

    Velika staromeščanska stanovanja imajo pogosto več predsob. Pogosto so večje spalnice zasnovane tako, da vanje vstopimo iz predsobe.
    Hodnik - dimenzije
    Svetla širina hodnika mora biti minimalno 90 cm. Primer na fotografiji ponazarja primerno širok prehod, pa vendar situacija ni idealna, saj je prehod občutno zmanjšan, če nekdo sedi na stolu za pisalno mizo. Takšen hodnik bi bilo bolje zasnovati brez pisalne mize in stola.

    3. Idealen hodnik in predsoba

    3.1 Idealen hodnik

    Pri načrtovanju hodnika moramo upoštevati osnovne smernice, če želimo, da bo hodnik funkcionalen. To je pomembno tudi, ko hodnik opremljamo s pohištvom. Svetla širina hodnika za stanovanjske objekte mora biti  90 cm, idealno pa 100 do 110 cm. Več kot to za stanovanjske stavbe ni potrebno. Širina hodnika za manjše javne objekte mora biti 120 cm. Svetla širina pomeni širino, ki mora ne glede na opremljanje hodnika ostati prosta za prehod. To pomeni, da moramo pred nakupom nove omare natančno premeriti, kako širok je naš hodnik, zato da omara ne bi zmanjšala njegove svetle širine in posledično otežila prehajanje po hodniku. Če je prostorska stiska v stanovanju res velika, si lahko privoščite minimalno sprejemljivo svetlo širino 80 cm, ki pa se sicer odsvetuje.

    3.2 Idealna predsoba

    Kot smo omenili že v drugi točki, predsobo odlikujejo ugodnejši proporci. Funkcionalna predsoba mora imeti dimenzije vsaj 150 x 150 cm. Ni nujno, da je zasnovana kvadratno, pravzaprav je še boljše, če je nekoliko podolgovata. V predsobo, široko vsaj 150 cm, lahko umestimo garderobno omaro z obešalniki  za plašče standardne širine 60 cm, saj še vedno ne posegamo v idealno minimalno svetlo širino prehoda, ki je 90 cm. Predsobe, ožje od 150 cm, zahtevajo prilagojeno, mizarsko izdelano omaro z manjšo globino. Alternativa je tudi omarica za čevlje, ki je precej ožja (35-40 cm), a vanjo seveda ne moremo odlagati plaščev.

    Hodnik
    Primer na sliki ponazarja pametno zasnovano opremo hodnika: na levi je dolga klop s predali za čevlje, ki ne prekriva okna, na desni pa ozka omara za odlaganje osebnih predmetov. Prikazana kombinacija ohranja dovolj širok prehod. 

    4. Oblikovanje hodnika in predsobe

    4.1 Dobra osvetlitev je bistvena

    Ker sta hodnik in soba že tako majhna prostora, je ključno, da ju dobro osvetlimo. Prav tako je hodnik le redko naravno osvetljen. S pravilno osvetlitvijo bosta nemudoma delovala večje in bolj prijetno. Svetujemo, da izberete stropne luči, saj bodo zavzele manj prostora. Prav tako je bolje, da izberete navadno in ne varčno žarnico, saj svetlobo na hodniku potrebujete takoj, sploh če morate nekaj poiskati v omari. Opcijsko se lahko odločite tudi za majhne svetlike, ki jih vtaknete v vtičnice in ki ponoči oddajajo blago svetlobo, kar vam olajša nočni obisk stranišča ali kopalnice.

    4.2 Predsoba in hodnik naj bosta svetla

    Predsoba in hodnik morata biti svetla. K temu ne pripomore samo izdatna naravna ali umetna osvetlitev, pač pa tudi izbira svetle barvne palete. Svetujemo, da stene pobarvate na zelo svetle barve, ki bodo prostor optično povečale. Prav tako izberite svetlo pohištvo, po možnosti enobarvno ali furnirano s svetlim lesom. Izogibajte se pretirani količini predmetov, pohištva in raznolikih materialov ter tekstur, saj bo prostor tako deloval zadušljivo in prenasičeno.

    Predsoba
    Predsoba je običajno večji predprostor pred bivalnimi prostori, ki je največkrat umeščen na vhodni del stanovanja.

    5. Predsoba in hodnik: oprema

    Pohištvena oprema predsobe in hodnika je v prvi vrsti odvisna od velikosti. Če dimenzije prostora to omogočajo, se predsoba in hodnik največkrat opremita z večjo garderobno omaro za plašče in čevlje, manjšim stolom za obuvanje, ogledalom (stoječim ali prilepljenim na steno ali omaro), včasih pa tudi z višja mizica za odlaganje osebnih predmetov. Če je prostorska stiska velika, lahko izberemo samo omaro za čevlje, ki je precej ožja od garderobne, plašče pa obešamo na kaveljčke na steni.

    Strokovni članek 12481
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 700 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    8.9
    1

    GIOM David Matko s.p.


    8.9
    0

    Artwood d.o.o.


    8.9
    0

    STUDIO 360, oblikovanje, oglaševanje in arhitekturno projektiranje, d.o.o.


    8.6
    0

    Arhiforma d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane