Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Opeka: cena opeke in opečni zidaki

    Članek je koristil že 35514+ uporabnikom
    Opeka je modularni element iz gline, ki se v Slovenskem okolju najpogosteje uporablja kot gradivo. Opečni zidaki se uporabljajo za gradnjo zidov, pa tudi za stropove. Opeka je pogosta tudi kot zaključni sloj fasade, strešno opeko pa lahko uporabimo tudi v obliki kritine.
    Strokovni članek 35514
    opecni zidaki
    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    1. Žgana opeka

    Opeka je kompozit iz gline, peska, vode ter ostalih primesi (apno, cement). Nato jo posšijo v peči, kar imenujemo žgana opeka ali pa na zraku. Žgana opeka je najpogostješi tip opeke, ki omogoča največ variacij, žganje pa dodatno oplemeniti trdnost opeke. Po žganju površino opeke impregnirajo in s tem zaščitijo pred zunanjimi vplivi. Ta tip opeke sodi med najtrajnejše in najtrdnejše materiale za gradnjo, kar potrjuje tudi zgodovina: še danes lahko občudujemo ostanke antičnih rimskih ruševin, grajenih iz opeke. Opeka je zelo star material, ki se pojavil že okoli leta 5000 pr. n. št. Izdelava opeke in njene primesi so se skozi zgodovino izpopolnjevale in nadgrajevale. 

    Opeka pa se ne uporablja samo za konstrukcijo hiše. Priljubljena je uporaba opeke za tlakovanje talnih površin ali za oblogo fasade. Fasade iz opeke so značilne predvsem za severozahodno Evropo, pri nas pa niso tako pogoste.

    2. Opečni zidaki/modularna opeka

    Opeke oblikujejo v kalupih standarnih dimenzij, dobljen volumen pa nato razrežejo na posamezne kose. Tako nastanejo ti. opečni zidaki. Kupimo lahko različne tipe, vrste, materiale in seveda dimenzije, vedeti pa moramo, da je vsak opečni zidak modularna opeka. To pomeni, da so dimenzije določene vnaprej in jih ne moremo spreminjati oz. določiti glede na lastne želje. To bi bilo možno samo v primeru, da bi naročali enormne količine, kar pa količina opeke za stanovanjsko hišo vsekakor ni. Modularna opeka in njene dimenzije pa temeljijo na preizkušenih standardih, zato naj vas to ne skrbi. Pred nakupom se pozanimajte, kakšni openi zidaki so na voljo in premislite, katera dimenzija bi vam najbolj ustrezala.  

    3. Modularna opeka - dimenzije in vrste

    Opečni zidaki so na voljo v različnih vrstah, tipih in seveda dimenzijah. Klasični opečni zidaki so polne opeke manjših dimenzij, ponavadi 25x12x6.5 cm. Poznamo tudi manjše opeke že navedenih dimenzij, ki pa so votle. Najpogosteje pa se za gradnjo uporablja opečne bloke, ki so prav tako votli. Te pa so lahko različnih standardnih dimenzij, pogosto se za gradnjo uporablja bloke 29x19x19 cm.

    Opeka in cena opeke
    Opeka je pogost gradbeni material. Opečni zidaki se kombinirajo z betonskimi elementi.

    4. Opeka na sto načinov

    4.1 Opeka kot konstrukcija

    Najpogosteje se opeka uporablja kot gradbeni material, predvsem stanovanjskih in drugih manjših objektov. Opeka je še vedno najpogostejše uporabljen gradbeni material, ker je naraven material, ki je poceni, izvedba pa v primerjavi z drugimi ni zahtevna. Vendar pozor: pri gradji opečne hiše moramo nujno predvideti dovlj armirano-betonskih protipotresnih vezi, ki bodo prevzele horizontalne obtežbe vetra in potresa. Opečni zidaki prenašajo samo vertikalno obtežbo od strehe do temeljev, ne pa tudi horizontalne. Zato 100% opečna hiša ne obstaja - vedno gre za kombinacijo opeke in armiranega betona. Poleg protipotresnih vezi so iz betona tudi medetažne plošče in preklade nad okni in vrati. 

    4.2 Fasadna opeka in tlakovanje iz opeke

    Poleg tega, da iz opek lahko gradimo zidove, stropove, pa ta vse pogosteje služi tudi kot fasadna obloga. Seveda ima fasadna opeka drugačne dimenzije opeke. Iz opeke lahko naredimo najrazličnejše teksture fasad, ki so estetsko zelo dovršene. Opeko pa lahko uporabimo tudi za tlakovanje našega dovoza ali manj prevoznih cest. To prakso sicer vse bolj nadomešča asfaltiranje. Opečni tlakovci pa bodo super krasili vašo teraso ali verando in vašemu vrtu vdahnili nekaj ruralne estetike. 

    4.3 Opeka na strehi

    V Sloveniji nam je opečna strešna kritina zelo dobro poznana praksa. Opečna kritina je zelo trajna, je pa pomembno izbrati strešnike dobre kvalitete. Tukaj ne gre več za preproste volumne, kakršne imajo opečni zidaki, temveč za kompleksne in valovite oblike. To omogoča odtekanje vode in sistem poalagnja opečnih strešnikov, ki se "natikajo" eden na drugega. 

    5. Opeka - cena opeke na m3

    Cena za zidanje sten z modularno opeko, 19x19x29 cm v apneno cementni malti 1:3:9 je znaša okrog 120 EUR/m3.

    Za opečne strešnike oste odšteli 45-62 EUR/m3.

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .


    Strokovni članek 35514
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zidarstvo?

    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo
    10
    1

    SVITAN d.o.o.


    10
    19

    MEA Admir Aljić s.p.


    8.9
    0

    TIMP gradbenistvo d.o.o.


    10
    13

    SPN gradbene storitve, ERVIN NUHANOVIĆ S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane