Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Tuš kabine: masažna tuš kabina, klasična tuš kabina ali vgradni tuš?

    Članek je koristil že 17668+ uporabnikom
    Namen tuša je malo drugačen kot namen kopalne kadi. Kopalno kad izberemo, ko želimo v kopanju uživati in se relaksirati, izberemo jo tudi takrat, kadar imamo majhne otroke. Tuš kabina pa je veliko bolj praktična, uporabimo jo če se želimo umiti hitreje. Praktična pa je tudi ko smo starejši in težje vstajamo. Poleg tega, da je prha bolj praktična, kot kopalna kad, s prhanjem porabimo tudi manj vode in energije, kot pri kopanju. Poznamo tri vrste tuš kabin:
    Strokovni članek 17668
    naslovnica
    Imamo kar 1036 izvajalcev za področje Kopalnice:

    1. Tuš kabina mora biti redno vzdrževana

    1.1 Tuš kabina ima pomembno vlogo v kopalnici

    Ali ste se kdaj vprašali, zakaj je tuš kabina tako pomembna? Razlogov za to je več, ključen pa je zagotovo ta, da tuš kabina našo kopalnico ohranja suho in čisto. Suha tla preprečijo marsikateri padec, poleg tega pa preprečujejo nastanek plesni, ki se v kopalnicah nabira na vlažnih površinah. Tuš kabine imajo prav tako močno simbolno vrednost, saj predstavljajo intimen prostor, ki nam nudi potrebno privatnost in nas varno skriva pred pogledi drugih.

    1.2 Plesen in vodni kamen na tuš kabini

    Da bo tuš kabina dolgo služila svojemu namenu, mora biti pravilno vzdrževana. Največja nevarnost, ki preti zanemarjeni tuš kabini, je nastanek plesni. Plesen se v kopalnici zaradi vode in povečane vlage pojavi pogosto, najboljši način, kako se obvarovati pred njo, pa je preventiva in vzdrževanje čistoče. Ključno je, da kopalnico redno zračimo, saj je zračenje najboljši način uravnavanja vlage v prostoru. Če nam nastanka plesni ni uspelo preprečiti, jo lahko poskusimo odstraniti z agresivnimi čistili za odstranjevanje plesni. Z odstranjevanjem plesni moramo začeti takoj, ko se ta pojavi, saj jo je kasneje skoraj nemogoče odstraniti s podlage. Priporočamo, da tuš kabino temeljito očistite vsaj enkrat na teden, vsakodnevno po tuširanju pa obrišite vsaj steklo tuš kabine.

    Na steklu in na armaturah tuš kabine se nabira precej vodnega kamna, ki ga lahko uspešno odstranimo s kisom.
    Vgradni tuš
    Pomembno je, da tuš kabino redno čistimo, saj se bo na stikih površin in materialov ter na fugah sicer začela nabirati plesen.

    2. Montažna tuš kabina

    Prva vrsta tuš kabine je montažna tuš kabina, ki je narejena v enem kosu. Drsna vrata za tuš kabino, tuš kad, pa tudi zadnje stranice kabine, so povezane v enem kosu, ki ga v celoti prinesemo v svojo kopalnico. Montažna tuš kabina ima tudi vgrajene razne dodatke, kot npr. poličke za milo, razna oprijemala in podobno, po navadi pa so vgrajen tudi armature za tuš in stropni izliv. Montažno tuš kabino se lahko v enem kosu prenese na drugo lokacijo oziroma v drug prostor. Slabosti montažne tuš kabine so omejena izbira dimenzij, velikosti in oblik, kar lahko v zelo majhnih kopalnicah predstavlja problem. Prav tako se moramo zavedati, da montažna tuš kabina s svojo masivnostjo precej zaznamuje prostor in pogosto ne deluje najbolj elegantno.

    3. Klasična tuš kabina

    Najbolj pogosta je t. i. klasična tuš kabina, kjer posebej kupimo kad kabine in stranice ter vrata kabine. Zasloni proti škropljenju so lahko kompaktni ali pa kot zaslon uporabimo zavese. Pri tej vrsti tuš kabine lahko iz posameznih delov sestavimo poljubno tuš kabino. Pomembno je le, da so posamezni deli kompatibilni med seboj, kar moramo preveriti še pred nakupom. Izberemo lahko poljubno kad kabine, ki je lahko nekoliko višja, bolj praktična, a manj estetska, ali pa je kad v ravnini z zaključnim talnim slojem. Klasična oziroma sestavljena tuš kabina nam omogoča več svobode pri oblikovanju končnega videza tuš kabine, prav tako pa nudi več načinov montaže. Tuš kad lahko npr. vgradimo v ravnino s tlemi, kar je zelo elegantna in moderna rešitev, s katero se izognem dvignjenemu pragu. 

    Tuš kabina
    Tuš kabina je dobra rešitev za ohranjanje čiste in suhe kopalnice.

    4. Masažna tuš kabina

    Kljub temu da je prha primarno zelo praktičen objekt, nam nudi določeno stopnjo sprostitve. Za posebej zahtevne kupce je na voljo masažna tuš kabina. Ta tip tuš kabine ima eno ali dve glavni prhi - ročno in/ali stropno, na stranice pa so vgrajene tudi manjše šobe oziroma prhe. Skozi slednje pritekajo curki različnih intenzivnosti in oblik, ki masirajo mišice telesa. Vsaka masažna tuš kabina ponuja nastavljiv obroč, s pomočjo katerega lahko kontrolirate moč in vrsto vodnega curka ter izbirate, od kod bo tekel. Ohišje masažne tuš kabine je običajno izdelano iz PVC materiala, profili so običajno aluminijasti, v notranjosti pa je pogosto PVC sedež in police za šampone in mila. Masažna tuš kabina je na voljo s streho ali brez. Nekateri sistemi masažnih prh omogočajo tudi učinek savne.

    Masažna tuš kabine ugodno pripomore k omejevanju bolečine v mišicah, kar je še posebej zaželeno po dolgih in napornih športnih aktivnostih. Poleg tega ima ugoden, sproščujoč učinek na naše mentalno počutje. 

    5. Vgradni tuš

    Še ena možnost, ki izgleda najbolj elegantno, je vgradnja tuš kabina. V tem primeru je tuš postavljen v zidno nišo in ga z ene ali dveh strani ter od zadaj obdajajo zidovi, sprednja stranica pa je po navadi steklena. Vgradnji tuš ne potrebuje tuš kadi, ampak lahko tla oblečemo kar v ploščice. Pri tem moramo seveda zagotoviti ustrezen odtekanje vode, ki je lahko izvedeno s točkovnim odtokom ali kanaleto ob eni izmed sten. Tako točkovni odtok kot kanaleto je mogoče izvesti v ravnini s tlemi, kar je še posebej elegantna rešitev. Notranjost tuša lahko oblečemo v keramiko, obdamo z marmorjem ali umetno maso. Tudi v vgradni tuš lahko vgradimo masažna telesa, vodne curke in podobne elemente za sprostitev.

    Vgradni tuš
    Vgradni tuš omogoča največ različnih možnosti; naša domišljija lahko ima proste roke.

    6. Cena: ali je masažna tuš kabina res najdražja?

    Ni nujno, da je masažna tuš kabina najdražja. Cene se zelo razlikujejo in so odvisne od velikosti, kakovosti vgrajenih materialov in oblikovne zasnove. Perfektna, dizajnerska izvedba vgradnega tuša z visoko kakovostnimi armaturami in odtoki pogosto stane več od katere koli tuš kabine, ki jo kupimo v trgovini - celo od masažne. Načeloma pa velja, da so najcenejše tuš kabine standardne montažne tuš kabine.

    Cene za najbolj standardne montažne tuš kabine se gibajo med 150 in 350 evrov. Za nadstandardne montažne in za klasične tuš kabine boste odšteli med 600 in 800 evrov, za masažne pa med 700 in 1000 evrov. Razpon cen za slednje je sicer precej velik - na tržišču dobite tudi posebne masažne tuš kabine za 1500 evrov in več. Cene za vgradni tuš so odvisne od zahtevnosti izvedbe in cene posameznih elementov, načeloma pa se gibajo med 500 in 1000 evrov. Pri vgradnih tuš kabinah omejitve v ceni praktično ni; če izbirate samo najdražje in najkakovostnejše materiale ter si zamislite oblikovno kompleksno in posebno tuš kabino, lahko hitro presežete tudi 2000 evrov in več.

    Strokovni članek 17668
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    kopalnice, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kopalnice?

    Imamo kar 1036 izvajalcev za področje Kopalnice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1036 izvajalcev za področje Kopalnice
    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    10
    5

    MIZARSKI SERVIS PETER ŠTOR S.P.


    9.4
    1

    MIZARSTVO JURAČ d.o.o.


    10
    6

    Var d.o.o., Domžale


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane