Za področje
  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Kako poteka izvedba cokla pri hiši?

  Članek je koristil že 52264+ uporabnikom
  Cokel je del fasade ob vznožju hiše, ki je tako funkcijsko kot estetsko obravnavan drugače kot ostala fasada. Cokel je zelo pomemben element hiše, saj prekine tok vode med hišo in tlemi in preprečuje nabiranje umazanije na fasadi.
  Strokovni članek 52264
  priljubljen
  cokel naslovna
  Imamo kar 2004 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

  1. Kaj je cokel?

  Cokel je del fasade hiše, ki se običajno nahaja na dnu zunanjih sten. Najpogosteje izdelan iz trdnega in trpežnega materiala, kot je beton ali kamen, pogoste pa so tudi izvedbe v grobem ometu. Namen cokla je zagotoviti zaščito spodnjega dela zidu pred vplivi vremenskih razmer, talne vlage in umazanije, prav tako pa ima estetsko funkcijo. Detajl cokla lahko najdete tukaj.

  2. Funkcija cokla

  2.1 Funkcionalna vloga cokla

  Prva in glavna vloga cokla je funkcionalna, saj najbolj občutljivi del fasade - stik fasade s tlemi - varuje pred vremenskimi vplivi in umazanijo, ki se odbije od tal in umaže fasado. Prav zaradi nabiranja umazanije je priporočljivo, da cokel izvedemo v temnejši barvi, kot sta antracitno siva, siva, črna, peščena, rjava, temno rdeča ali temno zelena in ne v svetlih barvah. Tako bo umazanija veliko manj vidna. Poleg preprečevanja umazanije je namen cokla tudi hidroizolacija, torej obvarovanje fasade oziroma spodnjega dela zidu pred vdorom vode in vlage na kritičnem mestu, tj. na stiku s tlemi, od koder se voda ob dežju odbija v fasado. Poleg cokla je pomembna tudi pravilna drenaža poti okrog hiše, ki bo poskrbela za odvajanje meteornih vod v odtok.

  2.2 Estetska vloga cokla

  Cokel je lahko lep estetski dodatek k vaši hiši, ki simbolno označuje stik fasade s tlemi. Pri izvedbi se lahko poigrate z različnimi materiali in ometano fasado polepšate z npr. kamnitim coklom. Tako se bo zdelo, kot da cela hiša sloni na kamnu.

  3. Višina cokla

  Običajna in priporočljiva višina cokla je med 30 in 60 cm. Tako visok cokel bo uspešno opravljal svojo nalogo in dobro služil vrsto let. Cokel, višji od 60 cm ni le nepotreben, pač pa tudi neestetski glede na proporce celotne fasade hiše.

  4. Izolacija cokla

  Nekateri so mnenja, da lahko cokel toplotno izoliramo z različnimi materiali, s stiroporom, stirodurjem ali s kameno/stekleno volno. V resnici je najbolj optimalno in funkcionalno, da za cokel uporabimo stirodur, ki nase ne veže vlage. Debelina izolacije na coklu je po navadi kakšen cm tanjša kot tista na fasadi, lahko pa je tudi enako debela. Pomembno je, da debelina izolacije cokla ni debelejša kot tista na fasadi.

  Pri coklu je izjemno pomembna tudi mehanska zaščita pred vlago, za to uporabimo hidroizolacijo. Hidroizolacijo namestimo v predel cokla, vsaj 30 cm nad nivojem terena in jo po potrebi pritrdimo z ustreznimi vijaki.
  Kamniti cokel
  Kamen je elegantna in obstojna rešitev cokla vaše hiše.

  5. Zaključni sloj cokla

  Poleg tega, da cokel varuje objekt pred vdorom vlage, ima tudi estetsko vrednost. Cokel deluje kot podstavek objekta, na katerega nato postavimo hišo, zato je po navadi oblečen v težek material, npr. kamen ali pobarvan v temno barvo, saj tako deluje težji, hiša pa lahkotnejša. Najlepše je, če cokel oblečemo v kamen, lahko pa uporabimo tudi granit, ploščice ali pa debeloslojen, tankoslojen zaključni sloj. Če uporabimo debeloslojen ali tankoslojen zaključni sloj - omet, moramo izbrati grobi omet in ga pobarvati v temno barvo. Temu ni tako samo zaradi estetike, ampak tudi zato, ker je na temnejšem coklu umazanija od dežja zaradi odboja kapljic manj opazna in se na grobi omet tudi težje prime.

  Najcenejša izbira zaključnega sloja za cokel je tankoslojni zaključni sloj - omet.

  6. Na kaj je treba biti pozoren med izdelavo cokla

  Za konec naj omenimo še, na kaj je treba biti med izdelavo cokla še posebej pozoren. Izjemno pomembno je, da tako toplotno izolacijo kot tudi hidroizolacijo ustrezno pritrdimo oziroma sidramo na steno. Če tega ne storimo ali če to opravimo površno, se lahko odlušči s stene in hiše ne varuje več pred vdorom vode in vlage. Prav tako pa je pomembno, da detajl cokla izvedemo tako, da preprečimo toplotne mostove.

   

  Strokovni članek 52264
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

  Imamo kar 2004 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 2004 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
  9.2
  0

  ZIDARSTVO IN FASADERSTVO ELVIR HODŽIĆ s.p.


  10
  2

  GRADNJE NIKOLIĆ d.o.o.


  9.2
  0

  ZAKLJUČNA GRADBENA DELA GORAN LAZIĆ S.P.


  9.2
  0

  KOS DARE S.P. - SLIKOPLESKARSTVO IN FASADERSTVO


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane