Za področje

    Lokacijska informacija: kako jo najti preko spleta?

    Članek je koristil že 6999+ uporabnikom
    Ponavadi so prvi na katere naletimo pri iskanju zemljišča za naš nov objekt agenti nepremičninskih agencij. Ti nam podajo podatke o našem bodočem zemljišču. Na prvi sestanek z njimi pa se lahko že pripravimo, tako da poiščemo podatke o zemljišču kar na spletu.
    Strokovni članek 6999
    Atlas okolja, ARSO, vir: gis.arso.gov.si
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. Atlas okolja, agencija RS za okolje in prostor

    V sistemu Atlas okolja lahko lahko poiščemo željeno zemljišče in željene podatke o njem. Iščemo lahko ročno, tako da željeno zemljišče poiščemo na letalskem posnetku (ponavadi označen tudi z DOF). Iščemo lahko tudi po koordinatah zamljišča, če te poznamo ali po katastrski občini (ki ni nujno ista kot občina) in oznaki zemljišča. Ko najdemo željeno zemljišče lahko o tem pridobimo različne informacije, nadmorsko višino, koordinate, če teh še ne vemo, pa tudi druge podatke, kot npr. za katero upravno enoto gre, podatke o poštnem okolišu, podatke o zemljiškem katastru, vidimo lahko ulično oznako, itd. Poleg samih podatkov o prostorskih enotah pa lahko pridobimo tudi podatke o tem, če so v okolici zemljišča merilna mesta, podatke o okolju, kot npr. podatke o hrupu ali podatke o komunalnih odlagališčih. Najdemo pa lahko tudi podatke o podnebju, obstoječi infrastrukturi, o vodah in poplavah, o naravi in varovalnih pasovih, o tleh in potresnih območjih. Poleg tega pa na strani lahko zmerimo tudi razdalije med različnimi postavljenimi točkami in si natisnemo karto v merilu. Stran je na volj tudi v angleščini.

     Povezava na stran Atlas okolja.

    2. Portal piso

    Podobno kot v Atlasu okolja lahko tudi v Portalu piso najdemo različne podatke o iskanem zemljišču. V portalu lahko že na začetku izberemo podlago na kateri želimo, da se nam prikazujejo podatki, izberemo lahko med npr. letalskim posnetkom, topografsko karto, osnovno karto, itd. Tudi v tem portalu lahko poiščemo zemljišče ročno ali pa iščemo po koordinatah, naslovu ali po oznaki zemljišča. Z lokacijsko poizvedbo lahko ugotovimo podatke o koordinatah zemljišča, naslovu ali oznaki zemljišča, če teh še ne poznamo. V tematskih sklopih lahko izberemo kategorijo podatkov, ki jih iščemo. V portalu lahko najdemo podatke o lastništvu nepremičnine in vrednosti nepremičnine. Vidimo pa lahko tudi podatke o gospodarski infrastrukturi in infrastrukturi, najdemo lahko kmetijska in gozdarska zemljišča, podatke o hidrografiji, o kulturni dediščini, o demografiji, itd. Poizvedujemo pa lahko tudi o obstoječih prostorskih planih. Tudi v tem portalu lahko izmerimo razdalje in natisnemo karto v merilu. Edini problem portala je, da ne zajema vseh občin.

    Povezava na stran Portal piso. Izbrati je potrebno občino in javni dostop.

    3. Portal iobčina

    Tudi v portalu iobčina lahko najdemo različne podatke o zemljišču. Najprej lahko poiščemo zemljišče ročno, po hišni številki ali parceli. V zavihku tematike lahko izbiramo med različnimi tematikami, lahko iščemo po zemljiškem katastru, najdemo pod katero namensko rabo spada zemljišče, iščemo podatke o naravi na območju, o vodah, o kulturni dediščini, o javni infrastrukturi, o prometu, o nepremišninah, najdemo lahko podatke o komunalnem prispevku, o lokacijski informaciji, ipd. Vendar do vseh podatkov javno ne moremo dostopati. Tudi v tem portalu lahko merimo razdalje in si shranjujemo karte v merilu.

    Povezava na stran Portal iobčina. Izbrati je potrebno občino in vstop v novi portal,  nato pa vstop brez prijave.



    Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

    Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

    Strokovni članek 6999
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    9.6
    1

    GEO1A, geodetske storitve, d.o.o.


    10
    6

    GEOMAP Matic Podmenik s.p.


    10
    16

    GE8 - GEODETSKE STORITVE, Mateja Simčič s.p.


    10
    4

    Gedeon Hrastnik & Co. podjetje za geodetske storitve, inženiring, svetovanje in trgovino d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane