Za področje

  Toplotna prevodnost in steklo za okno: trojna zasteklitev

  Članek je koristil že 15583+ uporabnikom
  Standardi zasteklitev oken so se v zadnjih letih zelo spremenili. Najprej so bila standardna okna z enojno zasteklitvijo, te so nadomestila okna z dvojno zasteklitvijo, danes pa uporabniki posegajo tudi po oknih s trojno zasteklitvijo.
  Strokovni članek 15583
  Okno s troslojno zasteklitvijo, vir: www.window workshop.com
  Imamo kar 236 izvajalcev za področje Steklarstvo:

  1. Zakaj je kvalitetna zasteklitev okna tako pomembna?

  Okna predstavljajo površine z največjimi toplotnimi izgubami. Okno ima več je toplotne izgube, kadar ima večjo toplotno prehodnost zasteklitve, ki je ponavadi označena z U. Toplotna prehodnost stekla U se meri v sredini zelo velike površine, tako da v vrednost niso vključeni učinki robov stekla, okenski okvirji in način vgradnje.
  Največjo toplotno prehodnost (U) imajo okna z enojno zasteklitvijo, ta imajo tudi največje toplotne izgube, zato se praviloma danes ne uporabljajo več. Če gremo v drugo skrajnost lahko izberemo okna s troslojno toplotnoizolacijsko zasteklitvijo, ki se uporabljajo za pasivne in energetsko varčne hiše in imajo podobno izolativnost, kot zunanja stena.

  2. Enojna, dvojna ali trojna zasteklitev okna

  Okno ima lahko enojno, dvojno ali trojno zasteklitev, če želimo doseči še nižjo toplotno prehodnost, pa moramo izbrati okna, ki so še dodatno izolirana. Okna so še dodatno izolirana, tako da je med zasteklitev dodan žlahtni plin, ponavadi argon, kripton ali ksenon. Če pa želimo še dodatno zmanjšati vdor dolgovalovnega toplotnega sevanja skozi okno, lahko izberemo okna, katerih zasteklitev je premazana z tanko plastjo srebrovih oksidov.
  Pa poglejmo kakšne so dejanske toplotne prehodnosti oken.

  2.1 Enojna zasteklitev okna

  Okna z enojno zasteklitvijo imajo visoko toplotno prehodnost okrog 5,6 W/m2K. Okna z dvojno zasteklitvijo imajo za polovico nižjo toplotno prehodnost, nekje okrog 2,5 W/m2K.

  2.2 Dvojna zasteklitev okna

  Če so okna z dvojno zasteklitvijo še dodatno izolirana z npr. plinom argona je njihova toplotna prehodnost okrog 1,5 W/m2K. Še nižjo toplotno prehodnost imajo okna s trojno zasteklitvijo, če so ta še dodatno izolirana s kriptonom, je njihova toplotna prehodnost nekje 0,7 W/m2K.

  2.3 Trojna zasteklitev okna

  Najnižjo toplotno prehodnost pa imajo okna s trojno zasteklitvijo, ki so še dodatno izolirana s plinom in premazana z nizkoemisijskim nanosom, njihova toplotna prehodnost je nekje okrog 0,4 W/m2K. Slednja okna se uporablja izključno za pasivne hiše.  Za primerjavo je toplotna prehodnost običajne zunanje stene okrog 0,6 W/m2K.

  4. Zasteklitev okna - cenik

  Cena za enokrilno leseno okno dimenzije 100 x 100 cm, dvoslojno steklo (toplotna prehodnost U = 1,1 W/m2K) je okrog 200 EUR. Cena za enokrilno leseno okno dimenzije 100 x 100 cm, troslojno steklo (toplotna prehodnost U = 0,8 W/m2K) je okrog 270 EUR.

  Vir: Zbašnik Senegačnik, Martina (2007) Pasivna hiša. Ljubljana: Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani.

  Primerjava okna s tro in dvoslojno zasteklitvijo, vir: www.ggroup.com
  Primerjava okna s tro in dvoslojno zasteklitvijo, vir: www.ggroup.com


  Strokovni članek 15583
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Steklarstvo?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 236 izvajalcev za področje Steklarstvo:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane