Za področje

    Steklena volna ali kamena volna za fasado?

    Članek je koristil že 45472+ uporabnikom
    Tako kamena volna, kot tudi steklena volna sta dobra, najpogosteje uporabljena toplotna izolatorja. Izolacijska volna se uporablja za izolacijo, predvsem fasad. Kljub temu, da posamezniki pogosto mislijo, da med njima ni razlik, sta materiala zelo različna.
    Strokovni članek 45472
    priljubljen
    kamena volna cenik
    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    1. Tervol - mineralna volna

    Kamena in steklena volna se razlikujeta tako v materialu, kot tudi v načinu proizvodnje. Kamena volna nastane iz bazalta in diabaza, ki se ju raztali v peči pri temperaturi 1600 °C, doda pa se jima tudi koks. Staljeno zmes se nato še dodatno obdela in se ji doda vezivo za trdnost. Iz vlaken, ki nastanejo se oblikuje plast kamene volne. Kameno volno se nato oblikuje v izolacijske plošče. Tervol kamena volna je narejena iz mineralov diabaza in amfibolita. Izolacija je okolju prijazna in se lahko ponovno reciklira.

    2. Steklena volna

    Tudi proizvodnja steklene volne se začne v peči. Kremenčev pesek in reciklirano steklo se stalita v primerni peči, dobljena zmes pa se vliva v rotorje. Nato se iz zmesi oblikuje vlakna in se jih utrdi z vezivom. Iz vlaken se nato oblikuje plast steklene volne, ki se jo razreže in zapakira v zvitke.

    2. Koliko izolira kamena volna, toplotna prevodnost steklene volne?

    Materiala imata različne gostote, ki vplivata na to da so drugačne tudi ostale lastnosti. Kamena volna ima večjo gostoto, zato je večja tudi njena požarna odpornost, pa tudi trdnost. Gostota materiala vpliva tudi na prevodnost, pri kameni volni velja, da večja kot je njena gostota, nižja je njena toplotna prevodnost, se pravi so energetske izgube manjše. Najbolj optimalna gostota kamene volne je med 50 in 80 kg/m³, njena prevodnost pa je v tem primeru med 0,035 in 0,040 W/mK.

    Pri stekleni volni je nekoliko drugače. Večja kot je njena gostota, bolje material prevaja tudi toploto. Ponavadi se uporablja steklena volna z gostoto med 10 in 100 kg/m³, ki ima toplotno prevodnost med 0,045 in 0,032 W/mK.

    Kamena volna cena

    3. Izolacijska volna in vlaga

    Tako steklena, kot tudi mineralna volna sami po sebi nista odporni na vlago. Med proizvodnjo obema dodajo poseben dodatek, ki ju varuje proti vlagi. Pri obeh materialih se voda ujame med njuna vlakna, vendar težave ni, če je material vgrajen tako, da se lahko čimprej posuši. Tako kamene, kot tudi steklene volne pa ne smemo vgraditi v območja, ki so vedno izpostavljena vlagi.

    4. Gorljivost izolacije

    Oba opisana materiala sta negorljiva, saj je pri obeh materialih tališče vlaken nad 500 °C, tako sta uvrščena v razred negorljivosti A1. Še posebej primerna za mesta visoke požarne izpostavljenosti je kamena volna, saj ima višje tališče.

    5. Kamena ali steklena volna? Zdravje najprej!

    Mnogi mislijo, da sta tako kamena, kot tudi steklena volna zdravju škodljivi. Res je, da materiala nista povsem naravna, vendar so raziskave zaenkrat ovrgle predpostavke o njuni škodljivosti. Se pa priporoča, da se pri vgrajevanju obeh voln uporablja zaščito, rokavice in očala, saj drobni delci materialov dražijo kožo. Oba materiala se uporablja predvsem za izolacijo fasad. Mineralna volna je na voljo v obliko plošč, steklena volna pa se kupi v zvitku.

    6. Steklena volna - cena

    Cena steklene volne za URSA DF 39, debeline 15 cm in velikosti 6 m2 je okrog 5 EUR/m2.

    7. Kamena volna - cena

    Koliko stane kamena izolacija Tervol? Cena kamene volne Knauf FPL 035, debeline 12 cm in velikosti 1,44 m2 je okrog 18,7 EUR/m2.
    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 45472
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Fasade, Fasaderstvo?

    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 2012 izvajalcev za področje Fasade, Fasaderstvo
    10
    1

    SLIKOPLESKARSTVO IN SOBOSLIKARSTVO JOŽE ŽNIDARŠIČ S.P.


    9.9
    5

    Izudin Ogrešević s.p.


    9
    0

    Habitat d.o.o.


    10
    12

    TISKANI BETONI TALETOVIĆ d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane