Za področje

    Privat savna

    Članek je koristil že 6775+ uporabnikom
    Sama beseda savna je finskega izvora in pomeni kopel ali prostor za kopanje. Savno so razširili finci, ki so vrjeli, da savna očisti človeka fizično, pa tudi mentalno in duhovno.
    Strokovni članek 6775
    savne naslovnica
    Imamo kar 127 izvajalcev za področje Savne:

    1. Domače savne

    Vedno več uporabnikov se odloča za izvedbo savne doma, saj le tako lahko najdemo res dovolj časa za uporabo te. Savno po navadi vgradimo v pritlične prostore, kopalnice ali pa tudi podstrešne prostore. Če bo savna vključevala električno peč, moramo preveriti, če imamo temu primerno elektrilno napeljavo, napetost te mora biti med 220 in 380 V. Savno nam lahko izdelajo po naročilu ali pa kupimo že montažno

    2. Samostojna ali vgrajena savna?

    Najpogosteje so savne kar del hiše, lahko pa se postavijo ločeno. Savne so najpogosteje lesene, lahko pa so tudi zidane. Poznamo več vrst savn, ki se razlikujejo po učinku in načinu delovanja. Lahko se ogrevajo z elektriko ali uporabljajo tradicionalno ogrevanje s pečmi na drva. Najstarejši vrsti savne sta finska in turška, ki sta tudi bolj tradicionalni, danes pa se pogosto uporablja tudi infrardeča savna.

    Finska savna
    Za uravnavanje vlažnosti ima sicer suha finska savna v kot postavljen kup kamenja, čez katerega polivamo hladno vodo, ki nato izhlapi v ozračje.

    3. Nakup savne: na kaj biti pozorni?

    3.1 Izbira prave lokacije

    Najprej morate izbrati primerno lokacijo za vašo savno. Najpogosteje se savne nameščajo v kopalnicah, vendar lahko razmislite tudi o ločeni prostornini. Pomembno je, da ima dober prezračevalni sistem.

    3.2 Izbira vrste savne

    Obstajata dve glavni vrsti savn: tradicionalna finska savna in infrardeča savna. Razlike med obema si bomo podrobneje ogledali v nadaljevanju, načeloma pa lahko izbirate med eno ali drugo. Obstaja še turška savna, a ta zaradi izjemno visoke vlage ni primerna za privatne savne. Finska savna uporablja vroč zrak za segrevanje prostora, medtem ko infrardeča savna uporablja infrardeče žarke za segrevanje telesa. Izbira je odvisna od vaših preferenc.

    3.3 Izbor materialov

    Pri gradnji savne je ključnega pomena uporaba pravih materialov, ki bodo zagotavljali dobro toplotno izolacijo. Les, kot je cedra ali jelka, je pogosto uporabljen zaradi svoje naravne odpornosti na vlago.

    3.4 Oprema in detajli savne

    Savno lahko opremite s klopmi, ogrevali, svetilkami, termostati in drugimi dodatki, ki bodo povečali udobje in funkcionalnost prostora. Pogosto so prav premišljeni in dodelani detajli tisti, ki savne spremenijo v čarobne oaze sprostitve in užitka.

    Infrardeča savna
    Infrardeča savna oddaja nemotečo toploto, podobno toploti sonca.

    4. Finska savna

    Finsko savno imenujemo tudi suha savna. Finska savna se segreje na temperaturo med 60 in 70 °C. Po navadi je ta prostor obložen z lesom, vsebuje pa tudi lesene klopi, na katere se lahko usedemo ali uležemo. Finska savna ima tudi peč in pa kamenje, ki se segreje s pečjo. Savnanje poteka tako, da po vročem kamenju polijemo vodo in tako ustvarimo paro, ki nato povzroči znojenje telesa. Finska savna je učinkovita, saj zdravi telo, odpravlja utrujenost in nas sprošča.

    S prelitjem vroče vode na kamne se ustvari para, ki poveča vlažnost v prostoru. Ta metoda savnanja omogoča čiščenje kože.

    5. Turška savna

    Turška savna je nekoliko drugačna kot finska, saj ta vsebuje več vlage, imenujemo jo tudi parna kopel. Temperatura v savni se po navadi giblje okrog 50 °C. V sami turški savni so pogosto nameščene tudi cevi s hladno vodo, s katerimi lahko hladimo telo med savnanjem. Ta savna ima zelo visoko vlažnost, vsebuje pa tudi eterična olja, ki zelo blagodejno vplivajo na telo in dihala. Turška savna naše telo še bolj očisti kot finska savna, čisti predvsem našo kožo, poleg tega pa nas tudi sprosti. Zaradi visoke vlage in potenja v času savnanja lažje prenašamo visoko temperaturo.

    Turška savna
    Turška savna zaradi izjemno visoke vlažnosti ni primerna za domačo rabo, razen če sobo popolnoma prilagodimo vlažnim pogojem in turško savno načrtujemo že v fazi načrtovanja hiše. 

    6. Infrardeča savna

    Infrardeče savne delujejo povsem drugače kot prej omenjeni vrsti. V infrardeči savni so nameščeni grelniki s čim večjo sevalno površino. Infrardeča toplota globinsko obseva naše telo in blagodejno vpliva nanj, poleg tega da nas toplota sprosti, ta zdravi tudi poškodbe tkiv in kronična obolenja. Infrardeča savna je po navadi manjših dimenzij, tako da lahko toplota doseže vse dele prostora.

    Infrardeča savna ustvarja toploto, ki je podobna tisti, ki jo oddaja sonce. Ta naravna toplota ne ustvarja občutka zadušljivosti in omogoča udobno savnanje.

    5. Uživanje tekočine med savnanjem

    Med samim savnanjem zaradi znojenja izgubimo izjemno veliko tekočine, tudi do dva litra vode. Zato je zelo priporočljivo, da med savnanjem veliko pijemo, saj ledvice za svoje delovanje potrebujejo veliko tekočine.


    Strokovni članek 6775
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Savne?

    Imamo kar 127 izvajalcev za področje Savne:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 127 izvajalcev za področje Savne
    10
    3

    Markelj oprema d.o.o.


    10
    2

    KOSSKO, IZDELOVANJE SAVN PO MERI, MITJA KOS S.P.


    8.6
    0

    REMAX d.o.o.


    9.1
    12

    PABO d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane