Za področje

    Opečni strop: kako izvesti monta strop?

    Članek je koristil že 26566+ uporabnikom
    Nekoč so bili opečni stropovi zelo pogosti, danes pa jih nadomeščajo novejši in tehnično bolj dodelani sistemi. Opečni strop lahko izvedemo tako, da uporabimo polmontažno konstrukcijo. Najprej se postavijo montažni nosilci, nato prostore med njimi zapolnijo opečna polnila, končno pa se med elemente vlije beton. To vrsto opečnega stropa imenujemo monta strop.
    Strokovni članek 26566
    opecni stro naslovka
    Imamo kar 1717 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    1. Opečni strop nekoč

    1.1 Opečni strop ni novi izum

    Veliki izumitelji Stari Rimljani se ponašajo tudi z nekaj konstrukcijskimi izumi. Med te zagotovo prištevamo tudi izvedbo loka, ki je v Antični Grčiji, od koder so Rimljani sicer pobrali mnogo konstrukcijskih izumov, niso poznali. Preklade nad odprtinami (okni, vrati, nad nosilci) so bile zato vedno kamnite ali lesene, kar je omogočalo majhne razpone. Rimljani pa so izumili t. i. ločno konstrukcijo, ki je kar naenkrat omogočila veliko večje razpone in olajšala gradnjo marsikatere stavbe. Omogočila pa je še nekaj drugega, namreč da je opeka, ki se je prej uporabljala samo za konstrukcijo sten, lahko začela uporabljati tudi za konstrukcijo stropa.

    Opeka je bila poleg kamnitih blokov idealen gradbeni element za ločne konstrukcije, za razliko od kamna pa je bila poceni in enostavna za pridelavo.

    1.2 Opečni strop Karakalovih term

    Eden najbolj znanih opečnih stropov in zgodovinskih konstrukcijskih dosežkov so zagotovo Karakalove terme. Gre za terme iz Antičnega Rima, katerih konstrukcija je bila v celoti zgrajena iz opeke, kar pomeni, da so imele tudi opečnate ločne strope. Ostanke teh čudovitih in ogromnih term lahko v Rimu občudujemo še danes. Opečnega stropa pa niso imele le večje, pomembnejše zgradbe, pač pa tudi stavbe kot, je Kolosej, katerega klet je bila v celoti opečna.

    karakalove-terme-opečni-strop
    Ostanke Karakalovih term v Rimu si lahko ogledamo še danes.

    2. Moderni opečni strop: monta strop

    Opeka ima eno veliko težavo, ki se najlepše pokaže prav pri gradnji opečnega stropa. Ker gre za posamezne zidake, je odlična za vertikalne konstrukcije, ne pa tudi za horizontalne, kakršen je strop. Za razliko od lesenih nosilcev so zidaki izjemno kratki in jih med seboj ni mogoče spajati. Zato je bila zgodovinsko gledano edina rešitev za opečni strop ločna konstrukcija. Opečni strop v zgodovini ni mogel biti čisto nič drugega. Z napredkom tehnologije pa se je to nekoliko spremenilo. Opeko so združili z armiranim betonom, najboljšim materialom za horizontalne konstrukcije. Tako je nastal monta strop, hibrid med opeko in armiranim betonom, ki združuje pozitivne lastnosti obojega.

    Tehnologija gradnje se je v preteklih desetletjih korenito spremenila. Ločne opečne konstrukcije in opečni stropi danes predstavljajo tehnično zahtevno, predvsem pa časovno potratno konstrukcijo, saj obstaja mnogo novejših tehnik, kot je monta strop.
    opecni-strop
    Nekoč so obstajali samo ločni opečni stropi.

    3. Monta strop - tehnične lastnosti

    3.1 Hibridni monta strop

    Lahko bi rekli, da monta strop združuje najboljše lastnosti opeke in armiranega betona. Hibridni sistem zato ponuja več pozitivnih lastnosti, kot jih nudita oba materiala posamezno. Monta strop je delno prefabriciran strop, kar pomeni, da je del konstrukcije prefabriciran in se uporabijo v svoji končni obliki, del konstrukcije pa moramo izvesti na mestu. Prefabricirane so seveda opeke, sami pa moramo mednje vliti beton.

    3.2 Prednosti monta stropa

    Prednosti monta stropa so številne. Med glavne prištevamo:

    - Monta strop predstavlja idealno podlago za stropne omete.
    - Omogoča enostavno izvedbo električnih inštalacij.
    - Ne zahteva opaževanja in drugega potrošnega materiala, ki se uporablja za vlivanje betona
    - Monta strop ima zaradi lastnosti opeke boljšo toplotno izolativnost.
    - Lastna teža monta stropa je zaradi opeke manjša od lastne teže armiranobetonskega stropa. To je še posebej zaželeno pri obnovah starejših objektov, na katere bi sprememba debeline in posledično teže medetažne plošče lahko statično negativno vplivala.
    - Monta strop omogoča boljše detajle pri stiku s horizontalnimi elementi in posledično manj toplotnih mostov.
    - Betona se porabi 40 % manj, kot če bi izvedli armiranobetonsko ploščo. Takšna konstrukcija je zaradi velikega deleža opeke in manjšega deleža betona tudi bolj ekološka.
    - Monta strop veliko boljše uravnava vlago v prostoru.

    3.3 Negativne lastnosti monta stropa

    Kot vsaka gradbena konstrukcija ima tudi monta strop svoje pomanjkljivosti, ki pa so v primerjavi z marsikatero drugo konstrukcijo minimalne. Monta strop pa ima tudi nekaj pomanjkljivosti, pri čemer med glavno štejemo nekoliko višjo ceno v primerjavi z medetažno ploščo iz armiranega betona. Prav tako je skupna debelina monta stropa pogosto večja od debeline marsikatere armiranobetonske plošče. To sicer ne predstavlja problema, če gre za novogradnjo, kjer se temu primerno prilagodi višina prostora, lahko pa predstavlja težavo pri obstoječih objektih z nizkim stropom, kjer vsak izgubljeni centimenter še dodatno poslabša bivanjsko kakovost.

    monta-strop
    Monta strop predstavlja dobro alternativo armiranobetonskemu stropu in je v številnih pogledih celo boljša izbira, saj ima manj negativnih lastnosti.

    4. Kako se izvede monta strop?

    4.1 Nosilci za monta strop

    Tako kot pri vsaki stropni konstrukciji moramo najprej postaviti vertikalno konstrukcijo, na katero bomo položili ali vpeli strop. Ko je nosilni zid postavljen, vrh tega poravnamo s svežo malto, nanj pa položimo prednapete nosilce. Osni razmik med nosilci se dimenzionira glede na mere polnil, ki jih bomo uporabili. Opečne prednapete nosilce je treba podpreti s podpornimi tramovi in stebri na nekaj metrov. Idealna osna razdalja med nosilci je 60 cm. To precej pospeši vgradnjo, obenem pa ne zmanjša nosilnosti. Nosilci morajo na zid nalegati najmanj 12 cm, če pa nalegajo še nekaj cm več, toliko boljše.

    4.2 Polaganje opečnih stropnikov

    Ko smo postavili in pripravili nosilce, se lotimo polaganja opečnih zidakov. Preden se lotimo postavljanja opečnih zidakov oziroma stropnih polnil, moramo te namočiti. Ko stropna polnila ustrezno postavimo, na preostanek vertikalnega zidu namestimo tudi armaturo, nekatere izvedbe pa priporočajo namestitev armaturne mreže nad zidake. Nato na pripravljeno konstrukcijo vlijemo beton, ki ga vgrajujemo brez prekinitve.

    Pri razponih večjih od 3 metrov moramo vgraditi tudi prečno ojačitveno rebro, ki naredi konstrukcijo odporno proti točkovnim obremenitvam.

    4.3 Monta strop zahteva protipotresne vezi

    Prav tako je treba okrog in okrog zidane plošče narediti protipotresno horizontalno vez iz betona. Na ta korak je treba misliti že prej - v prejšnji točki smo opozorili, da je po končanem polaganju opečnih zidakov treba postaviti armaturo med zidake in preostanek zidu. Zdaj veste, čemu to  služi. Horizontalna vez se naredi nad obodnimi zidovi in v isti ravnini, kot je opečna plošča. Maksimalni razpon, ki ga prenese monta strop, je 6 - 7 m, zato je uporaba tega primerna predvsem pri stanovanjski gradnji, monta strop pa je manj primeren za gradnjo javnih, športnih in industrijskih objektov, kjer so zahtevana večji razponi.

    monta-strop-wienerberger
    V prvi fazi izvedbe monta stropa položimo nosilce (vir: wienerberger.si)
    monta-stroo-wienerberger
    Dodamo stropna polnila iz opečnih blokov, na obod verktikalnega zidu pa namestimo armaturo za horizontalno prostipotresno vez (vir: wienerberger.si).
    monta-strop-wienerberger
    Konstrukcijo zalijemo z betonom in monta strop je končan (vir: wienerberger.si).

     

     

    Strokovni članek 26566
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zidarstvo?

    Imamo kar 1717 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1717 izvajalcev za področje Zidarstvo
    9
    1

    LEARD, gradbeništvo d.o.o.


    9.9
    8

    GRADNJE ZEQIR ZEQIR PLAVA s.p.


    10
    3

    Fomes gradbeništvo d.o.o.


    8.3
    3

    KMG GRADBENIŠTVO d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane