Za področje

  Opeka: cena opeke in opečni zidaki

  Članek je koristil že 29271+ uporabnikom
  Opeka je modularni element iz gline, ki se v Slovenskem okolju najpogosteje uporablja kot gradivo. Opečni zidaki se uporabljajo za gradnjo zidov, pa tudi za stropove. Opeka je pogosta tudi kot zaključni sloj fasade, strešno opeko pa lahko uporabimo tudi v obliki kritine.
  Strokovni članek 29271
  priljubljen
  opecni-zidaki.jpg
  Imamo kar 1625 izvajalcev za področje Zidarstvo:

  1. Žgana opeka

  Opeka je kompozit iz gline, peska, vode ter ostalih primesi (apno, cement). Nato jo posšijo v peči, kar imenujemo žgana opeka ali pa na zraku. Žgana opeka je najpogostješi tip opeke, ki omogoča največ variacij, žganje pa dodatno oplemeniti trdnost opeke. Po žganju površino opeke impregnirajo in s tem zaščitijo pred zunanjimi vplivi. Ta tip opeke sodi med najtrajnejše in najtrdnejše materiale za gradnjo, kar potrjuje tudi zgodovina: še danes lahko občudujemo ostanke antičnih rimskih ruševin, grajenih iz opeke. Opeka je zelo star material, ki se pojavil že okoli leta 5000 pr. n. št. Izdelava opeke in njene primesi so se skozi zgodovino izpopolnjevale in nadgrajevale. 

  Opeka pa se ne uporablja samo za konstrukcijo hiše. Priljubljena je uporaba opeke za tlakovanje talnih površin ali za oblogo fasade. Fasade iz opeke so značilne predvsem za severozahodno Evropo, pri nas pa niso tako pogoste.

  2. Opečni zidaki/modularna opeka

  Opeke oblikujejo v kalupih standarnih dimenzij, dobljen volumen pa nato razrežejo na posamezne kose. Tako nastanejo ti. opečni zidaki. Kupimo lahko različne tipe, vrste, materiale in seveda dimenzije, vedeti pa moramo, da je vsak opečni zidak modularna opeka. To pomeni, da so dimenzije določene vnaprej in jih ne moremo spreminjati oz. določiti glede na lastne želje. To bi bilo možno samo v primeru, da bi naročali enormne količine, kar pa količina opeke za stanovanjsko hišo vsekakor ni. Modularna opeka in njene dimenzije pa temeljijo na preizkušenih standardih, zato naj vas to ne skrbi. Pred nakupom se pozanimajte, kakšni openi zidaki so na voljo in premislite, katera dimenzija bi vam najbolj ustrezala.  

  3. Modularna opeka - dimenzije in vrste

  Opečni zidaki so na voljo v različnih vrstah, tipih in seveda dimenzijah. Klasični opečni zidaki so polne opeke manjših dimenzij, ponavadi 25x12x6.5 cm. Poznamo tudi manjše opeke že navedenih dimenzij, ki pa so votle. Najpogosteje pa se za gradnjo uporablja opečne bloke, ki so prav tako votli. Te pa so lahko različnih standardnih dimenzij, pogosto se za gradnjo uporablja bloke 29x19x19 cm.

  Opeka in cena opeke
  Opeka je pogost gradbeni material. Opečni zidaki se kombinirajo z betonskimi elementi.

  4. Opeka na sto načinov

  4.1 Opeka kot konstrukcija

  Najpogosteje se opeka uporablja kot gradbeni material, predvsem stanovanjskih in drugih manjših objektov. Opeka je še vedno najpogostejše uporabljen gradbeni material, ker je naraven material, ki je poceni, izvedba pa v primerjavi z drugimi ni zahtevna. Vendar pozor: pri gradji opečne hiše moramo nujno predvideti dovlj armirano-betonskih protipotresnih vezi, ki bodo prevzele horizontalne obtežbe vetra in potresa. Opečni zidaki prenašajo samo vertikalno obtežbo od strehe do temeljev, ne pa tudi horizontalne. Zato 100% opečna hiša ne obstaja - vedno gre za kombinacijo opeke in armiranega betona. Poleg protipotresnih vezi so iz betona tudi medetažne plošče in preklade nad okni in vrati. 

  4.2 Fasadna opeka in tlakovanje iz opeke

  Poleg tega, da iz opek lahko gradimo zidove, stropove, pa ta vse pogosteje služi tudi kot fasadna obloga. Seveda ima fasadna opeka drugačne dimenzije opeke. Iz opeke lahko naredimo najrazličnejše teksture fasad, ki so estetsko zelo dovršene. Opeko pa lahko uporabimo tudi za tlakovanje našega dovoza ali manj prevoznih cest. To prakso sicer vse bolj nadomešča asfaltiranje. Opečni tlakovci pa bodo super krasili vašo teraso ali verando in vašemu vrtu vdahnili nekaj ruralne estetike. 

  4.3 Opeka na strehi

  V Sloveniji nam je opečna strešna kritina zelo dobro poznana praksa. Opečna kritina je zelo trajna, je pa pomembno izbrati strešnike dobre kvalitete. Tukaj ne gre več za preproste volumne, kakršne imajo opečni zidaki, temveč za kompleksne in valovite oblike. To omogoča odtekanje vode in sistem poalagnja opečnih strešnikov, ki se "natikajo" eden na drugega. 

  5. Opeka - cena opeke na m3

  Cena za zidanje sten z modularno opeko, 19x19x29 cm v apneno cementni malti 1:3:9 je znaša okrog 120 EUR/m3.

  Za opečne strešnike oste odšteli 45-62 EUR/m3.

  Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .


  Strokovni članek 29271
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 1625 izvajalcev za področje Zidarstvo:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 1625 izvajalcev za področje Zidarstvo:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 1625 izvajalcev za področje Zidarstvo
  9.1
  0

  ODPRTA HIŠA, AMARIS TIČAR S.P.

  Kranj
  9.1
  0

  INTEGRA Knežević d.o.o.

  Portorož
  10
  2

  HARCO, d.o.o.

  Ljubljana
  8.9
  0

  TIMP gradbenistvo d.o.o.

  Črnomelj
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE ZIDARSTVO?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane