Za področje

    Odprti kamini na drva, cena za peč na drva

    Članek je koristil že 8393+ uporabnikom
    Najbolj tradicionalen način ogrevanja je ogrevanje s kaminom, ki poleg tega, da greje objekt, vzbuja tudi prijetno vzdušje v prostoru. Kamini na drva so kljub svoji navidezni zastarelosti še vedno priljubljen arhitekturni element doma, ki definira in prijetno ogreje prostor.
    Strokovni članek 8393
    odprti kamini na drva
    Imamo kar 217 izvajalcev za področje Kamini:

    1. Kamini na drva imajo številne prednosti

    Ko govorimo o kaminih na drva, govorimo o kaminih z integriranim kaminskim vložkom. Takšni kamini na drva  ponujajo veliko prednosti. Ena najbolj očitnih je ta, da v hišo vnesejo občutek domačnosti in topline. Na mrzel zimski večer se nič ne prileže bolj kot branje in pitje čaja ob kaminu. Poleg tega pa imajo kamini na drva tudi druge, funkcionalne prednosti. Kamini na drva enakomerno ogrevajo sobo, saj toploto v prostor oddajajo na tri načine: najprej direktno skozi steklo, nato prostor ogrevajo s toplim zrakom iz zračnikov, na koncu pa še s pomočjo sevalne toplote, ki se prenaša iz obloge kamina v prostor. Vedno več uporabnikov ponovno posega po kaminu, saj si z uporabo tega lahko zmanjšamo stroške ogrevanja, saj so cene elektrike ali npr. kurilnega olja vedno višje.

    Zahvaljujoč sevalni toploti, ki se prenaša iz obloge kamina v prostor, bo soba ostala topla še več ur po prenehanju gorenja kamina.

    Poleg občutka domačnosti, ki jo kamin vnese v naš dom in toplote, s katerim ogreva prostor, pa kamin predstavlja tudi lep arhitekturni element, ki oblikuje in zaznamuje prostor. Pri oblikovanju kamina lahko izbiramo med najrazličnejšimi materiali in oblikami, prav tako se lahko poigramo s postavitvijo kamina v prostor. Lep kamin polepša celoten prostor.

    2. Ogrevanje prostora s kaminom na drva

    2.1 Kamini na drva imajo različne toplotne moči

    Kamini na drva lahko služijo kot podporne ogrevalne naprave za ogrevanje prostora. Ogrevalna moč kamina na drva se načeloma giba med 5 in 15 kW, nekateri močnejši kamini na drva pa dosegajo tudi višje številke, a na trgu predstavljajo manjšnski delež. Kako učinkovito bo kamin na drva ogrel prostor, pa ni odvisno samo od njegove moči, pač pa tudi od njegove lokacije v prostoru in še bolj od vrste objekta. Novodobna, energetsko zelo učinkovita gradnja objektov stremi k minimalnim toplotnim izgubam, kar omogoča, da tudi nekateri kamini z manjšimi toplotnimi močmi zadovoljivo segrejejo večji prostor. To pa seveda ne velja za starejše hiše s slabo toplotno izolacijo, morebitnimi toplotnimi mostovi in stavbnim pohištvom, ki ne tesni, kot bi moralo. V kakovostno toplotno izolirani novogradnji se za dnevne prostore velikosti pribl. 50 m2, kamor prištevamo dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo, običajno priporoča kamine z nekoliko manjšo močjo: od 5-7 kW. Za večje dnevne prostore s kvadraturo, večjo od 50 m2, pa se priporočajo večji in močnejši kamini.

    2.2 Pomembna je tudi lokacija kamina v prostoru

    Poleg velikosti prostora je pomembna tudi pozicija kamina v prostoru. Najbolj idealna pozicija za kamin na drva je seveda čim bolj na sredini prostora, saj se tako cel prostor ogreje najhitreje in najbolj enakomerno. A ker je tloris s kaminom na sredini zelo neugoden za bivanje, se kamini praviloma postavljajo ob steno. V tem primeru je najboljša pozicija kamina na sredini daljše stranice, v kolikor je to mogoče. Najslabša postavitev kamina je v kotu med dvema stenama.

    Kamini na drva
    Da bo kamin čim bolj enakomerno segreval prostor, ga moramo umestiti čim bolj v sredino prostora.

    3. Kamini na drva: različne vrste

    3.1 Odprt in zaprt kamin na drva

    Na trgu je na voljo resnično veliko kaminov na drva in vsakdo lahko najde pravega zase. Najprej lahko izbirate lahko med odprtim ali zaprtim kaminov. Odprti kamin pomeni, da kamin ni zaprt s steklom, torej med ognjem v kaminu in ostalim prostorom ni nobene pregrade. Bolj pristen in čaroben občutek je seveda pri odprtem kaminu, kjer imamo neposreden stik z ognjem. Bolj varen pa je seveda zaprt kamin, ki preprečuje, da bi goreče trske padle iz kamina in zanetile požar.

    3.2 Vgraden in fiksen kamin na drva

    Najpogosteje se uporablja klasičen, vgradnji kamin, ki je v prostoru fiksen in ga ni mogoče kasneje premakniti na drugo pozicijo. Tega moramo načrtovati vnaprej, kot gorivo pa se uporabljajo biomasa in polena. Poleg klasičnega kamina na drva poznamo tudi takšne na bioetanol ali biološko razgradljive vire. Kamin, ki uporablja npr. bioetanol, ne potrebuje dimnika, prav tako se iz njega ne kadi. Tak kamin ima rezervoar, v katerega lahko nalijemo do 4 litre goriva, kar pomeni nekje 4 ure obratovanja kamina. Tako ga lahko inštaliramo naknadno, hitro ga lahko deinstaliramo, njegova vgradnja pa je zelo preprosta. Prav tako tak kamin lahko postavimo kamorkoli v objekt oziroma prostor.

    Kamin na drva
    Zaprti kamin na drva je bolj varen za uporabo.

    3.3 Kamin po meri ali iz kataloga?

    Ko se odločate za nakup kamina, lahko izberete izdelanega po meri ali kamin na drva iz kataloga. Kamin po meri je enostavneje vgraditi v novogradnjo, saj se njegova velikost, izvedba, vgradnja in pozicija načrtujejo že med projektiranjem hiše. Tako je mogoče ustrezno predvideti in pripraviti vse potrebne priključke, kar je pri obstoječih hišah pogosto težje. Kamin iz kataloga je sicer bolj standarden, a pogosto enostavnejši za vgradnjo, zato se zanj največkrat odločajo lastniki že zgrajenih hiš.

    Cene tipskih kaminov in kaminov po meri se precej razlikujejo: kamini na drva po meri so seveda dražji od tipskih kaminov iz kataloga.

    3.3 Kombinirani kamini na drva

    Kamini na drva so lahko izvedeni tudi kot kombinirani ali toplozračno-akumulacijski kamini. Ta vrsta kamina omogoča hitro segrevanje prostora, obenem pa kombiniran kamin sevalno toploto v prostor oddaja še nekaj ur po prenehanju gorenja. Kombinirani kamini na drva so zelo vsestransko uporabni in zato primerni za tiste s sodobnim, dinamičnim življenjem.

    4. Kamini na drva - cenik

    Cena toplozračnega vgradnega kamina na drva iz jeklene komore z vgrajenim sistemom za kroženje zraka znaša okoli 4000 - 7000 EUR/kpl. Montaža kamina načeloma poteka 2-4 delovne dni, odvisno od velikosti in zahtevnosti vgradnje.



    Strokovni članek 8393
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kamini?

    Imamo kar 217 izvajalcev za področje Kamini:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 217 izvajalcev za področje Kamini
    10
    19

    DIMNIKI HOČEVAR d.o.o.


    10
    15

    Martin Selič s.p.


    10
    35

    Saval Aleš Avsenek d.o.o.


    10
    1

    Kamini Kočevar d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane