Za področje

    Izdelava strehe: kleparstvo, krovstvo in tesarstvo

    Članek je koristil že 17855+ uporabnikom
    Izdelava strehe je kompleksna naloga, ki je ne moremo opraviti sami. Prav tako pa strehe ne more izdelati en sam mojster, potrebujemo kar tri!
    Strokovni članek 17855
    Tesarska dela, vir: tavmar.si
    Imamo kar 1175 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    1. Tesarska dela

    Osnova za dobro streho je stabilna in močna strešna konstrukcija. Če želimo imeti klasično leseno strešno konstrukcijo, potem nam bo to izvedel tesar. Tesarska dela obsegajo obdelavo lesa za ostrešje in postavitev lesenih elementov ostrešja. Pomembno je, da les, ki ga bomo uporabili za ostrešje, ni predhodno izpostavljen vremenskim ali mehanskim obremenitvam. Prav tako mora biti les povsem posušen, da v kasnejšem postopku ne pride do krčenja ali raztezanja.  Ko je les posušen, ga tesar še obdela s posebnimi premazi.

    Tesarji so pravi umetniki, saj lahko iz lesenih elementov izdelajo željeno streho, tudi če je ta izjemno razgibana. Slovenske strehe pogosto vsebujejo frčade, zalome in druge elemente, ki naredijo streho izjemno razgibano in otežijo delo tesarju. Delo tesarja se trdno dopoljnjuje z delom krovcev in kleparjev, ki dokončajo vašo streho. Tesarji pa ne izdelujejo samo ostrešij, naredijo nam lahko tudi različne lesene obloge, stopnišča, pode in tlake, podporne stebre in druge lesne elemente, kjer je potrebna temeljita obdelava lesa.

    2. Krovska dela

    Streha je eden izmed najbolj pomembnih elementov vaše hiše, saj hišo ščiti pred vremenskimi vplivi, kot so padavine, toča, pregrevanje ipd. Krovec je tisti mojster, ki ostrešje in objekt pod streho zaščiti z zaključnim slojem, kritino. Kot že omenjeno krovec prekrije vaš objekt z željeno vrsto kritine, poleg tega pa lahko položi tudi hidro in toplotno izolacijo pri ravni strehi in položi potrebne folije pri različnih vrstah streh.

    Krovec položi kritino, ki je določena s strani projektanta in je navedena tudi v Projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja. Izbrana kritina se mora prilagajati okolju v katerem stoji objekt. Pogosto krovci sodelujejo s proizvajalci kritin in uporabljajo njihov celosten sistem, ki poleg strešnika in bitumenskega traku obsega tudi druge elemente. Ob polaganju kritine krovec pogosto naredi tudi prezračevalni sistem, položi toplotno izolacijo, neredi zaključne elemente ipd.

    krovskadela-naslovna.jpg

    3. Kleparska dela

    Nenazadnje pa so za celovito streho potrebna tudi kleparska dela, ki jih izvede klepar. Klepraska dela obsegajo vsa strešna dela, pri katerih se uporablja pločevina. Tako kleparji izdelajo in montirajo žlebove, odtočne cevi, naredijo razne obrobe, po potrebi pokrijejo zunanje okenske police, itd. S pločevino lahko pokrijejo tudi ravno streho ali streho v naklonu. Prav tako med kleparska dela spadajo prekrivanje strešnih vencev, obrobe prebojev konstrukcije dimnikov in zračnikov.

    Kleparji pa montirajo tudi montažne cevi za odvajanje meteorne vode, ki so običajno litoželezne, izdelajo in montirajo pa tudi snegolove. Pri kleparskih delih se poleg pocinkane ali barvane železne pločevine pogosto uporablja še bakrena ali aluminijeva pločevina.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja KROVIK IZET KULANIĆ S.P.

    Katera vrsta lesa se največkrat uporablja za ostrešje hiše?

    V večini primerov se uporablja konstrukcijski les – smreka. V kolikor ima investitor željo, oziroma v kolikor so potrebe po izvedbi vidnega ostrešja, pa se lahko uporabi tudi lepljen konstrukcijski les.

    Kam se polaga toplotno izolacijo strehe?

    V prvi vrsti moramo ločiti ali gre za novogradnjo ali za prenovo. V prvem primeru se toplotna izolacija polaga med in pod špirovce (škarnike), v primeru prenove strehe pa spet obstajata dve možnosti. V primeru izdelane mansarde oziroma nezadostne višine mansardnih prostorov, se lahko na zunanji strani strehe - nad špirovci, uporabi toplotna izolacija, kot je npr. Termotop (kamena volna) v kombinaciji s stekleno volno. V kolikor pa mansarda ni izdelana, pa se steklena volna uporabi še med in pod špirovci (škarniki).
    g.Damir, KROVIK IZET KULANIĆ S.P.

    Strokovni članek 17855
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Krovec, Krovstvo?

    Imamo kar 1175 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1175 izvajalcev za področje Krovec, Krovstvo
    8.9
    0

    PROMOBILE d.o.o.


    10
    2

    RUKELJ d.o.o.


    8.9
    1

    Česen d.o.o.


    10
    1

    GAMA GRADNJE, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane