Za področje

    Barve za stene: vrste stenske barve

    Članek je koristil že 17993+ uporabnikom
    Ko se lotimo barvanja sten, lahko izbiramo med različnimi barvami, ki se razlikujejo glede na njihovo sestavo. Vsem pa je skupno, da so narejene iz topila, barvila, veziva in ustreznih dodatkov. V nadaljevanju si preberite, kako se med sabo razlikujejo v domu najpogosteje uporabljene apnena barva, disperzijska barva, klejne barve in silikatne barve.
    Strokovni članek 17993
    barve za steno
    Imamo kar 2837 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    1. Vrste stenske barve 

    Stenske barve se delijo glede na njihovo sestavo in namen uporabe. Po sestavi ločimo stenske barve na sintetični osnovi (to so nitro ali oljne barve) in barve za stene na vodni osnovi. Če pa gledamo namen uporabe, ločujemo med osnovnimi barvami in zaključnimi barvami za stenske barve (laki). Pri izbiri barve za stene je potrebno poznati material, na katerega bomo barvali, saj se barve za stene razlikujejo tudi z ozirom na to. Za barvanje apneno-cementnih sten in stropov je na voljo več različnih vrst barve za stene, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

    2. Klejne barve za stene

    Klejne barve za stene se pogosto uporabljajo za notranje omete. Ta barva za stene je posebna, ker kot vezivo vsebuje klej, ki ni odporen na vlago. Tako je pomembno, da te vrste stenske barve ne pridejo v stik z vlago in se ne uporabljajo v prostorih možnosti visoke vlage. Klejne stenske barve so priporočljive, ker ne vsebujejo škodljivih dodatkov in so zato zdravlju manj škodljive. Kadar želimo nanesti barvo preko že obstoječe klejne barve, moramo obstoječe sloje odstraniti, saj ti zgubijo na oprijemljivosti.

    3. Pralna/disperzijska barva za stene

    Disperzijska barva za stene se uporablja zelo pogosto za barvanje tako notranjih, kot tudi zunanjih površin. Disperzijska barva za stene se pogosto imenuje pralna barva. Kot pove že ime, pralna barva omogoča enostavno čiščenje sten z mokro krpo, zato je posebej priljubljena v kuhinjah in kopalnicah, kjer je možnost umazanih sten večja. Izbiramo lahko med dvema vrstama disperzijske barve, prva skupina je narejena na bazi umetnih smol, druga pa na bazi naravnih smol. Disperzijske barve za stene na osnovi umetnih smol so zelo dobro oprijemljive, a bolj zdravju škodljive. Barve z naravnimi topili pa prepuščajo vodno paro in so bolj zdravju prijazne. Disperzijska barva za stene največkrat bazira na vodni osnovi, to pa je tudi razlog, da se hitro suši. Disperzijska barva je zelo prekrivna, dobre disperzijske barve pa boste od slabih ločili s preizkusom mokre krpe - slabe se namreč ob stiku z mokro krpo začejo luščiti. 

    Pralna barva za stene

    4. Silikatne barve za steno

    Pri silikatnih barvah se kot vezivo uporablja vodno steklo. Silikatna barva za stene je zelo oporna, zato se ponavadi uporablja predvsem za barvanje površin zunaj objekta. Silikatna barva za stene je zagotovi plast trdih silikatov, ki se naredi na površini barve. Silikatne barve znotraj objekta se uporabijo, ko barvamo na apneno podlago. Ta barva za stene je tudi jedka, zato moramo biti pri delu z njimi posebej pozorni! Nujna je uporaba zaščitne opreme!

    5. Apnena barva za stene

    Apnena barva za stene je najpogostejša uporabljena stenska barva za barvanje sten doma. Kot že ime pove, je vezivo apnenih barv apno. Apnene barve se uporabljajo manj pogosto, ker je delo z njimi nekoliko bolj zahtevno. Njihova uporaba pa je zelo priporočljiva, saj so najbolj zdravstveno neoporečne. Apnene barve za stene niso vodoodporne, zato se začne apnena barva za stene pri stiku z mokro krpo luščiti. To je tudi način, kako preizkusimo, ali je obstoječa stena slučajno pobarvana. Apnena barva za stene je pogosta tudi pri obnovi spomeniško zaščitenih stavb.

    5.1 Predpriprava za apnene barve

    Najprimernejša podlaga za apnene stenske barve je seveda apneno-cementni omet. Pri nanosu na betonske površine boste imeli kar nekaj težav. Apnena stenska barva se nanaša po naslednjem postopku: površino premažemo s prednamazom. Prednamaz je razredčena apnena barva v kombinaciji 70% apnene barve, 30% vode. Če pleskamo že pobeljene površine, prednamaz ni potreben. V tem primeru moramo biti pozorno samo, da je tudi obstoječa stenska barva apnena barva ali barva na mineralni osnovi. Apnene barve za stene se na površino nanašajo s pleskarskim valjčkom, čopiči, lahko pa se jo tudi brizga.

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 17993
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pleskar, Slikopleskarstvo?

    Imamo kar 2837 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2837 izvajalcev za področje Pleskar, Slikopleskarstvo
    8.9
    5

    ELEKTROINŠTALACIJE IN ZAKLJUČNA DELA V GRADBENIŠTVU, MARTIN LOGAR S.P.


    8.9
    22

    HUDDOM Aleš Heberle sp.


    8.9
    1

    Šoštarič Stanislav s.p.


    10
    21

    GP KIŠMETOVIČ d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane