Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Toplotna prevodnost in steklo za okno: trojna zasteklitev

    Članek je koristil že 15004+ uporabnikom
    Standardi zasteklitev oken so se v zadnjih letih zelo spremenili. Najprej so bila standardna okna z enojno zasteklitvijo, te so nadomestila okna z dvojno zasteklitvijo, danes pa uporabniki posegajo tudi po oknih s trojno zasteklitvijo.
    Strokovni članek 15004
    Okno s troslojno zasteklitvijo, vir: www.window workshop.com
    Imamo kar 233 izvajalcev za področje Steklarstvo:

    1. Zakaj je kvalitetna zasteklitev okna tako pomembna?

    Okna predstavljajo površine z največjimi toplotnimi izgubami. Okno ima več je toplotne izgube, kadar ima večjo toplotno prehodnost zasteklitve, ki je ponavadi označena z U. Toplotna prehodnost stekla U se meri v sredini zelo velike površine, tako da v vrednost niso vključeni učinki robov stekla, okenski okvirji in način vgradnje.
    Največjo toplotno prehodnost (U) imajo okna z enojno zasteklitvijo, ta imajo tudi največje toplotne izgube, zato se praviloma danes ne uporabljajo več. Če gremo v drugo skrajnost lahko izberemo okna s troslojno toplotnoizolacijsko zasteklitvijo, ki se uporabljajo za pasivne in energetsko varčne hiše in imajo podobno izolativnost, kot zunanja stena.

    2. Enojna, dvojna ali trojna zasteklitev okna

    Okno ima lahko enojno, dvojno ali trojno zasteklitev, če želimo doseči še nižjo toplotno prehodnost, pa moramo izbrati okna, ki so še dodatno izolirana. Okna so še dodatno izolirana, tako da je med zasteklitev dodan žlahtni plin, ponavadi argon, kripton ali ksenon. Če pa želimo še dodatno zmanjšati vdor dolgovalovnega toplotnega sevanja skozi okno, lahko izberemo okna, katerih zasteklitev je premazana z tanko plastjo srebrovih oksidov.
    Pa poglejmo kakšne so dejanske toplotne prehodnosti oken.

    2.1 Enojna zasteklitev okna

    Okna z enojno zasteklitvijo imajo visoko toplotno prehodnost okrog 5,6 W/m2K. Okna z dvojno zasteklitvijo imajo za polovico nižjo toplotno prehodnost, nekje okrog 2,5 W/m2K.

    2.2 Dvojna zasteklitev okna

    Če so okna z dvojno zasteklitvijo še dodatno izolirana z npr. plinom argona je njihova toplotna prehodnost okrog 1,5 W/m2K. Še nižjo toplotno prehodnost imajo okna s trojno zasteklitvijo, če so ta še dodatno izolirana s kriptonom, je njihova toplotna prehodnost nekje 0,7 W/m2K.

    2.3 Trojna zasteklitev okna

    Najnižjo toplotno prehodnost pa imajo okna s trojno zasteklitvijo, ki so še dodatno izolirana s plinom in premazana z nizkoemisijskim nanosom, njihova toplotna prehodnost je nekje okrog 0,4 W/m2K. Slednja okna se uporablja izključno za pasivne hiše.  Za primerjavo je toplotna prehodnost običajne zunanje stene okrog 0,6 W/m2K.

    4. Zasteklitev okna - cenik

    Cena za enokrilno leseno okno dimenzije 100 x 100 cm, dvoslojno steklo (toplotna prehodnost U = 1,1 W/m2K) je okrog 200 EUR. Cena za enokrilno leseno okno dimenzije 100 x 100 cm, troslojno steklo (toplotna prehodnost U = 0,8 W/m2K) je okrog 270 EUR.

    Vir: Zbašnik Senegačnik, Martina (2007) Pasivna hiša. Ljubljana: Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani.

    Primerjava okna s tro in dvoslojno zasteklitvijo, vir: www.ggroup.com
    Primerjava okna s tro in dvoslojno zasteklitvijo, vir: www.ggroup.com


    Strokovni članek 15004
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Steklarstvo?

    Imamo kar 233 izvajalcev za področje Steklarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 233 izvajalcev za področje Steklarstvo
    10
    4

    Glas design d.o.o.


    10
    2

    STEKLARSTVO IN FUZIJA BP d.o.o.


    10
    6

    MARJAN OMANOVIČ S.P.


    10
    3

    Marko Šmidovnik, s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane