Za področje

    Kako sanirati fasado zaradi pojava plesni in alg?

    Članek je koristil že 1619+ uporabnikom
    Na fasadnih površinah pogosto opazimo pojav plesni, alg, lišajev in drugih mikroorganizmov. Kakšne materiale potrebujemo za uspešno odpravo te nevšečnosti in kako poskrbeti, da se ne bo z lahkoto ponovila?
    Predstavitev produkta 1619
    plesen na fasadi

    Zakaj se pojavi plesen na stavbi?

    Pogoj za pojav mikroorganizmov je vlaga. Neizolirane in ogrevane stavbe prepuščajo veliko več toplote, ki pa ob prehajanju zmanjšuje vlažnost fasade. V nekaterih primerih se mikroorganizmi pojavijo šele po izvedbi dodatne izolacije oz. toplotno-izolacijskega sistema, kar pa seveda ne pomeni, da se je izolaciji v strahu pred neželenimi pojavi bolje odreči. Strokovno izveden toplotno-izolacijski sistem nam nudi številne prednosti in prispeva k boljšemu bivalnemu okolju. 

    Na sam pojav mikroorganizmov na fasadi vpliva več dejavnikov: neposredna okolica stavbe ter prisotnost vegetacije in vode oz. vlage, zaščitenost fasade z nadstreški, pravilno odtekanje vode ter obsevanost s soncem. Pomemben vpliv ima tudi struktura in vpojnost zaključnega fasadnega sloja. Bolj groba površina nudi algam več hrane in boljši oprijem, vpojnejša površina pa vlago zadržuje dlje časa in tako ustvarja pogoje za razvoj mikroorganizmov.

    prebeljena-fasada.jpg

    Kljub temu da so vse strani fasade na objektu izdelane iz enakega materiala, se lahko zaradi razlik v vlažnosti in temperaturi na posameznih mestih pojavi intenzivnejša rast alg ter plesni. Najbolj ogroženi deli fasade so vetrovne ter severne strani, senčne lege in podzidki. Razvoj alg in plesni na fasadi je znak prekomerne vlažnosti fasadnega sistema. Zato je pri sanaciji pomembno izbrati material, ki v čim večji meri preprečuje zastajanje vode oz. vlage.

    Sanacija alg in plesni na fasadi

    Mikroorganizme na fasadi je potrebno najprej uničiti. Okuženih površin na začetku postopka ne čistimo mehansko s ščetkanjem in struganjem, saj so spore plesni še žive in bi tako lahko okužili tudi zdrave površine. Fasadne površine, ki jih je napadla plesen ali alge, s čopičem ali valjčkom najprej v enkratnem nanosu premažemo z razredčenim biocidnim sredstvom SPEKTRA Sanitol, ki ga na površino s pomočjo nizkotlačne brizgalke lahko tudi nabrizgamo.Spektra SANITOL brizga_05.png

    Pri delu priporočamo uporabo zaščitnih rokavic ter v primeru brizganja tudi zaščito za oči in dihala. Biocidni pripravek lahko redčimo z vodo do razmerja 1:4, odvisno od stopnje okuženosti podlage. V primeru večje okuženosti površine lahko postopek ponovimo ali pa uporabimo nerazredčen izdelek. SPEKTRA Sanitol prodre globoko v podlago in s tem uniči tudi spore plesni, ki se razvijajo v globino podlage. Na površini po navadi vidimo le del okužbe. S posušene površine (po 12 urah) mehansko odstranimo plesen, alge in odpadajoče delce z uporabo mehke krtače ali še bolje, z vročo vodo oz. paro pod nizkim pritiskom. Ob tem moramo biti pozorni, da ne poškodujemo fasadnega ometa. 

    Tako pripravljena in presušena površina je primerna za nadaljevanje sanacije, če je le-ta potrebna (zapolnjevanje razpok, krpanje mehanskih poškodb ...). Postopek zaključimo z obnovitvenim barvanjem fasade z ustrezno barvo, ki znižuje raven vlage v zaključnem sloju in po potrebi sanira mikrorazpoke.

    Površino zaradi boljšega oprijema in izenačenja vpojnosti podlage najprej premažemo z osnovnim premazom SPEKTRA akrilna impregnacija ali SPEKTRA Impregnation Acryl Special, sledita pa naj 2 sloja izbrane fasadne barve v želeni niansi. Priporočamo katero izmed fasadnih barv, ki že vsebujejo biocidno zaščito barvnega filma in omogočajo visoko vodoodbojnost ter posledično preprečujejo zastajanje vlage na fasadi.

    Spektra Impregnation Acryl Special 2L.png

    Lastnosti fasadnih barv za sanacijo

      SPEKTRA RENOXAN SPEKTRA TOP DRY SPEKTRA FACADE UNIVERSAL SPEKTRA FACADE SILICONE
    Tip veziva disperzijsko in silikonsko vezivo disperzijsko vezivo disperzijsko vezivo disperzijsko in silikonsko vezivo
    Navzemanje vode*

    ++++ 

    (W3 – nizko)

    +++++

    (W3 – nizko)

    +++

    (W3 – nizko)

    ++++ 

    (W3 – nizko)

    Biocidna zaščita da da da da
    Paroprepustnost V1 - visoka V2 - srednja V2 - srednja V1 - visoka
    Mikroarmiranje da ne da ne
    Vremenska obstojnost* ++++ +++++ ++++ ++++
    Izobor nians HGMIX HGMIX HGMIX HGMIX

    *Legenda: +++++ odlično; ++++ zelo dobro; +++ dobro

    helios-spektra-barve.jpg

    Predstavitev produkta 1619
    Avtor: Helios TBLUS d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Sanacija vlage?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane