Za področje

    Zvočna izolacija stene, stropa in tal

    Članek je koristil že 46782+ uporabnikom
    Po navadi je veliko napisanega predvsem o toplotni izolaciji, vendar pa toplotna izolacija ni edina pomembna izolacija. Tudi zvočna izolacija je izjemno pomembna. V našem okolju - še posebej, če živimo v mestu - je veliko motečih šumov in zvokov, ki nas vsakodnevno močno obremenjujejo. Pri tem pripomore izolacija vseh površin: zvočna izolacija stene, zvočna izolacija stropa in zvočna izolacija tal.
    Strokovni članek 46782
    priljubljen
    zvocna izolacija
    Imamo kar 2447 izvajalcev za področje Suhomontaža:

    Raziskava
    Katero izravnalno maso bi uporabili?
    Hvala za odgovor.

    1. Hrup

    Zvok se v okolju, v katerem živimo, prenaša na dva načina: po zraku in skozi material iz okolja. Po zraku se prenaša zvok govorjenja, raznih naprav, ceste in podobno. Zvok se prenaša tudi po konstrukciji našega objekta, kar imenujemo udarni zvok. Tako se po konstrukciji prenaša zvok hoje, premikanja predmetov ali glasno vrtanje v steno. Udarni zvok potuje dlje, zato nas lahko vrtanje moti tudi, če se odvija nekaj nadstropij višje. Večjo maso kot ima konstrukcija objekta, bolj odbija zvok in manjši  je prehod zvoka skozi zid.

    Prehod zvoka skozi konstrukcijo se lahko zniža že s povečanjem debeline konstrukcije, dodatno pa lahko prehod zvoka preprečimo z dodatno zvočno izolacijo.

    2. Zvočna izolacija notranjih sten

    Problem prenosa zvoka je najbolj moteč pri večstanovanjskih objektih. Tako morajo biti dobro izolirane tako stene, ki mejijo na sosednja stanovanja, pa tudi medetažna konstrukcija. Prenos zvoka znotraj stanovanja ali hiše lahko zmanjšamo, če notranje površine, tla, stene, strope, ustrezno izoliramo. Zvok lahko dodatno absorbirajo predvsem mehke površine, kot so tkanine, preproge, gume, nekoliko pa ga absorbirajo tudi rastline z veliko listi. 

    Zvočna izolacija notranjih sten

    3. Zvočna izolacija tal

    Zvok korakov iz drugih nadstropij in stopnišč lahko postane zelo moteč. To lahko prepreči dobra talna zvočna izolacija. Na splošno je pomembna predvsem dobra izolacija medetažne plošče. Učinkovit način izvedbe zvočne izolacije medetažne plošče je plavajoči pod. Talna zvočna izolacija plošče se izvede tako, da se na betonsko konstrukcijo najprej položi zvočna izolacija, nad njo pa se izvedeta estrih in zaključni sloj (parket, ploščice ali kaj drugega). Za zvočno izolacijo se po navadi uporabi stirodur, stiropor ali posebne zvočno-izolacijske plošče. Debelina zvočne izolacije je po navadi med 4 in 5 cm, če pa imamo talno gretje je ta še večja, okrog 7 cm. Čez izolacijo vlijemo estrih ali uporabimo suhi estrih. Pomembno je, da v plavajoči pod vključimo dilatacijski trak.

    Zvočna izolacija tal

    4. Zvočna izolacija stropa

    Če želimo dodatno izolirati že obstoječi strop, izolacijo običajno položimo pod nosilno konstrukcijo. S tem močno zmanjšamo odmeve v prostoru.

    5. Zvočna izolacija oken

    Zvok se pogosto prenaša tudi skozi stavbno pohištvo. Slabše prenašajo zvok vrata, ki so dodatno tesnjena in masivna, npr. iz masivnega lesa. Zvok, ki prehaja iz zunanjosti v naš prostor skozi okna, lahko zmanjšamo, če uporabimo dodatno izolirana okna (večslojna, izolirana s plini). Če gre za obstoječa okna, ki jih ne želimo zamenjati, lahko prenos zvoka nekoliko zmanjšamo z boljšimi tesnilnimi trakovi na stikih okenskega okvirja s steno, vendar pa to ne bo vplivalo na prenos zvoka skozi steklo.

    6. Zvočna izolacija vrat

    Za mir in tišino niso potrebna samo dobra okna in debele stene. Na to močno vpliva tudi zvočna izolacija vrat. Najbolj na zaščito pred hrupom vpliva material vrat. Gosti in prožni materiali, kot je aluminij, dobro prenašajo zvok, zato je takšna vrata treba dodatno izolirati. Na splošno pa za dober zvočni izolator velja masiven les. Veliko hrupa prehaja tudi skozi špranje, zato je potrebno dobro tesnjenje vrat.

    Šibki točki vrat sta tudi ključavnica in steklene površine.

    7. Zvočna izolacija - cena

    Koliko stane zvočna izolacija? Cena protihrupne izolacije je odvisna predvsem od debeline in vrste materiala. Protihrupna pena v roli debeline 3 - 6 mm stane med 0,4 - 1,4 EUR/m2. Debelejše protihrupne plošče debele do 3 cm pa stanejo med 22 - 40 EUR/m2.

    Kaj svetujejo Knauf Insulation strokovnjaki?

    Vas moti hrup iz zgornjih nadstropij? Ukrepajte!

    Hrup je neželeni zvok, ki nas moti. Vemo, da je hrup iz sosednjih stanovanj lahko zelo moteč, še posebej če prihaja z etaže nad nami ali pod nami. Moti lahko naše dnevne aktivnosti, koncentracijo ali zasebnost. Pri večjih izpostavljenostih pa hrup dokazano lahko škoduje našemu psihičnemu in fizičnemu zdravju (pomanjkanje spanca, različne stopnje stresa, glavoboli, slabo počutje …). Kljub temu pa je na žalost prisoten v mnogih obstoječih stavbah; kot svetovalci na področju zvočnih in toplotno-izolacijskih rešitev v gradbeništvu se žal prepogosto srečujemo s problemi velikega hrupa v večstanovanjskih stavbah.

    Osnovni pojmi

    Zvok ljudje zaznavamo v svojih ušesih kot valovanje molekul zraka, ki ima lahko različne jakosti, frekvence in valovne dolžine. To valovanje vedno povzroča neki vir zvoka. 

    V stavbah ločimo dva osnovna mehanizma prenosa zvoka: 

    - zvok, ki se širi po zraku (zaznavamo hrup v obliki govora, glasbe, TV …) ter 
    - zvok, ki se širi po konstrukciji (t. i. udarni zvok: zaznavamo hrup v obliki topota zaradi hoje, padcev predmetov na tla, vrtanje ali tolčenje v stene, tla ali strop …). 

    Hrup

    Na hrup, ki se širi po zraku, zelo močno vplivajo morebitne odprtine in preboji v predelnih konstrukcijah – npr. zračna rega na dnu vrat v predelni steni. V primeru prevelikega hrupa večkrat zadošča, da se dodatno zvočno izolirajo predvsem predelne konstrukcije med virom in sprejemnikom zvoka. 

    Predelne stene lahko učinkovito izoliramo z izolacijskimi materiali Knauf Insulation, ki jih poleg odlične absorpcije zvoka odlikuje tudi naravni izbor materiala in veziva (ECOSE Technology), kar dokazano prispeva k izboljševanju kakovosti zraka v notranjih prostorih. Predlagamo uporabo naslednjih izdelkov: KI Akustik Board, KI Decibel, NautrBoard FIT, FIT-G, NaturBoard VENTI, NaturBoard VENTACOUSTO.

    Udarni zvok

    Bistveno večja težava v stanovanjskih objektih pa je naknadno reševanje prevelikega udarnega hrupa. Tu v primeru prevelikega topota zaradi hoje in npr. tekanja otrok v stanovanju nad nami ne pomaga tako zelo veliko, če strop medetažne plošče obložimo z zvočnoizolacijsko oblogo ali napravimo samo spuščeni strop, kar je običajna praksa. Ker se praviloma hrup širi tudi prek sten in tal, bi bilo za zadostno zadušitev prenosa hrupa praviloma treba obložiti tudi vse naše stene in po možnosti tudi tla. To pa je zelo nepraktično in neekonomično, odvzame nam kar nekaj koristne notranje površine stanovanja.

    Najbolj optimalno je udarni zvok reševati na mestu izvora – torej na tleh stanovanja nad nami. Ker je najpogostejši izvor udarnega zvoka v zgradbah, predvsem stanovanjskih, na tleh zaradi hoje, bomo v nadaljevanju podrobneje obravnavali reševanje tega problema.

    Vgradnja toplotno in zvočno-izolacijskih plošč KNAUF INSULATION (NaturBoard TP, TPS, TPT, KI DF) v podne konstrukcije minimizira moteč udarni zvok ter odpravlja problem hladnih tal, saj hkrati akustično in toplotno izolira medetažne in talne konstrukcije.

    Plavajoči estrih – preverjena rešitev

    Ena najboljših rešitev tega problema v stavbarstvu je izvedba t. i. plavajočega estriha. To je estrih (toga nosilna pohodna plast), ki leži (»plava«) na elastični podlagi (zvočni izolaciji) in ga popolnoma ločuje od toge nosilne talne oz. medetažne konstrukcije, sten in instalacij. Zvočna izolacija plavajočih podov mora imeti v prvi vrsti ustrezno dinamično togost. To pomeni vrednosti nekje med 15 in 40 MN/m3. Taki materiali so dovolj trdi, da lahko prenašajo obremenitve tlaka brez večjih posedkov in posledično poškodb, ter so hkrati dovolj mehki, da delujejo kot dušilni sloj med estrihom in nosilno konstrukcijo. Mehkejši in elastični materiali so sicer lahko dobri zvočni izolatorji, a je nevarnost posedanja in poškodb tlakov prevelika. Trdi in neelastični materiali pa zagotavljajo potrebno trdnost tlaka, vendar bistveno slabše ali skoraj nič ne dušijo zvoka.

    Kompromis med tema dvema izključujočima kriterijema so talne plošče iz mineralne kamene volne Knauf Insulation s pripadajočimi vrednostmi dinamične togosti SD. Posebne komprimirane talne plošče iz kamene volne Knauf Insulation se zaradi svojih ustreznih zvočno-izolativnih lastnosti, ki izhajajo iz kompaktno-elastične vlaknaste strukture z raznoliko orientacijo vlaken že tradicionalno več desetletij uporabljajo kot odlična izolacijska podlaga za plavajoče estrihe. Primerne pa so tudi za tlake z vgrajenim talnim ogrevanjem.

    Mineralna izolacija je zaradi svoje vlaknaste strukture najprimernejši material za izolacijo pred hrupom – tako za vertikalne kot tudi za horizontalne konstrukcije. V podjetju Knauf Insulation proizvajamo mineralno izolacijo, namenjeno notranjim prostorom v celoti v kvaliteti ECOSE, kar pomeni, da namesto fenol formaldehidnih veziv ti materiali vsebujejo vezivo na naravni osnovi.

    Za strokovne nasvete, vezane na izolacijo, se lahko obrnete na našo tehnično svetovalno službo na: svetovanje@knaufinsulation.com ali na tel. 04 5114 105.

    Strokovni članek 46782
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Suhomontaža?

    Imamo kar 2447 izvajalcev za področje Suhomontaža:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 2447 izvajalcev za področje Suhomontaža
    8.9
    1

    B-BOR zaključna dela v gradbeništvu d.o.o.


    10
    6

    UROŠ ZUBAK S.P., ZAKLJUČNA GRADBENA DELA


    8.9
    2

    Dejan Jelić s.p.


    8.9
    3

    Hamo gradbeništvo, novogradnja in adaptacijska dela d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane