Za področje

    Parcelacija

    Članek je koristil že 5969+ uporabnikom
    Meje zemljišča lahko spreminjamo, zemljišča lahko združujemo ali razdeljujejmo, s postopkom parcelacije. Delitev parcele je oblikovanje večih parcel iz ene, združevanje zemljišč pa je oblikovanje enega zemljišča iz večih, ki imajo enako pravno stanje glede lastninske pravice.
    Strokovni članek 5969
    Parcelacija
    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. Parcelacija

    Parcelacijo izvede geodetsko podjetje, nova zemljišča, ki nastanejo s parcelacijo pa se evidentirajo v zemljiškem katastru, na željo lastnika ali solastnikov. S parcelacijo lahko delimo ali združujemo tudi zemljišča pod stavbo, ki se prav tako evidentirajo v zemljiškem katastru. Postopek evidentiranja parcelacije se izvede na podlagi akta državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti.  

    2. Elaborat parcelacije

    Ko sprožimo postopek evidentiranja parcelacije, je potrebno ob vlogi priložiti tudi elaborat parcelacije, ki ga izdela geodetsko podjetje. Elaborat pa mora izkazovati skladnost parcelacije z načrtom parcelacije iz akta državnega organa ali organa samouprave, če se parcelacija izvede na podlagi tega akta.

    Preden se parcelacija evidentira, morajo biti urejene tudi vse meje med zemljišči. Tako se lahko izvede enoten elaborat, ki vsebuje prvine elaborata parcelacije in elaborata ureditve mej. Na podlagi tega elaborata se nato izvede postopek evidentiranja parcelacije in urejanja mej. Kljub temu, če se evidentiranje mej zakomplicira in se ne razreši pravočasno, se lahko sproži postopek evidentiranja parcelacije pred ureditvijo mej v sodnem postopku.

    3. Vpis parcele v zemljiški kataster

    Ko je postopek končan, geodetska uprava izda odločbo na podlagi zahteve o evidentiranju. Na podlagi odločbe se nato v zemljiški kataster vpišejo nove meje.

    4. Parcelacija - cena

    Kadar je vlagatelj zahteve za uvedbo postopka evidentiranja parcelacije fizična ali pravna oseba, je potrebno po Zakonu o upravnih taksah – ZUT (Uradni list RS, št. 106/2010 - u.p.b.) plačati upravno takso, za vlogo po tarifni št. 1 ZUT v znesku 4,54 EUR, za odločbo po tarifni št. 3 ZUT v znesku 18,12 EUR,  skupaj v znesku 22,66 EUR.

    Elaborat parcelacije težko cenovno ovrednotimo, ponavadi pa so cene višje ali enake 400€.

    Strokovni članek 5969
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 212 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    10
    4

    Gedeon Hrastnik & Co. podjetje za geodetske storitve, inženiring, svetovanje in trgovino d.o.o.


    10
    1

    GEOmeter, Jasna Golob s.p.


    10
    32

    Geolinija, geodetske storitve, Janez Mlakar s.p.


    10
    46

    GEO-OM, Marjan Ocepek s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane