Za področje

    Projekt za izvedbo (PZI) in razlika med DGD in PZI

    Članek je koristil že 57419+ uporabnikom
    Nujnost projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja je neizogibna, saj brez tega ne moremo pridobiti ustreznega dovoljenja za gradnjo. Mnogi investitorji pa se ne zavedajo, kako zelo potreben je tudi Projekt za izvedbo. Poleg tega, da je ta zakonsko določen in se njegova ustreznost preverja na samem gradbišču, brez njega praktično ne moremo začeti gradnje.
    Strokovni članek 57419
    priljubljen
    pzi
    Imamo kar 556 izvajalcev za področje PZI - Projekt za izvedbo:

    1. Dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja - DGD

    Kot že ime narekuje potrebujemo DGD (nekoč PGD) za pridobitev gradbenega dovoljenja. Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja vsebuje različne dokumente in načrte, na podlagi katerih pristojni organ presodi ustreznost bodočega objekta za izdajo gradbenega dovoljena.

    DGD vsebuje vodilno mapo, dokument, ki je nekakšna hrbtenica Projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Poleg tega je zelo pomemben načrt arhitekture, ki vsebuje najrazličnejše risbe bodočega objekta. V DGD-ju pa najdemo še Izjavo odgovornega projektanta o mehanski odpornosti in stabilnosti, Geodetski načrt, Elaborat zaščite pred hrupom v stavbah, Elaborat požarne varnosti, Gradbeno fiziko.

    Ker je namen DGD-ja pridobitev gradbenega dovoljenja je njegova vsebina temu tudi prilagojena, načrti, ki jih DGD vsebuje, zato ne morejo služiti kot podlaga za gradbnjo objekta. Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja je le dokaz upravnemu organu, da so izpolnjeni vsi formalni pogoji.

    2. Projekt za izvedbo - PZI

    Projekt za izvedbo je nadgradnja Projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, ta je dopolnjen s podrobnimi načrti, ki služijo gradnji objekta. Šele ko imamo v rokah PZI lahko zares začnemo z gradnjo, saj je ta tudi zakonsko določen. PZI se razlikuje od DGD-ja po tem, da vsebuje načrte s podrobnimi tehničnimi rašitvami in detajle ter dodatne izračune.

    Iz arhitekturnih načrtov je razvidna podrobna sestava sten in drugih konstrukcijskih elementov, dimenzije odprtin in prostorov ter njihove obloge, splošno pa so določeni tudi vsi materiali, ki bodo uporabljeni v objektu. Določena so tudi mesta ogrevalnih in hladilnih naprav ter točke osvetlitve, itd.
    Projekt za izvedbo pa vsebuje tudi načrt strojnih inštalacij, načrt elektroinštalacij, izračun statike, ipd.

    Načrti ki so sestavni del Projekta za izvedbo so bolj podrobni, kot načrti DGD-ja in zato lahko služijo za izdelavno popisov del in materiala. Šele na podlagi podatkov, ki jih vsebuje PZI se lahko lotimo izbire izvajalcev za posamezna področja.

    Le s pomočjo PZI-ja je gradnja lahko res predvidljiva, kvalitetna in natančna. Projekt za izvedbo mora biti na gradbišču ves čas na voljo vsaj v enem izvodu, saj odgovorni nadzornik le tako lahko nadzira, če vsa dela res potekajo, kot je bilo zadano v PZI-ju. Na voljo pa mora biti tudi zato, ker nas na gradbišču lahko obišče gradbeni inšpektor.

    Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, kot tudi Projekt za izvedbo lahko pridobite s pomočjo sistema Mojmojster .

    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Strokovni članek 57419
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje PZI - Projekt za izvedbo?

    Imamo kar 556 izvajalcev za področje PZI - Projekt za izvedbo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 556 izvajalcev za področje PZI - Projekt za izvedbo
    8.9
    5

    KLAJDER zaključna dela v gradbeništvu, d.o.o.


    8.7
    0

    ATELJE HOČEVAR d.o.o.


    8.9
    2

    Primaforma d.o.o.


    8.9
    1

    BERNIX furniture design, Ekaterina Bernik s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane