Za področje

    Naklon strehe: enokapnica ali dvokapnica?

    Članek je koristil že 21108+ uporabnikom
    Na obliko strehe vplivajo številni dejavniki, kot npr. vremenski vplivi, kontekst prostora, želje uporabnika, ipd. V Sloveniji je še vedno najpogostejša streha dvokapnica, ki je na veliko lokacijah tudi predpisana. V članku smo raziskali različne tipe streh: enokapnice, dvokapnice, več-kapnice in ravne strehe.
    Strokovni članek 21108
    dvokapnica
    Imamo kar 1171 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    1. Kaj vse vpliva na obliko strehe

    1.1 Naklon strehe je odvisen od želja naročnika

    Prvi vidik, ki vpliva na obliko strehe in ga je treba izpostaviti, so želje naročnika. Slovenski naročnik ima pogosto željo po razgibani, artikulirani strehi. Vendar je pri tem treba poudariti, da razgibana streha ni najbolj primerna izbira. Kot prvo: bolj kot je oblika strehe razgibana, večjo ima površino in večje so toplotne izgube. Prav tako so stiki pri bolj razgibani strehi težavnejši, zato je večja možnost, da bo streha zamakala. Seveda pa večkapna streha ni preveč estetska in se ponavadi ne vklaplja v okolico.

    1.2 Vremenski pogoji in naklon strehe

    Drugi vidik, ki vpliva na artikuliranost strehe, so prav gotovo vremenski pogoji. Vremenski pogoji na določenih območjih so zgodovinsko narekovali tudi optimalno obliko strehe. Tako je streha alpske arhitekture bolj strma in ima večje napušče, da lahko voda in sneg hitreje odtečeta s strehe. Podobno je oblika strehe na Primorskem bolj položna, predvsem zaradi močnega vetra in manjše količine padavin.

    1.3 Naklon strehe pogojuje mikro lokacija

    Poleg geografske lege in lokalnega podnebja pa na obliko in naklon strehe vpliva tudi mikro lokacija, saj predvsem v razgibanem goratem območju lahko prihaja do velikih razlik v padavinah, osončenju, vetru idr. na zelo majhnih razdaljah.

    Večkapna streha

    2. Naklon strehe in zakonodaja

    Ponekod v Sloveniji je naklon strehe zakonsko predpisan. Predpisan je skoraj povsod na Gorenjskem in tudi v drugih višjeležečih hribovitih in gorskih območjih. Naklon strehe je zakonsko predpisan zato, da se ohranja tipična in avtohtona arhitektura podeželja oziroma posameznih geografskih območij. Tako se ohranjajo arhitekturne značilnosti grajene krajine. Podatek o tem, kolikšen mora biti naklon strehe, najdete v lokacijski informaciji, ki jo dobite na upravni enoti.

    Če naklon strehe ne bo takšen, kot ga predpisuje OPN in kot ga navaja lokacijska informacija, ne boste dobili gradbenega dovoljenja!

    3. Dvokapnica

    3.1 Klasična dvokapnica

    Najbolj pogosta oblika strehe v Sloveniji je dvokapnica. Ta je lahko klasična ali pa ima prirezane stranice. Dvokapnica se je v našem okolju izoblikovala predvsem zaradi naravnih značilnosti in vremenskih vplivov. Dvokapnica je najpogosteje predpisana streha v Sloveniji, pri čemer se naklon strehe dvokapnice giba med 30 in 50 stopinj.

    3.2 Naklon dvokapnice

    Dvokapnica z naklonom nad 20 - 30 stopinj velja kot položna streha, medtem ko je dvokapnica z naklonom med 50 in 55 stopinj že zelo strma. Naklon dvokapnice je pomemben zaradi uporabnosti podstrešja. Če želimo, da je podstrešje pod dvokapnico bivalno, potrebujemo ali strm naklon ali visok kolenčni zid. Minimalna uporabna svetla višina je 1.68 m. Nižji deli prostorov, ne veljajo za uporabne in se ne štejejo k uporabni površini objekta.

    V nižje dele lahko seveda še vedno postavimo določene kose pohištva, kot so postelja, miza in nizke omare, vendar pa se v teh delih prostora ne moremo normalno gibati.

    3.3 Dvokapnica in kolenčni zid

    S kolenčnim zidom uravnavamo višino dvokapnice in vplivamo na uporabno površino prostora pod streho. Višji kot je kolenčni zid, višji bo strop v mansardi pod streho. Če ne želimo kolenčnega zidu, moramo zgraditi zelo strmo dvokapnico, idealno z naklonom med 50 in 55 stopinj, vendar pa se je treba zavedati, da bolj strm naklon strehe pomeni precej višjo streho. Skoraj povsod lokacijska informacija določa najvišjo dovoljeno absolutno koto objekta, ki je dvokapnica ne sme preseči, zato moramo natančno preračunati, kako visoka bo najvišja točka strehe glede na naklon.

    Dvokapnica
    Dvokapnica je še vedno najpogostejša streha v Sloveniji.

    4. Enokapnica

    Vedno bolj pogosta je tudi uporaba enokapnice, ki je smiselna, kadar želimo izkoristiti sončno stran objekta. Če želimo z južnim delom objekta zajeti čim več sončne energije in svetlobe ter zmanjšati toplotne izgube objekta, se po navadi odločimo za izvedbo enokapnice. Enokapnica je smiselna tudi, če imamo vse spalne prostore orientirane na eno stran fasade, na drugi strani pa imamo samo povezovalni hodnik. Sicer pa je treba biti z uporabo enokapnice previden, saj lahko hiša pogosto izpade nekoherentno in oblikovno neprivlačno.

    5. Večkapna streha

    Večkapnica oziroma večkapna streha je primerna za objekte, ki ne potrebujejo uporabne mansarde oziroma podstrešja. Ker ima štiri stranice, ki se običajno staknejo na sredini, je lahko večkapna streha nekoliko nižja od dvokapne. Takšna vrsta strehe je idealna za objekte z enakomernim, čim bolj kvadratnim tlorisom. Večkapne strehe so bile nekoč zelo popularne, predvsem na staromeščanskih vilah s kvadratnimi tlorisi, danes pa se njihova uporaba opušča.

    Večkapnica
    Večkapnica je najbolj smiselna, če ima hiša kvadraten tloris.

    6. Ravna streha

    Vedno bolj pa se uporablja tudi ravna streha. Pri javnih objektih je ta že stalnica, saj je enostavnejša za izvedbo, vedno pogosteje pa se pojavlja tudi pri enodružinskih objektih. Ravna streha je smiselna, če se dobro vklaplja v prostor.: ponavadi v mestnem okolju. Ta oblika ima veliko prednost kadar želimo nadomestiti prostor, ki ga naš objekt zavzame in na strehi urediti zunanjo teraso ali zeleno streho.

    Ravna streha je na številnih geografskih območjih Slovenije prepovedana; velikokrat je skladno s predpisi zahtevana dvokapnica ali večkapnica.
    Naklon strehe
    Ravne strehe se največkrat povezuje s sodobno arhitekturo, čeprav eno in drugo ni sinonim; tudi zelo sodobna arhitektura ima lahko dvokapno streho.

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen.

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 21108
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krovec, Krovstvo?

    Imamo kar 1171 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1171 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo
    10
    12

    TISKANI BETONI TALETOVIĆ d.o.o.


    8.6
    0

    BABIN, KROVSTVO IN TESARSTVO, GREGOR STRNIŠNIK s.p.


    10
    7

    LAMONT INŽINIRING, d.o.o.


    8.9
    0

    SPEKTRA MONT Kleparstvo, krovstvo in tesarstvo d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane