Za področje

    Betonska kritina, betonski strešniki

    Članek je koristil že 14950+ uporabnikom
    Betonski strešniki so ob opečnih najbolj priljubljena strešna kritina pri nas, saj imajo edinstvene prednosti. V tem članku boste odkrili različne prednosti in slabosti betonskih strešnikov, da se boste na podlagi informacij lažje odločili o nakupu.
    Strokovni članek 14950
    betonski stresniki
    Imamo kar 1175 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    1. Kako so izdelani betonski strešniki?

    Betonski strešniki so izdelani iz mešanice peska, vode in veziva. Kvaliteta betona je odvisna predvsem od kvalitete cementa, granulacije peska in količine dodane vode.

    Najpomembnejše je, da se pri mešanju betonske mase določi pravo razmerje sestavin, saj je le tako lahko beton dovolj trden.

    V betonsko maso se dodajo tudi posebni dodatki, ki povečajo odpornost na zunanje vplive. Betonski strešniki se izdelujejo tovarniško, tako da se betonska masa pod velikim pritiskom stisne v kalupe. Tako se oblikujejo ustrezne oblike strešnikov. Strešnik se nato obdela še z dodatno površinsko zaščito. Betonski strešniki se sušijo do ustrezne trdnosti, po navadi okrog 28 dni.

    2. Betonski strešniki - prednosti

    Betonska kritina je znana predvsem po svoji trdnosti in nosilnosti. Beton je izjemno odporen in trajen material, zato kritina iz betona doseže dolgo življenjsko dobo. Betonski strešniki so odporni proti negativnim vremenskim vplivom, UV žarkom, kislinam in mehanskim poškodbam. Betonski strešniki so tudi negorljivi in toplotno izolativni. Betonska kritina se lahko uporablja za naklone med 20 in 45 stopinjami.

    Teža betonske kritine je okoli 45 kg/m2, kar je primerljivo s težo opečnih kritin in prej, kot slabost predstavlja prednost, saj zagotavlja stabilnost v vetru. Današnje konstrukcije pa so zasnovane tako, da prenesejo bistveno večje obremenitve (težo ostrešja, obtežbo snega, obtežbo vetra). 

    3. Betonski strešniki - slabosti

    Beton je podvržen številnim težavam, vključno z rastjo mahu in cvetenjem, ki ob nepravilnem vzdrževanju lahko močno skrajšajo življenjsko dobo strehe.

    3.1 Betonski strešniki "cvetijo"

    Belo usedlino kalcijevega karbonata najdemo na vseh betonskih izdelkih, ki se uporabljajo v gradbeništvu. Pravzaprav se pogosto zamenjuje z bledečo barvo betona. Pojavi se zaradi izpostavljenosti mokremu vremenu, zlasti v letnih časih, kot je zima, ko se beton počasi suši. Težava je pogostejša pri na novo nameščenih ploščicah kot pri tistih, ki so v uporabi eno leto ali dlje. Če usedlin prvo leto ni opaziti, je malo verjetno, da bi se pojavile v naslednjih letih. 

    Naravni procesi sušenja (sončna pripeka) namreč odstranijo cvetenje. S tem naravnim odstranjevanjem se povrne prvotna barva strešnikov in vodotesnost ter trdnost izdelkov. V večini primerov je to bolj estetska težava kot karkoli resnega, kar bi nas moralo skrbeti. 

    streha-betonski-stresniki.jpg
    Beton je izjemno odporen in trajen material, zato kritina iz betona doseže tudi dolgo življenjsko dobo. 

    3.2 Razbarvanje betonskih strešnikov

    Druga težava je način, kako toplota vpliva na betonske strešnike. Temnejša kot je ploščica, več toplote absorbira. Betonski strešniki se tako lahko razbarvajo, kar prispeva k skrajšanju življenjske dobe kritine.

    3.3 Razpokani ali zlomljeni betonski strešniki

    Razpoke ali zlome betonskih strešnikov lahko povzročijo udarci predmetov (vej, letečih predmetov ob močnem vetru, toča...) . Posebno pozornost je treba posvetiti strmim delom strehe še posebej pod okenskimi odprtinami, saj je tam ob montaži zaradi prislanjanja lestve lahko prišlo do poškodb strešnikov in obrobe.  

    3.4 Vlaga

    Podstrešni prostori so lahko vlažni. To je običajno posledica zlomljenih ali razpokanih betonskih strešnikov, ki puščajo. Redno je treba preverjati, da ni prišlo do puščanja betonskih strešnikov, zaradi katerih bi lahko vlaga poškodovala strešno konstrukcijo in strop. Prepričajte se, da je zadnja stran betonskih strešnikov suha. V nasprotnem primeru je to lahko posledica kondenzacije.

    3.5 Mah na betonskih strešnikih

    Če so betonski strešniki prekriti z mahom to vpliva na prost pretok vode s strehe. Pomembno je, da spremljate, koliko mahu raste, da ga v prihodnosti ne bo preveč, kar bi lahko povzročilo veliko škode.

    4. Betonski strešniki - pravilno vzdrževanje

    Osnovna popravila ali čiščenje strešnikov je treba opraviti na pravilen način. Betonskih strešnikov vam seveda ni treba preverjati vsak dan. Pravzaprav je dovolj, če jih preverite le dvakrat letno.

    4.1 Ne uporabiti visokotlačnega vodnega curka!

    Glede na študije ni priporočljiva uporaba visokotlačnega vodnega curka za odstranjevanje mahu in drugih umazanij z betonskih strešnikov. To je zato, ker betonski strešniki bolj absorbirajo vodo kot opečni strešniki, kar lahko povzroči erozijo/pokanje. Prav tako je vredno vedeti, da mah ne poškoduje agresivno betonskih ploščic. Strehi celo doda privlačen edinstven videz. Treba je samo paziti, da se ne razraste preveč.

    4.2 Ročno odstranjevanje mahu

    To je mogoče storiti, vendar nežno. Mahu in drugih nečistoč, ne smete strgati s strešnikov, saj jih lahko poškodujete ali celo zlomite. Posledično lahko to pomeni stalna popravila in ponavljajoče se odstranjevanje mahu.

    4.3 Kemično odstranjevanje mahu

    Kemično odstranjevanje mahu je učinkovita rešitev, vendar boste morali najeti strokovnjaka. Upoštevati pa je treba, da imajo kemikalije, ki vplivajo na mah, škodljive učinke na druga živa bitja, vključno z ljudmi, zato je treba z njimi ravnati previdno.

    4.4 Bakrene žice

    Dolgotrajnejša rešitev je uporaba bakrene žice. To lahko pritrdite na betonske strešnike, da preprečite rast mahu. Deluje tako, da med padavinami oksidira in oddaja bakrov sulfat, ki prepreči rast mahu.

    4.5 Redno čiščenje žlebov

    Poskrbite, da boste iz žlebov odstranili listje in ostanke, ko je to mogoče. To prepreči zastoj vode in pomagalo preprečiti poškodbe betonskih ploščic.

    5. Betonski strešniki - življenjska doba

    Povprečna življenjska doba betonskega strešnika, ki jo navajajo proizvajalci je približno 30 let. Vendar je bilo v praksi ugotovljeno, da lahko betonski strešniki, ob pravilnem vzdrževanju, zdržijo najmanj 60 let in morda celo dlje. Upoštevati pa je treba tudi okoljske pogoje. Na območjih z veliko ekstremnih vremenskih pojavov, kot sta močan veter ali toča, boste morali bolj paziti na stanje betonskih strešnikov.  

    6. Betonski strešniki - cena

    Koliko stanejo betonski strešniki, je odvisno od tipa oz. naklona strehe, blagovne znamke ter tudi od izvajalca oz. dobavitelja. Kadar prenavljamo obstoječo kritino, je k ceni montaže nove kritine treba prišteti tudi stroške demontaže in odvoza obstoječe kritine. Danes so vse vrste kritine v istem cenovnem razredu enako kakovostne. 

    Kemično odstranjevanje mahu je učinkovita rešitev, vendar boste morali najeti strokovnjaka.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja STREŠNIKI GOLOB d.o.o.

    Glede na to da ste vodilni proizvajalec betonske strešne kritine v Sloveniji, katere prednosti te vrste kritine bi izpostavili?

    Bistvena prednost je ta, da ponujamo kritino, ki je za naše vremenske razmere zagotovo najprimernejša, saj je izjemno odporna na točo in zelo stabilna v močnih vetrnih neurjih, je zmrzlinsko obstojna ter odporna na zunanji ogenj. Dovršena oblika strešnikov zagotavlja vodotesnost tudi ob močnejših nalivih. Kritina Golob je cenovno dostopna in morebitne sanacije ali dograditve niso niti drage niti zahtevne, ker gre za domači proizvod pa je ta hitro dobavljiv. Strešniki Golob so okolju prijazni, saj so izdelani iz naravnih materialov, sama proizvodnja pa je v primerjavi z glineno in kovinsko kritino ekološko najčistejša (proizvede bistveno manj CO2).

    Kako zagotavljate visoko kakovost kritine – kaj je tisto, kar vas loči od ostalih?

    Na kakovost vpliva ogromno dejavnikov. Potrebno je do potankosti poznati lastnosti betona in njegove zakonitosti. Smo družinsko podjetje in naša velika moč je zagotovo tradicija. Bogate izkušnje in znanja treh generacij smo povezali z najsodobnejšo tehnologijo. Natančno smo spoznali na kaj moramo biti pozorni in ničesar ne prepuščamo naključju ali rutini. Vsak korak je premišljen in usmerjen v dolgoročno zadovoljstvo stranke, kar se odraža v visoki kakovosti naših izdelkov. To prepoznavajo tako domači kupci kot tudi tuji trgi, ki kažejo vedno več zanimanja za naše strešnike – ti ščitijo in krasijo strehe po vsej Italiji, v Avstriji in na Hrvaškem, izdelke strešnikov Golob pa najdete tudi na strehah v Franciji in v Kazahstanu. Pri razvoju in neprestanem izpopolnjevanju tesno sodelujemo s strokovnjaki iz vsega sveta. Nazadnje smo tako v sodelovanju z angleškimi strokovnjaki, ki imajo bogate izkušnje z obnašanjem streh v deževnih obdobjih, izboljšali sistem odvodnjavanja pri strešnikih prestiž. To je vzbudilo zanimanje ostalih proizvajalcev na svetovnem trgu, tako da smo že poslali nekaj strešnikov na testiranja v Avstralijo. Kljub temu, da je bila prodaja v zadnjih dveh letih izjemno uspešna in da prejemamo pozitivne odzive strank, ne počivamo na lovorikah ampak si prizadevamo h konstantni rasti na področju kvalitete in izboljšav. Vse našteto nas postavlja na svetovni zemljevid in na vodilni položaj med slovenskimi proizvajalci betonskih strešnikov.
    ga. Andreja, STREŠNIKI GOLOB d.o.o.

    Strokovni članek 14950
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krovec, Krovstvo?

    Imamo kar 1175 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1175 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo
    8.3
    9

    Adaptacije NAJA, Emsad Rošić s.p.


    8.9
    1

    Česen d.o.o.


    8.8
    0

    Ivan Kovačič s.p.


    10
    5

    Mladost d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane