Za področje

    Betonsko železo za vertikalne in horizontalne vezi

    Članek je koristil že 19549+ uporabnikom
    Navpične in vodoravne povezovalne elemente, oziroma vertikalne in horizontalne vezi moramo narediti pri vsakem zidanem objektu, saj opeka sama po sebi ni dovolj nosilna. Natančneje povedano, betonsko železo je opečnim konstrukcijam potrebno dodati zato, ker opeka prevzema le vertikalno obtežbo, ne zmore prevzeti horizontalnih obremenitev kot je npr. potres. V primeru potresa te obremenitve zato prevzame betonsko železo oziroma vertilane betonske vezi. Horizontalno betonsko železo pa je potrebno za premostitev večjih razponov, npr. nad okni in vrati, kar imenujemo preklada.
    Strokovni članek 19549
    betonsko zelezo
    Imamo kar 72 izvajalcev za področje Betonarna:

    1. Betonsko železo

    Izraz betonsko železo je morda nekoliko zavajujoč, vsekakor pa to ni strokovni izraz za ta material. Betonsko železo namreč sploh nima "železa", ampak natančneje povedano jeklo. Strokovno se betonsko železo imenuje armiran beton, kar pa je danes tako rekoč praktično vsak beton. To pomeni, da so v betonu, ki načeloma prevzema tlačne obremenitve, jeklene armaturne palice, ki prevzemajo tudi natezne obremenitve. Betonsko železo oz. kot smo rekli - armiran beton (AB) je zaradi tega eden najbolj vsestranskih in zmogljivih gradbenih materialov z odličnimi fizikalnimi in mehanskimi lastnostmi.

    2. Koliko jekla potrebuje betonsko železo?

    Koliko armature potrebuje betonsko železo in kakšno mora biti razmerje med betonom in jekleno armaturo, bo natančno preračunal statik ali pa podjetje, ki betonsko železo izvaja. Pomembno je, da so razmerja in količine natančno določene, saj bo le tako konstrukcija statično neporočena, hkrati pa tudi ekonomična. Če jekleno armaturo in dimenzije betonskih vezi določamo na pamet, se lahko namreč zgodi, da betonsko železo predimenzioniramo, torej po nepotrebnem načrtujemo predebele in premasivne vezi s preveč armature. To ne samo poveča stroške gradnje, ampak zaradi povečane lastne teže betonske vezi neposredno vpliva na statiko celotne hiše.

    Betonsko zelezo
    Vertikalno in horizontalno betonsko železo je sestavni del konstrukcije vsake opečne hiše.

    3. Navpično in vodoravno betonsko železo

    3.1 Navpično betonsko železo

    Navpične povezovalne elemente ali vertikalne vezi moramo izvesti vedno na vseh vogalih objekta, ob prostih robovih vsakega konstrukcijskega elementa, pri stikih vseh nosilnih sten, nad in pod odprtinam, ki presegajo 1,5 m2. Vertikalne vezi ne smejo biti med seboj odaljene več kot 4m, če je razdalja med njimi večja, je vmes potrebno vstaviti še dodatne vezi. Betonsko železo v oblikih vertikalnih vezi bo prevzemalo horizontalne napetosti potresa in vetra in le deloma vertikalno obtežbo hiše, saj bo slednjo prevzemala večinoma opeka. 

    3.2 Horizontalno betonsko železo

    Če gre za betonsko železo v obliki stropnih nosilcev armiranobetonske plošče, morajo biti razmiki med nosilci natančno preračunani, zato je vpletenost statika nujna. Raster oziroma razmiki so odvisni od obtežbe, predvsem pa od razponov armiranobetonske plošče. Horizontalno betonsko železo pa poznamo tudi v obliki preklad nad okni in vrati, ki jih v opeki ni mogoče izvesti oz. bi jih morali izvesti v obliki loka. 

    Vezi oblikujejo kontinuirne elemente, ki so fizično povezani drug z drugim. Med seboj morajo biti povezane tako vertikalne kot tudi horizontalne vezi. Med povezavami iz vezi je vedno vstavjeno polnilo, ponavadi stena  iz opek. Dobro pa morajo biti med sabo povezani tudi betonsko železo in opeke. 

    4. Kako armirati vertikalne in horizontalne vezi?

    Vertikalne in horizontalne vezi vedno armiramo po pripravljenem projektu. Vertikalne vezi morajo biti armirane z armaturnimi palicami, ki jih vsebuje betonsko železo - ponavadi se uporabijo 4 palice za eno vez. Vez se ulije iz betona, za katerega moramo predhodno pripraviti opaž. Lahko pa uporabimo tudi opažne zidake, ki jih ponavadi kupimo že pripravljene. Opažni zidaki so ponavadi iz izolacijskega materiala. Te zidake uporabimo zato, da nam ni potrebno posebej opaževati vertikalnih vezi, saj s tem prihranimo pri času.

    Tudi horizontalne vezi oz. horizontalno betonsko železo je potrebno armirati. Te armiramo v vzdolžni in prečni smeri, z aramturnimi palicami, ki so povezane s stremeni. Armaturo položimo v pripravljen opaž, in jo nato zalijemo z betonom. Paziti moramo, da se vzdolžne in prečne vezi preklopijo na vsaj 70 cm. Toplo vam priporočamo, da se za pomoč pri načrtovanju in projektiranju armiranobetonskih vezi obrnete na statika, ki bo pripravil natančni izračun tipov, prerezov in količin armaturnih palic ter marke betona in dimenzij betonskih vezi. Če se tega lotite sami, delate na pamet, kar za sabo ne potegne zgolj morebitnih napačnih statičnih izrčaunov, pač pa tudi nepotrebno dražje konstrukcije.

    Strokovni članek 19549
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Betonarna?

    Imamo kar 72 izvajalcev za področje Betonarna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 72 izvajalcev za področje Betonarna
    10
    4

    ANDRE d.o.o.


    9.5
    2

    Teo Mohorčič s.p.


    9.2
    0

    GMI, inženiring in vzdrževanje, d.o.o.


    9.7
    2

    EM BAU, gradnje d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane