Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Leseno pohištvo: iverka ali masivno pohištvo?

    Članek je koristil že 15101+ uporabnikom
    Ko začnemo z oblikovanjem notranjega prostora in kadar se tega lotujemo sami, moramo najprej izbrati oblike, barve, materiale elementov v prostoru. Ena od ključnih odločitev je izbira pravega materiala.
    Strokovni članek 15101
    mdf iverka
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    1. Masivno pohištvo

    1.1 Zakaj izbrati masivno pohištvo?

    Najlepše in najbolj prijetno je vsekakor masivno pohištvo iz masivnega lesa. Masiven les je naraven material, ki je tudi zdravju prijazen in ki prijetno vpliva na naše počutje. Interier naredi bolj topel in domač, les pa je povrhu vsega obnovljiv in okolju prijazen vir.

    Masivni les ima posebno vrednost, zato je precej dražji od drugih materialov. Smiselno je, da masivno pohištvo uporabimo za posebne, osrednje pohištvene kose, medtem ko za večino pohištva uporabimo cenovno dostopnejše materiale, naštete v nadaljevanju.

    Masivno pohištvo je izjemno obstojno in ima dolgo življensko dobo. Za pohištvo se lahko uporabi lepljence, ki so nekoliko bolj obstojni ali pa naravni masiven les. Edina nekoliko negativna lastnost lesa je, da je dražji kot drugi pohištveni materiali.

    1.2 Cena za masivno pohištvo

    Cena omare iz masivnega smrekovega lesa je okrog 180 EUR/m2. Odvisno od vrste lesa pa se lahko cena povzpne tudi do 300 EUR/m2.

    Masivno pohištvo
    Ker je masivno pohištvo drago, je dobro, če imamo iz masivnega lesa izdelane le najbolj posebne, osrednje kose pohištva, npr. jedilno mizo. 

    2. Iverka

    2.1 Kaj je iverka?

    Pohištvo iz iverke oziroma ivernih plošč je najboljši približek pohištvu iz masivnega lesa. Iverka je kompozitni lesni material, ki ga lahko oblečemo v raznorazne zaključne sloje in tako naredimo bolj podobnega dejanskemu masivnemu pohištvu. Ogromno pohištva je danes narejenega iz iverice.

    Iverka je lahko oblečena v furnir, folijo ali ultrapas.

    Kadar je iverka prevlečena s furnirjem, se ta najbolj približa izgledu masivnega lesa. Zato je videz pohištva iz iverala podobno daje občutek topline in domačnosti. Pohištvo iz ivernih plošč je obstojen material, vendar manj kot masiven les, prav tako se iveral tudi bolj poškoduje pri prestavljanju ali razstavljanju pohištva.
    Pohištvo iz ivernih plošč ne potrebuje nobenega posebnega vzdrževanja.

    2.2 Koliko stane pohištvo iz ivernih plošč?

    Cena pohištva iz ivernih plošč se giba med 50 in 100 EUR/m2, odvisno od vrste in kvalitete laminata.

    Iverka
    Iverka, oblečena v furnir ali iveral deluje na las podobno masivnemu lesu.

    3. Pohištvo iz MDF plošč

    3.1 MDF plošče so obstojnejše od iverke

    Pohištvo je lahko narejeno tudi iz MDF plošč (mediapan plošče). Tudi MDF plošče so podobno kot iverka lesni kompozit, pri katerem so delci lesa strojno stisnjeni in kompaktno zlepljeni skupaj. To lahko imitira pravi les ali pa je končni videz MDF pohištva povsem drugačen, takšen z visokim sijajem. S takšnim pohištvom lahko dosežemo domač videz ali pa tudi povsem moder videz, odvisno od zaključnega sloja MDF-ja. Tudi MDF ne dosega trdnosti in obstojnosti, ki jo dosega masiven les, ta se lahko hitro poškoduje predvsem pri razstavljanju in sestavljanju. Če ima pohištvo iz MDF-a gladek finiš, je to izjemno ugodeno za čiščenje in vzdrževanje.

    3.2 Kakšna je cena MDF plošče?

    Cena pohištva iz MDF-a se giba med 30 in 100 EUR/m2, odvisno od vrste in kvalitete MDF-a in finiša pohištva.

    MDF
    MDF ali mediapan plošče so zelo kakovosten lesni kompozit in so dražje od iverke. Uporabljajo se za boljše, furnirane kose pohištva. 

    4. Lesene palete

    4.1 Lesene palete so zelo popularne

    Če hočete biti izven navadnih okvirjev in želite drugačno, drzno, a poceni pohištvo, potem so za vas lesene palete.  Lesene palete so okolju prijazne in soustvarjajo prijeten in domač interier. Kar je še pozitivnega pri lesenih paletah je, da so te embalažni material, ki ga recikliramo in ponovno uporabimo. Lesene palate so sicer nekoliko manj obstojne in ne omogočajo raznoraznih oblik, ampak soustvarijo poseben interier.

    4.2 Nič ni cenejše od lesenih palet

    Prav tako je pohištvo iz lesenih palet izjemno ugodno, saj lesena paleta stane okrog 10 EUR/kos.

    Palete
    Palete ponujajo neskončno možnosti za oblikovanje pohištva.

     



    Strokovni članek 15101
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Pohištvo po meri?

    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1255 izvajalcev za področje Pohištvo po meri
    9.3
    0

    Mizarstvo Miran Filipič s.p.


    9.4
    0

    KOMIC ROBERT S.P. - MIZARSTVO ROBERT


    9.3
    0

    MIZAR, d.o.o. Celje


    10
    6

    Var d.o.o., Domžale


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane