Za področje

    Kamnita fasada, cena kamnite obloge

    Članek je koristil že 17289+ uporabnikom
    Kamnite fasade se v našem okolju uporabljajo že vrsto let, predvsem na Primorskem. Prvobitno se je kamen uporabljal predvsem kot konstrukcijski material objektov, danes pa je njegova uporaba vedno bolj pogosta tudi na fasadi.
    Strokovni članek 17289
    Fasada iz naravnega kamna
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    1. Prednosti kamnite fasade

    Kot prvo, kamen je izredno obstojen material, zato je kamnita fasada izjemno vzdržljiva, trajna in dočaka dolgo življensko dobo brez obnavljanja. Kamnita fasada je odporna tudi proti vremenskim vplivom, vetru, dežju, snegu, mrazu in soncu. Prav tako je kamnita fasada vizualno zelo prijetna. Izbiramo lahko med različnimi barvnimi odtenki kamna, strukturami in vzorci. Kamen, kot material za fasado je ugoden tudi zato, ker ga lahko kombiniramo z drugimi materiali, npr. z lesom, kovino ali steklom. Proti ostalim vrstam fasad, ki so narejene iz večinoma umetnih materialov, je kamnita fasada povsem naravna in ekološka.

    2. kamnite obloge za stene

    Za fasado lahko uporabimo različne vrste kamna, kot npr. granit, ki ima zrnato teksturo sivo-črne ali rdečkasto-rumene barve ali pa marmor, ki je ponavadi bele ali sive barve s temnimi lisami, lahko pa je tudi rdečkast. Za fasado je primeren tudi skrilavec, ki ima dokaj enakomerno teksturo in je ponavadi siv, lahko pa je tudi rdečkaste barve. Na fasado pa lahko pritrdimo tudi druge vrste kamna.

    3. Izvedba kamnite fasade

    Poznamo dva načina pritjevanja kamna na fasado. Kamen se lahko na konstrukcijo pritrdi neposredno z različnimi vezivi, v tem primeru je kamnit zaključni sloj pritrjen direktno na podkonstrukcijo.Pri drugem načinu pa se kamnit zaključni sloj pritrdi tako, da je vmes med zaključnim slojem in podkonstrukcijo zračna reža. Drugi način pritrjevanja fasade je bolj pogost in bolj uveljavljen. Fasada je v tem primeru prezračevana s pomočjo zračne reže.

    4. Tradicionalna kamnita in lesena fasada

    Tradicionalne hiše so pogosto imele dvopartitno fasado, narejeno iz dveh materialov. Spodnji del objekta, pritličje, je bilo ponavadi oblečeno v kamen. Zgornji del objekta, nadstropje pa je bilo leseno. Tako je spodnji podstavek deloval težko, les pa je ustvarjal občutek lahkosti zgornjega nadstropja.

    5. Kamnita fasada - cena

    Cena neprezračevane kamnite fasade iz naravnega lepljenega kamna je med 70 in 90 €/m2. Cena samega dekorativnega kamna pa se giblje med 30 in 50 €/m2.

    Strokovni članek 17289
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    9.4
    0

    PKC Damjan Pirc s.p.


    9.7
    0

    Biro Biro d.o.o.


    8.7
    0

    Lazar d.o.o.


    10
    4

    Primož Lavrič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane