Za področje

    Lepljenci: leseni lepljeni nosilci

    Članek je koristil že 15404+ uporabnikom
    Z razvojem kemijskih lepil se je razvila tudi lesna industrija, uporabljati se je začel lepljen les. Leseni lepljeni nosilci so izjemno uporabni, saj sestojijo iz naravnega materiala, ki ga je v Sloveniji na pretek, poleg tega pa jih odlikuje visoka trdnost in nosilnost.
    Strokovni članek 15404
    lepljeni nosilci
    Imamo kar 114 izvajalcev za področje Lepljen les:

    1. Kaj je lepljen les?

    Les je eden najstarejših gradbenih materialov. Vendar pa nima vsak les avtomatsko primernih konstrukcijskih lastnosti, kot so mehanske lastnosti - upogibna, tlačna trdnost, strižna in natezna trdnost ... Zaradi tega precej vrst lesa izkazuje določene pomanjkljivosti in v gradbeništvu posledično niso ne zaželeni ne uporabni. Rešitev so moderni tehnološki postopki, s katerimi je mogoče prvenstveno neuporabne vrste lesa in lesne kompozite predelati tako, da postanejo uporabni tudi v gradbeništvu.

    Eden izmed takšnih postopkov je tudi lepljenje lesa, s čimer lesu prilagodimo strukturo in mu znatno izboljšamo mehanske lastnosti. Najbolj znani in v gradbeništvu uporabni so lepljenci oziroma leseni lepljeni nosilci, ki dosegajo precej večje razpone in nastopajo celo kot konstrukcijski elementi hal in športnih dvoran.

    1.1 Lepljenec ali masivni les?

    Prav tako je nosilec iz lepljenega lesa dimenzijsko stabilnejši in se manj deformira. Z dodajanjem lepil so lesu izboljšane mehanske lastnosti, saj v lesu ni več napak. Kot omenjeno številne vrste lesa konstrukcijsko gledano sploh niso primerne za uporabo v gradbeništvu, težava pa nastane tudi pri strukturni homogenosti; ker je les (preden se ga poseka) živ material, ki raste in se razvija, lahko v odvisnosti od zunanjih in vremenskih pogojev pride do neenakomerne rasti drevesa, posledično pa do nastanka nehomogene in manj stabilne strukture hlodov. Lepljenci oziroma lepljen les te napake odpravi, saj so zlepljeni le posamezni izbrani kosi lesa, pri čemer so slabši deli masivnega lesa odrezani in odstranjeni iz proizvodnje oziroma namenjeni drugih izdelkom.

    Lepljeni les lahko v primerjavi z masivnim lesom dosega precej večje razpone.

    2. Katere prednosti imajo lepljenci?

    Lepljeni leseni nosilci so narejeni iz naravnega materiala, ki je lep, kakovosten, ob enem pa ga je možno tudi reciklirati. Takšne elemente odlikujejo lastnosti, kot sta visoka trdnost in nizka teža konstrukcije. Prav tako lahko z lepljenim lesom pospešimo hitrost gradnje, imamo pa tudi možnost naknadnih sprememb v konstrukciji.

    Lepljen les je tudi ognjevaren, saj prevaja toploto 300 do 400 krat počasneje kot jeklo. V primeru požara bo zgorela zunanja plast, ki nato deluje kot zaščita pred požarom in bo notranjo, nosilno plast lesenega elementa varovala pred porušitvijo. Leseni konstrukcijski elementi v požaru zato zdržijo dlje časa od jekla, ki se začne kljub zaščitnim premazom postopoma topiti.

    3. Lepljenci in proizvodnja

    Za izdelavo lepljenih lesenih nosilcev moramo uporabiti zelo kvaliteten in suh les, katerega vlažnost ne presega 15%. Ponavadi se za lesene nosilce uporabi les smreke. Ker je les že osušen, pri kasnejšem staranju nosilcev ne bo prišlo do razpok. Za lepljenje nosilcev je uporabljeno posebno brezbarvno lepilo, tako, da spojev med posameznimi lesenimi deli sploh ne vidimo.

    Lepljenci
    Z lepljenjem dosežemo, da dobi les boljše lastnosti, kot jih ima masivni les.

    4. Kje se uporabljajo leseni lepljeni nosilci?

    Leseni lepljeni tramovi se v gradbeništvu uporabljajo v najrazličnejše namene. Iz njih lahko naredimo konstrukcijo za nadstrešek ali streho. Lepljen les je uporaben tako za gradjo stanovanjskih blokov in hiš kot tudi poslovnih stavb in industrijskih objektov. Lepljeni nosilci pa se uporabljajo tudi za konstrukcijo mostov in drugih infrastrukturnih objektov. Pri lesenih montažnih objektih smo omejeni z razponi, ki jih omogoča montažna konstrukcija. Tako tudi v montažni gradnji vse pogosteje uporabljajo lesene lepljene nosilce, ki omogočajo večje razpone v objektu.    

    5. Lamelirani lepljeni nosilci - BSH

    5.1 Kaj je lameliran lepljen les?

    Lamelirani lepljenci oziroma lepljeni les se proizvaja z lepljenjem manjših kosov lesa - lamel - v enovito celoto. Lepljen lameliran les je kakovosten les, ki se najpogosteje uporablja za proizvodnjo konstrukcijskih, linijskih  elementov, kjer dolžina nosilca presega dimenzije njegovega prečnega prereza. Pravilo je, da je smer vlaken enaka in poteka vzdolž elementa. Takšni lepljenci lahko predstavljajo samostojne elemente ali pa dele zahtevnejših konstrukcijskih sistemov, npr. konstrukcijske sisteme z loki in gredami, celo paličji.

    5.2 Katere prednosti imajo lamelirani lepljenci?

    Lamelirani lepljenci oziroma lameliran lepljen les ima številne prednosti v primerjavi z masivnim lesom. Ključna je možnost svobodnega oblikovanja, ki jo ponuja. Laminirani leseni lepljeni nosilci omogočajo izvedbo zahtevnejših geometričnih oblik, kot so npr. loki, leseni lepljeni nosilec pa lahko po dolžini celo spreminja svojo višino. Poleg tega ima v primerjavi z masivnim lesom seveda boljšo trdnost in togost, omogoča pa večjo natančnost izvedbe objekta, saj je material lepljenega nosilca mogoče prilagajati skladno z obtežbo - kjer je ta večja, se predvidi leseni lepljen nosilec, sestavljen iz kvalitetnejšega lesa, kjer pa je manjša, se lahko uporabi tudi nekoliko slabši les. Optimizacija in ekonomičnost gradnje je tako lahko resnično učinkovita.

    Druga pomembna lastnost materiala je večja odpornost na vlago, kar vodi v manjše raztezke in spreminjanje materiala, zagotavlja pa daljšo obstojnost. Ne smemo pozabiti, da lahko lamelirani lepljenci zaradi omenjenih lastnosti premoščajo neprimerljivo večje razpone kot nosilci iz masivnega lesa.

    Z lameliranimi lesenimi lepljenimi nosilci je mogoče premoščati ekstremne razpone: celo do 100 m!

    5.2 Lameliran leseni lepljeni nosilci in slabosti

    Vsi leseni lepljeni nosilci so narejeni iz lesa in lepila. Lepilo je sintetično in narejeno iz kemičnih snovi zaradi tega, da lahko kljubuje še tako hudim vremenskim razmeram in insekticidom. Lepilom so pogosto dodana tudi fungicidna in insekticidna sredstva, ki pa so škodljiva za zdravje, zato ni priporočljivo, da se uporabljajo v primerih, ko so leseni lepljenci vidni tudi v notranjem prostoru.

    Druga slabost so zaščitni premazi proti vlagi, ki velikokrat popolnoma uničijo naraven videz lesa in znatno vplivajo na končno podobo lesenih nosilcev.
    lepljen les
    Križno lepljen les poznamo pod več imeni: KLH, CLT, Xlam ...

    6. Križno lepljen les - CLT oziroma KLH

    6.1 Križno lepljeni nosilci so vsestransko uporabni

    Križno lepljeni nosilci so podobni nosilcem BSH, a s ključno razliko. Vlakna namreč ne potekajo v isto smer, temveč se njihova smer izmenjuje po plasteh: enkrat potekajo vzporedno z daljšo stranico, drugič s krajšo. Tako dobimo les, ki je v vse smeri enako trden in prenaša obtežbe v vse smeri. Zaradi tega je bolj odporen na mehanske poškodbe kot BSH, je pa posledično tudi nekoliko dražji.

    Križni lepljenci so zadnja leta zaradi svoje vsestranske uporabe izjemno priljubljeni. Običajno nastopajo kot konstrukcijski element, predvsem kot nosilci in stebri, poznamo pa tudi masivne stene CLT, ki nastopajo kot konstrukcijski element in bariera hkrati. V primeru sten CLT ne gre več za običajno, skelektno leseno gradnjo, temveč za gradnjo z lesom, ki omogoča izvedbo polnih sten, kar predstavlja svojevrsten tehnološki dosežek.

    7. Koliko stanejo leseni lepljeni nosilci?

    Treba se je zavedati, da je najdražji gradbeni material, leseni lepljeni nosilci pa posledično predstavljajo precejšen strošek. Les je prav tako material, ki se je zadnja leta v gradbeništvu zaradi koronakrize enormno podražil - podražil se je za kar 100 %! Cena lepljenega lesa na evropskem trgu se trenutno giba okrog 700 €/m3.



    Strokovni članek 15404
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lepljen les?

    Imamo kar 114 izvajalcev za področje Lepljen les:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 114 izvajalcev za področje Lepljen les
    9.2
    0

    GT GORSKO D.O.O.


    9.2
    0

    ZAKLJUČNA GRADBENA DELA GORAN LAZIĆ S.P.


    10
    1

    ARHIART - arhitekturno projektiranje in svetovanje, Mitja Štefanič s.p.


    10
    0

    MERKUR trgovina, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane