Za področje

    Kanalizacija in priklop na kanalizacijo

    Članek je koristil že 16812+ uporabnikom
    Kanalizacija služi za odvajanje tako odpadnih in meteornih vod. Odpadne vode nastajajo povsod v hiši, kjer imamo umivalnike, predvsem pa v kuhinjah, kopalnicah in na straniščih. Odvajati pa moramo tudi meteorno vodo, ki nastaja ob nalivih, saj lahko neustrezno odvajanje meteorne vode privede do zamakanja objekta.
    Strokovni članek 16812
    Kanalizacija, vir: www.gradisan.si
    Imamo kar 1025 izvajalcev za področje Izdelava kanala:

    Kanalizacija za hišo

    Kanalizacija na splošno

    Kanalizacija je poimenovanje sistema, namenjenega zbiranju ter odstranjevanju odplak. Kanalizacija poteka od vira, kjer odpadne vode nastanejo, pa vse do čistilnih naprav. Namen kanalizacijskega omrežja in kanalizacije je vzdrževanje čistega javnega in zasebnega okolja, preprečitev nastanka potencialnih bolezni in okužb ter preprečitev onesnaženja voda.

    Kako deluje kanalizacija?

    Osnovni kanalizacijski sistem zbiranja odplak deluje po principu gravitacijske kanalizacije, kar pomeni, da zaradi prostega pada odpade vode avtomatsko tečejo od mesta zajema proti čistilni napravi. To pa ni vedno mogoče, saj ponekod naletimo na arhitektonske in naravne ovire. Na teh mestih se uporabljajo črpalke, ki vodo prečrpajo iz nižjega na višji nivo. Takšen sistem imenujemo tlačna kanalizacija. 

    Kanalizacija skozi zgodovino

    Čeprav se morda sliši čudno, je kanalizacija ena izmed najstarejših infrastruktur. Izumili so jo že v antični Grčiji, po več tisoč letih pa še vedno deluje. Mojstri kanalizacijskega omrežja so bili Stari Rimljani, ki so tehniko Grkov še dodatno izpopolnili. V srednjem veku pa je sledilo zatišje in vse do renesanse se na področju gradnje kanalizacijskega omrežja ni zgodil noben premik. Kanalizacija v srednjem veku ni bila urejena, mesta pa so bila zelo umazana in polna bolezni. Šele z renesanso, ko so ljudje ugotovili pomembnost življenja v čistem okolju, so izpopolnili tehniko gradnje kanalizacijskega sistema. Kanalizacija, kakršno poznamo danes, je bila izumljena v času industrijske revolucije, ko je prebivalstvo skokovito naraslo, človeštvo pa je pričelo proizvajati vedno več odpadkov. 

    Izvedba kanalizacije

    Kanalizacija - optimalna napeljava

    Kanalizacijsko omrežje lahko v objektu poenostavimo tako, da zmanjšamo število vertikalnih vodov. Najbolj ugodna situacija je, če postavimo kopalnico nad kopalnico in stranišče nad stranišče. Pomembno je tudi, da so zbiralni vodi in piriključki, ki vodijo do vertikalnega voda, čim krajši. Krajši kot so vodi, manjša je verjetnost zamašitve vodov. Pozorni moramo biti tudi na to, da je odtok vedno opremljen s smradno zaporo.

    Cevi za kanalizacijo

    Zelo je pomembno, kako speljemo tudi kanalizacijski priključek hišne kanalizacije na javno omrežje. Priključek je po navadi izveden s cevmi F 200 mm, najmanjši presek cevi pa je F 150 mm. Horizontalni priključki morajo biti vedno narejeni tako, da imajo padec vsaj 2%. Klasično se priključek izvede v zgornji polovici kanalske cevi, vedno pogosteje pa se uporabljajo fazonski priključni kosi, s katerim je priključek možno izvesti tudi v višini osi kanala. Cevi se priključuje pod kotom 45°, zato da voda čimprej ponikne in ne zastaja. Če se spremeni smer hišnega voda, je potrebno izvesti revizijske jaške.

    Kanalizacija
    Kanalizacija poteka od vira, kjer odpadne vode nastanejo, pa vse do čistilnih naprav.

    Priklop na kanalizacijo

    Priklop na kanalizacijo - javno omrežje

    Priklop na kanalizacijo lahko izvedemo le, če smo predhodno pridobili soglasje za priključitev. Soglasje pa pridobimo ob pridobivanju gradbenega dovoljenja in ob plačilu komunalnega prispevka. Preden pridobimo gradbeno dovoljenje, moramo naročiti projektno dokumentacijo iz katere je poleg postavitve objekta razvidna količina odpadnih vod, profili kanalov in padci. Preden izvedemo priklop na kanalizacijo, moramo občini najprej pojasniti, ali bo naša kanalizacija namenjena odvajanju fekalij (odpadnih vod) ali meteornih vod ali obojemu.

    Kanalizacija in soglasja za priključitev

    Za priklop na kanalizacijo boste potrebovali naslednje dokumente in soglasja:

    - potrjeno gradbeno dovoljenje
    - dokazane izpolnjene pogoje, ki vam jih je naložilo občinsko komunalno podjetje
    - PZI kanalizacijskega priključka oziroma projekt izvedbe kanalizacijskega priključka.

    Vse stroške za pridobitev potrebnih dovoljenj krije investitor sam, ki mora skrbeti za vzdrževanje kanalizacije in sanacijo v primeru poškodb.  

    Greznica

    Greznica je alternativa priključitvi na javno kanalizacijsko omrežje in se uporablja na tistih mestih, kjer javna kanalizacija (še) ni urejena in priklop na kanalizacijo zato ni mogoč. Gre za obzidano podzemno jamo. Greznica je pravzaprav domača čistilna naprava, ki odpadne vode čistiti z anaerobnim postopkom brez kisika. Potrebno jo je čistiti in izprazniti vsakih nekaj let, njeno vsebino pa cisterna nato odpelje v čistilno napravo. Greznice lahko pogosto neprijetno smrdijo, saj se v njih odvija gnitje odpadnih voda, zato jih je treba dobro zatesniti, dostop do njih pa ohraniti nemoten in enostaven. 

    Kanalizacija in komunalni prispevek 

    Komunalni prispevek

    Kanalizacija in priklop na javno kanalizacijsko omrežje zahtevata strošek, ki ga imenujemo komunalni prispevek. Komunalni prispevek je finančno nadomestilo, s katerim lahko koristite uporabo javne komunalne infrastrukture in sofinancirate njeno gradnjo in vzdrževanje. Kanalizacija je prav tako del javne infrastrukture, sem pa prištevamo še električno omrežje, vodovod, plinovode, ceste in pločnike.  

    Komunalni prispevek je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja, tudi če kanalizacija vaše hiše ne bo del javne komunalne infrastrukture, ampak boste zgradili greznico. Kljub morebitni lastni kanalizaciji boste uporabljali ostalo infrastrukturo, ki jo je zgradila občina, ta strošek pa ji morate seveda povrniti. Bo pa v tem primeru komunalni prispevek nekoliko manjši, a to je zanemarljivo.

    Koliko stane komunalni prispevek?

    Cene za komunalni prispevek močno variirajo, žal pa gre za enega dražjih stroškov, povezanih z gradnjo objekta. Komunalni prispevek se plača pristojni občini, kjer se nahaja vaša parcela. Izračuna se na podlagi velikosti objekta in velikosti parcele, na višino tega stroška pa vplivajo tudi drugi dejavniki kot so križanje kanalizacijskih vodov, oddaljenost od infrastrukture in podobno. Cene se močno razlikujejo od občine do občine, tudi do 10x in več. V Ljubljani boste za komunalni prispevek za hišo, veliko 200 m2 odšteli okoli 20.000 evrov, v Izoli in Piranu pa celo več kot 25.000 EUR. Medtem boste za komunalni prispevek v odročnejših slovenskih občinah odšteli zgolj nekaj 1000 EUR. Pred nakupom parcele se je torej dobro pozanimati o višini komunalnega prispevka, saj lahko to vpliva na vašo odločitev o nakupu. 



    Kaj svetujejo Topdom strokovnjaki?

    Katere cevi priporočate za izvedbo kanalizacije?

    Kanalizacijo delimo na dva sklopa: hišno kanalizacijo in ulično kanalizacijo. V odvisnosti od tega se uporabljajo tudi različne kanalizacijske cevi.

    Za notranje vode v eno ali več družinskih objektih se uporabljajo v glavnini sive PP cevi, za vertikalne vode premera 110 mm, za horizontalne pa debeline v odvisnosti od namena (od fi 32 do fi 75), običajno premera 50 mm. V zadnjem času se dosti investitorjev odloča za ti. nizkošumne cevi, katere lastnost je posebna notranja stena, ki zmanjša zvok tudi do 50% napram običajnim sivim cevem za hišno izolacijo.

    Za vode izven objekta se uporablja ulična kanalizacija, krajše UKC, ki je običajno oranžne barve. Običajni preseki so 160 mm ali 200 mm. Samo kanalizacijsko omrežje je izgrajeno iz večjih presekov 400 mm ali 500 mm. Posebnost pri projektiranju so tudi bloki, kjer so vertikale projektirane kot ulična kanalizacija.   

    Kako se kanalizacijske cevi sanira, če pride do poškodb?

    Sanacija cevi je odvisna od poškodbe. V kolikor gre za dotrajane cevi s stanjšano steno, je najbolj priporočljiva zamenjava. V kolikor pa cev na določenem mestu poči zaradi mehanskega udara, se takšno cev da sanirati tako, da se jo enostavno odreže in za spoj uporabi drsno spojko.

    Kako lahko preprečimo zamašitev vodov odtokov?

    Že v osnovi so vodi narejeni in projektirani tako, da gredo vedno od nižjega proti višjemu preseku. Eden od razlogov je ravno pravilo sita in večje pretočnosti. Vedno moramo paziti, da se pri odtočnih ceveh ne delajo prehitri zavoji (raje 2 x 45 stopinjsko koleno kot eno 90 stopinjsko).

    Veliko zamašitev se zgodi tudi zaradi neprimerne uporabe odtokov (ženski vložki, nogavice, kavna usedlina, olja, maščobe….), ki se nabirajo na stenah in s tem zmanjšujejo presek. 

    Poglavitno pa je tudi redno (vsaj 1x letno) čiščenje sifonov (odstranitev las in maščobe iz kopalničnih sifonov) in kolen pri pralnem in pomivalnem stroju. Nekateri uporabniki uporabljajo tudi kemične izdelke, ki pa se običajno uporabljajo, ko je cev že zamašena, oziroma slabše odvaja vodo zaradi zmanjšanega preseka. Drugi pa raje 1x letno vse odtoke počistijo s t. i. podgano, kjer je čistilo samo voda pod pritiskom in s tem zagotovijo dobro odvajanje tudi v prihodnje.  

    Strokovni članek 16812
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Izdelava kanala?

    Imamo kar 1025 izvajalcev za področje Izdelava kanala:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1025 izvajalcev za področje Izdelava kanala
    8.9
    1

    Gradbeništvo KOP-LG, Gros Leon s.p


    8.9
    12

    TOMAŽ OVIJAČ s.p.


    8.9
    0

    MGM-GUTAJ d.o.o.


    8.8
    0

    MIVŠEK Rajko Mivšek s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane